Bubble

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bublin2 resizeZaradenie japonských anime filmov a seriálov do už tak či tak rozsiahlej knižnice Netflixu, znamenalo pre velikána streamovacích staníc obrovský úspech. Okrem klasických anime filmov a seriálov, ktoré sú v popkultúre všeobecne známe, tu nájdeme aj obskúrnejšie, menej známe tituly. Práve ich pestrý výber prilákal obrovské množstvo predplatiteľov, ktorí sú veľkými fanúšikmi tejto špecifickej animovanej tvorby. A pozornosť nedostali iba staršie tituly. S nástupom streamovacích staníc sa japonským tvorcom anime výrazne rozšírili možnosti, ako dostať ich diela do sveta. Prostredníctvom streamingu sa k nim pohodlne dostanú aj ľudia, ktorí ich vyslovene nevyhľadávajú, zato im môžu prísť na chuť.

Jedným z najnovších anime filmov, ktorý distribuoval Netflix je romantická fantasy dráma Bubble. Film režíroval Tecuró Araki, tvorca hneď niekoľkých mega Bublin3 resizeúspešných anime seriálov, ako napríklad Útok Titánov, Zápisník smrti, alebo Sword Art Online. Spomínané seriály sú v anime komunite tak obrovskými hitmi, že pri ohlásení Arakiho nového filmu, boli fanúšikovia v maximálnom pozore.

Príbeh snímky je situovaný do post apokalyptického potopeného Tokia, ktorého veľká časť bola uzavretá do záhadnej bubliny. Svet vo vnútri bubliny nepodlieha rovnakým fyzikálnym zákonom, výsledkom čoho sú nevysvetliteľné gravitačné anomálie. Bublina sa stala domovom pre skupinu odvrhnutých sirôt, ktoré pravidelne súťažia v nebezpečnej hre zvanej „Tokio Battlecourt“. Cieľom hry je dostať sa uprostred nebezpečných nástrah bubliny čo najrýchlejšie z bodu A do bodu B. Víťazný tím získava jedlo a iné zásoby, ktoré sú nevyhnutné pre prežitie v bubline. Jedným z popredných účastníkov tohto nebezpečného športu je zamĺknutý Hibiki (Džun Šison), pre ktorého je športový tím rodinou. Hibikiho introvertný spôsob života naruší nemé dievča Uta (Riria Kojima), ktoré pochádza zo samotného zdroja Bublin4 resizebubliny. Aj napriek tomu, že si jej existenciu nevie nikto vysvetliť, s ňou Hibiki cíti silné spojenie.

O animáciu filmu sa postaralo renomované štúdio Wit, ktoré odštartovalo svoju tvorbu už spomínaným, mega úspešným anime seriálom Útok Titánov, na ktorého réžii sa podieľal aj režisér Bubble - Tecuró Araki. Wit je známe pre svoju pôsobivú kombináciu 2D a 3D animácie. Pri väčšine anime filmoch a seriáloch je táto kombinácia na oko veľmi viditeľná a z vizuálneho hľadiska nevyzerá veľmi dobre. Avšak Wit kombinuje tieto dva druhy animácie symbiotickým spôsobom, keď spolu úplne splývajú a navzájom sa dopĺňajú. Výsledkom toho je fakt, že Bubble je jedným z vizuálne najnádhernejších animovaných filmov tohto roka. A možno aj posledných rokov. Animácia je v tejto snímke skutočnou pastvou pre oči. Film sa oplatí vidieť už iba kvôli nej. Nádherne nakreslené scenérie pôsobivého a Bublin6 resizeoriginálneho filmového sveta so silnou víziou, kreatívne dizajny jednotlivých postáv a vďaka kombinácii 2D a 3D animácie, minimom strihu a dynamickej, avšak stále prehľadnej kamere aj strhujúce akčné sekvencie. Celkovému audiovizuálnemu vyzneniu pomáha aj veľmi prístupný, popový soundtrack. Po vizuálnej stránke filmu niet čo vytknúť.

S rozprávaním príbehu je to už však trochu horšie. Snímka je akousi veľmi zvláštnou verziou rozprávky Malá morská víla Hansa Christiana Andersena. Je to príbeh o hľadaní spojenia s inou osobou. Vo filme vidíme všetky body tohto slávneho príbehu. Jasná príbehová kostra by tu teda bola, avšak spôsob akým je samotný príbeh vedený je mätúci a pomerne nezáživný. Akčné scény sa striedajú s komornejšími, dramatickými momentmi medzi postavami, ktoré však veľmi nefungujú. Hlavné postavy Bublin5 resizenie sú zaujímavé a takmer nič sa o nich nedozvieme, dôsledkom čoho ich veľké emocionálne scény vyznejú plytko. Rovnako ako aj záverečné filozofovanie, ktoré sa tvári hlbšie, ako v skutočnosti je.

Bubble je veľmi ambicióznym anime filmom, ktorého ambície sa, bohužiaľ, naplno pretavili „len“ do samotnej animácie, ktorá je skutočne nádherná. Pokiaľ ste fanúšikmi animácie ako takej, snímka stojí jednoznačne za pozretie. Film je pomerne dobre zrežírovaný a ponúka niekoľko vzrušujúcich akčných scén, avšak zlyháva v scenári a rozprávaní emocionálneho, romantického príbehu, v ktorom by nám malo záležať na postavách. Pokiaľ hľadáte podobný typ anime filmu, kde funguje všetko, čo v Bubble nefunguje, skúste Your Name / Kimi no na wa (2016).

Bublin8 resizeBubble, Japonsko, 2022
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Tecuró Araki
Scenár: Gen Urobuči, Rendži Óki, Naoko Sató
Kamera: Kazuhiro Jamada
Hudba: Hirojuki Sawano
Producent: Genki Kawamura
Hrajú: Riria Kojima, Džun Šison, Tasuku Hatanaka, Júki Kadži, Mamoru Mijano, Šin'ičiró Miki, Alice Hirose, Marina Inoue, Sajaka Senbongi
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.