Rozhodnutie alebo život (Choose or Die)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zivot resizeRozhodnutie alebo život je novým hororom z produkcie streamovacej služby Netflix. Ide o celovečerný debut Tobyho Meakinsa, tvorcu niekoľkých krátkometrážnych filmov, ktoré svojím tónom jasne predpovedali jeho doposiaľ najambicióznejší projekt. Scenár napísal Simon Allen, pre ktoré išlo, po scenáristickej práci na seriálovej tvorbe, tiež o prvý celovečerný film. A aby týchto prvotín nebolo málo, aj pre Iolu Evans, herečku hlavnej postavy, šlo o prvú filmovú rolu. Aj napriek, dá sa povedať, neskúsenosti týchto tvorcov, film pritiahol známe herecké tváre ako Asu Butterfielda, Eddieho Marsana a kultovú hviezdu Roberta Englunda. Meno posledného vám možno nič nehovorí, avšak k jeho nepopierateľnému prínosu sa dostaneme neskôr.

Kayla (Iola Evans) je svojskou tínedžerkou s dobrým hudobným vkusom, ktorú ťažký život chudoby v sídliskovom gete značne zocelil. Okrem každodenného Zivot2 resizeboja o svoj vysnený, dôstojný život, ktorý v Kaylinom prípade znamená prácu programátorky, sa musí starať o svoju chorú mamu. Komfort vie nájsť len so svojim najlepším kamarátom, IT nadšencom, Issacom (Asa Butterfield). Život sa im obráti naruby potom, ako omylom prebudia prekliatu videohru z 80. rokov, ktorá má silu ovplyvňovať realitu. Hra „Curs>r“ ich núti vybrať si vždy z dvoch možností, z ktorých ani jedna nie je, povedzme, prívetivá. Avšak ich samotná voľba je nevyhnutná. Level 1 z 5 sa začína. Vyber si, alebo zomri!

Film je poctou hororových snímok, ktoré vznikali v 80. rokoch. Najmä podžánru, ktorý môžeme označiť ako „techno-horory“. Išlo o filmy, v ktorých horor vychádzal z moderných technológií vtedajšej doby. Strach z technológií, ktoré sa postupne stávali čoraz väčšou a neoddeliteľnejšou súčasťou ľudských životov, bol inšpiráciou k hneď niekoľkým ikonickým hororovým filmom. Za spomenutie stojí snímka Videodrome, režiséra Davida Cronenberga. Tieto horory sa často žánrovo kombinovali so sci-fi a Zivot3 resizefantasy. V prípade tejto snímky ide o sci-fi, aj fantasy.

Rozhodnutie alebo život je komorným filmom, situovaným na skromnom počte nevýrazných lokácií, v ktorých prevažne vystupujú len dvaja ústrední herci. Je to film, ktorý je výrazne postavený na pravidlách svojho príbehového konceptu. V tomto prípade prekliatej videohry. Jednotlivé úlohy vás občas donútia svojou prekvapivou a často kreatívnou brutalitou zakryť si oči, avšak postrádajú komplexnosť. Čo by nebol až taký problém, kebyže sú vizuálne kreatívnejšie. Čo môže byť aj problém nízkeho rozpočtu. Celý film pôsobí veľmi fádne, čo však  trochu vyrovnáva pomerne kvalitný, elektronický soundtrack Liama Howletta. Ten pumpuje do jednotlivých scén energiu a ako-tak dotvára krkolomnú štylizáciu žánrových filmov z 80. rokov. Film taktiež vyzdvihujú slušné herecké výkony. Najmä Iola Evans v hlavnej role je sľubným hereckým Zivot4 resizeobjavom. Hlas prekliatej videohry Curs>r“ prepožičala už spomínaná kultová hviezda Robert Englund, predstaviteľ ikonického Freddyho Kruegera zo slávnej série hororových filmov Nočná mora z Elm Street. Tvorcovia si zlomyseľný hlas pre svojho „technologického“ antagonistu nemohli vybrať lepšie. Taktiež sympatického britského herca Eddieho Marsana tu vidíme vo veľmi, pre neho netypickej roli, čo je taktiež zaujímavé. Film sa nesnaží byť len prehliadkou brutálnych scén, ale aj charakterovou drámou, ktorá však väčšinou vyznie plytko. Avšak priemerné prvé dva akty filmu, zachraňuje ten tretí, ktorý prináša kreatívne finále, aké sme ešte hádam doposiaľ nevideli. Finále je zábavné a zanechá z filmu dobrý pocit. Dokonca láka na prípadné pokračovanie.

Zivot5 resizeNetflixová novinka pôsobí spracovaním, ako  veľmi ambiciózny a technicky dobre zvládnutý študentský film. Aj napriek svojej priemernosti je to snímka, z ktorej je cítiť fanúšikovské nadšenie pre špecifickú časť filmovej histórie. A to je sympatické. Ako vstupná brána do žánru hororu pre tínedžerov to funguje. Ako film, ktorý má obstáť pri súčasnej kvalitnej hororovej konkurencii ani nie. Za jedno pozretie však určite stojí, a to aj vďaka veľmi rozumnej stopáži (iba 84 minút).

Zivot6 resizeRozhodnutie alebo život (Choose or Die),Veľká Británia, 2022
Dĺžka: 84 minút
Réžia: Toby Meakins
Scenár: Simon Allen
Kamera: Catherine Derry
Strih: Tommy Boulding, Mark Towns
Zvuk: Per Boström
Scénografia: Anna Papa
Producent: Matthew James Wilkinson
Hrajú: Iola Evans, Asa Butterfield, Eddie Marsan, Kate Fleetwood, Robert Englund, Ryan Gage, Angela Griffin, Caroline Loncq, Ioanna Kimbook, Pete MacHale
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.