Hlboká voda (Deep Water)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Voda3 resizeMilujúci manžel a otec Vic (Ben Affleck) sa snaží vyhnúť nepríjemnej životnej udalosti – rozvodu. Svojej manželke Melinde (Ana de Armas) povolí mať nekonečne veľa afériek, ktoré sa ani nedajú nazvať nevinnými. Čo sa však stane, keď Vic začne byť podozrivý zo záhadných zmiznutí Melindiných milencov?

Erotický triler Hlboká voda Adriana Lynea vyšiel v symbolické 20. výročie od jeho poslednej snímky Unfaithful (2002). Ak ste na toho režiséra už zabudli, nie ste v tom sami. Ide o schopného tvorcu filmov patriacich do tohto žánru. Spomínate si na filmy ako 9 a ½ týždňa (1986), Fatal Attraction (1987), Indecent Proposal (1993) či Lolita (1997)? Dvadsať rokov je však priveľa na to, aby ste po takej dlhej odmlke zostali v perfektnej kondícii. Film je toho jasným Voda4 resizedôkazom. Lyne síce k tejto snímke nenapísal scenár, no je režisérom, ktorý dovolil, aby uzrela svetlo kinematografického sveta v tejto finálnej verzii.

Samotná téma je viac ako neuveriteľná, pretože nevidíme absolútne žiaden zmysel v správaní týchto dvoch manželov. Melinda svoje romániky vôbec neskrýva. Nielen na na verejnosti, ale ani v súkromí, teda doma pred svojím mužom či dcérou. O jej netradičnom životnom štýle nevie len Vic, ale aj všetci ich priatelia, susedia a známi. Tí však s týmito ideami konfrontujú iba samotného Vica, no nikdy nie Melindu. To je tiež jeden zo zvláštnych aspektov tohto filmu. Na druhej strane tu máme postavu Vica. Proti správaniu svojej ženy akosi expresívne nebojuje. Síce vidíme, že sa mu to nepáči a najradšej by Voda2 resizeich zabil, avšak miestami sa zdá, že ho toto správanie a nekomfortné situácie vzrušujú. V momente, keď sa už nervovo pohybuje po tenučkom ľade, začne sa jednému z milencov vyhrážať, že iného z milencov zabil. Samozrejme, táto rovina rozhovorov je po celý čas vnímaná iba ako malý nemiestny žart.

Práve táto myšlienka mohla vytvoriť extrémne zaujímavé napätie. Tak sme to doposiaľ mali možnosť spozorovať vo vyššie spomenutých Lyneových filmoch. Vic neustále utrúsi túto neškodnú poznámku a divák si veľmi rýchlo začne uvedomovať, ako sa tento film skončí a aká je pravda. Práve tento fakt následne naruší zaujímavý pocit podozrenia. Navyše, namiesto toho, aby tvorcovia hneď ukázali, ako sa veci majú, mohli sa až dokonca pohrávať s divákom na „mačku a myš“. V divákoch tak snímka Voda5 resizenevzbudzuje nepokoj ani túžbu po odhalení či poznaní. Jednoducho nám veci reflektuje také, aké sú. Stráca sa nám tak samotná myšlienka vytvoriť dobrý triler. Snímka len predostiera sled udalostí bez pokusu vytvoriť nejaké tajomno.

Vzťah a dynamika medzi hlavnými postavami je bezpochyby dysfunkčná. Nie preto, že vedú extraordinárny život a ich životný štýl je odlišný od ostatných. Sú ako dva náprotivky, s potrebou vždy sa navzájom podrážať a hádať sa. Je jedno, či je to prostredníctvom slov alebo pohľadov. Boj je u nich nepretržitý. Paradoxne, niekedy k sebe vedia byť aj ústretoví, milí a milujúci. Napriek týmto nedostatkom sa nedá povedať, že by sa Ben Affleck a Ana de Armas zle zhostili svojich rolí. Je to skrátka len nevhodne zostavený príbeh, scenár a dramaturgia. Vedľajšie role však celkovo prekvapili. Voda resizeHerci sa ich zhostili pomerne dobre, no museli by skončiť trochu inak ako neveriaci kamarát, nevedomý sused a mŕtvy samozvaný detektív. Tvorcovia všetky tieto postavy mohli využiť omnoho efektívnejšie, než to reálne urobili.

Väčšina divákov, ktorá si tento film pozrie práve kvôli jeho erotickému tónu, bude pravdepodobne sklamaná. To nebola jediná vec, ktorá trileru chýbala. Rovnako absentovalo aj napätie, gradácia deja, mysteriózne prvky, tajomstvo i pomalé a pálčivé odhalenie. Keď sa má teda divák pozerať na to, ako sú dve hlavné postavy po celú metráž snímky jeden z druhej frustrované, aspoň by sa mu to mohlo vyplatiť. To ani to nie je prípad Hlbokej vody.

Voda6 resizeHlboká voda (Deep Water), USA, 2022
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Adrian Lyne
Predloha: Patricia Highsmith (kniha)
Scenár: Zach Helm, Sam Levinson
Kamera: Eigil Bryld
Hudba: Marco Beltrami
Strih: Andrew Mondshein, Tim Squyres
Scénografia: Jeannine Oppewall
Kostýmy: Heidi Bivens
Producenti: Guymon Casady, Anthony Katagas, Arnon Milchan, Steven Zaillian
Hrajú: Ben Affleck, Ana de Armas, Tracy Letts, Grace Jenkins, Dash Mihok, Rachel Blanchard, Kristen Connolly, Finn Wittrock, Jacob Elordi, Lil Rel Howery, Devyn A. Tyler, Jaren Mitchell, Jeff Pope, Damon Lipari, Brendan Miller, Michael Braun, Sheenan Cole, Jade Fernandez, Paul Teal
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.