Fantastická výchova (Raising Dion, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vychova4 resizeČo by ste robili, keby ste zistili, že máte nadprirodzené schopnosti? Boli by ste superhrdinom alebo by vás nadradenosť zmenila na zápornú postavu? Dion (Ja’Siah Young) je malý chlapec s novoobjavenými a rozvíjajúcimi sa superschopnosťami. Zdedil ich po otcovi (Michael B. Jordan), ktorý zahynul mysterióznou smrťou. Dion sa spoločne so svojou mamou (Alisha Wainwright) snažia prísť na koreň veci s jeho novými schopnosťami a ovládať ich bez toho, aby pútali pozornosť svojho okolia.

Seriál Fantastická výchova, z dielne spoločnosti Netflix, je sci-fi rodinným seriálom. Napriek tomu, že jeho prvá epizóda bola pomerne vlažná, moje odhodlanie pozerať ho naďalej pretrvávalo. Malý Dion v podaní Ja’Siah Younga je výrazný v jeho mimickom stvárnení tejto postavy. Toto dieťa v divákovi podnieti množstvo emócií – prekvapenie, smútok, šťastie, šibalstvo i detskú naivitu. Okrem toho, že je naozaj roztomilý, niekedy ho za jeho detskú rebéliu v Vychova resizetejto nezvyčajnej situácii chcete doslova prefackať. Ale inak bol pre mňa neznámy tento herec naozaj skvelý. Spája v sebe kontrastné pocity toho, čo všetko so svojimi superschopnosťami dokáže, no na druhej strane absolútne netuší, ako ich naozaj používať a ako sa kontrolovať.

Jednotlivé interakcie medzi hercami sú naozaj slušné. Miestami síce vyvolávali pocit nadnesenosti a pôsobili prehnane expresívne. Avšak, s prihliadnutím na to, že seriál je určený nižším vekovým kategóriám, si myslím, že to bolo viac ako v poriadku. Jason Ritter, v úlohe Dionovho  krstného otca, je ako slizký nerd snažiaci sa získať pozornosť manželky svojho zosnulého najlepšieho priateľa, dobre obsadenou i zahratou postavou.

Seriál je rovnako ambivalentný aj čo sa týka vizuálnych efektov. Ide o sci-fi, takže prirodzene očakávame, že v tomto smere minimálne zaujme. Nestalo sa. Vizuálne efekty boli viac než amatérske. Vychova3 resizeV rámci streamovacej služby Netflix som teda očakávala aspoň o niečo vyššiu kvalitu. Najmä ak ide o pôvodný a hlavne žánrový seriál tejto spoločnosti. Divák tak nejako logicky očakáva, že uvidí vizuálne divy. Musím však uznať aj fakt, že niektoré z nich, s výnimkou detailov, boli znesiteľné. Väčšina špeciálnych efektov teoreticky fungovali a diváci veľmi chceli, aby fungovali, no v konečnom dôsledku sme videli prehnané, respektíve, nedokonalé CGI. Ak ste však pripravení túto skutočnosť ignorovať, tak si seriál aj napriek tomu užijete.

Myslím si, že tvorcovia urobili dobre, že sa v rámci tohto rodinného seriálu venovali téme šikanovania. V posledných rokoch je mimoriadne aktuálna, preto považujem za skvelé, že ju dokázali reflektovať cez postavu Diona priamo k deťom a aj ich rodičom. Možno by bolo dobré keby sa práve tejto téme venovali o niečo pedantnejšie a nielen takto povrchne. Pretože je nad čím uvažovať a je v tejto téme čo riešiť. Bolo by dobré, keby sa tvorcovia snažili o niečo pedantnejšie preniknúť do vzťahov postáv a zistiť, čo je Vychova5 resizepôvodom šikanovania a prečo sa to vôbec deje. Možno v ďalšej sérii, ktovie?

Na seriáli bolo pomerne dosť cítiť nechcené klišé v hraní, dialógoch i scenári, ale to sa v podstate dalo jednoducho prehliadnuť. Možno najlepším prvkom celého projektu bola jeho oddychová nálada. Nepotrebujete byť stopercentne prítomným a aktívnym divákom na to, aby ste pochopili, o čo ide. Napriek tomu je mimoriadne jednoduché sa s jednotlivými postavami stotožniť. Takisto nepotrebujete plnohodnotne sledovať obsah jednotlivých častí, aby ste dávali pozor na vhodnosť či nevhodnosť toho, čo vaše deti vidia na obrazovke. Fantastická výchova je teda skvelý seriál pre deti, alebo samotných rodičov s deťmi, ale nie až taký zaujímavý a atraktívny pre dospelých, ktorí ho pozerajú bez nich. Deti budú ohromené, no dospelých neohúri.

Vychova8 resizeFantastická výchova (Raising Dion), USA, 2019–2022
Dĺžka 12 h 19 min (Minutáž: 37–51 min)
Manažér projektu: Carol Barbee
Réžia: Neema Barnette, Rachel Goldberg, Seith Mann, Darren Grant, Dennis Liu
Predloha: Dennis Liu (komiks)
Scenár: Edward Ricourt, Joshua Sternin, Leigh Dana Jackson
Kamera: Armando Salas, Peter Flinckenberg, Jon Delgado
Hudba: Kris Bowers
Strih: James Wilcox, Scott J. Wallace, Elisa Cohen, William Yeh
Scénografia: Kalina Ivanov, Bruton Jones
Masky: Delonda Harvey, Seidah Nichols, Libra Cordero, Natalie Johnson
Kostýmy: Charlese Antoinette Jones, Tiffany Hasbourne, Kairo Courts
Producenti: Edward Ricourt, Robert F. Phillips
Hrajú: Alisha Wainwright, Ja'Siah Young, Ali Ahn, Sammi Haney, Griffin Robert Faulkner, Jason Ritter, Jazmyn Simon, Gavin Munn, Ariana Guerra, Rome Flynn, Josh Ventura, Deirdre Lovejoy, J Harrison Ghee, Donald Paul, Skyler Elyse Philpot, Tracey Bonner, Moriah Brown, Dana Gourrier, Justice Leak, TJ Wright, Victor Sho, Michael B. Jordan
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.