Moon Knight (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kni8 resizeSeriály zo sveta Marvel superhrdinov sa tešia veľkému úspechu. Streamovacia stanica Disney+ umožňuje tvorcom experimentovať a priniesť nový pohľad na dlho zaužívaný superhrdinský koncept, ktorý vidíme pravidelne v kinách. Či sa to už týka spôsobu rozprávania príbehu, formy, alebo Marvelom ešte neprebádaných žánrových vôd. Priestor tu dostávajú prevažne menej známe postavy. Avšak v tomto prípade ide o takmer neznámu postavu. O adaptácii komiksu Moon Knight sa v štúdiu Marvel povrávalo už roky.

 

Jedným z kandidátov na réžiu bol kedysi James Gunn, tvorca filmových Strážcov Galaxie 1 a 2. Z tejto spolupráce nakoniec nič nevzišlo a Moon Knight putoval na Disney+, kde sa oň postarali Doug Moench a Jeremy Slater. Slater je tvorca úspešného seriálu Umbrella Academy, takže má so seriálovou Kni5 resizeadaptáciou menej známeho komiksu skúsenosti. V role titulného mesačného rytiera sa objavil Oscar Issac, ktorému sekundujú Ethan Hawke, May Calamawy a F. Murray Abraham.

Steven Grant (Oscar Issac) je nenápadný pracovník múzea, ktorý už od malička trpí poruchou osobnosti. Nad jeho telom sa snaží každú noc prevziať kontrolu jeho druhá osobnosť – Marc Spector. Už tak či tak ťažký život sa mu skomplikuje ešte viac, keď zistí, že mu bola udelená sila egyptského boha mesiaca Khonshu. Keďže Khonshu nemôže priamo zasahovať do materiálneho sveta, musí svoju nekompromisnú spravodlivosť vykonávať iba prostredníctvom avatara, ktorým sa stal Steven Grant. Avšak Khonshu nie je jediným egyptským bohom, ktorý sa snaží zahrávať so svetom ľudí. Líder fanatickej sekty Arthur Harrow (Ethan Hawke), sa pokúša oživiť zlomyseľnú bohyňu Ammit, ktorej vízia „spravodlivosti“ môže znamenať koniec sveta tak, ako ho poznáme.

Kni6 resizePo severských a gréckych bohoch, dostali v Marvel univerze priestor aj tí egyptskí. Tými mytológiami sa to v tomto filmovom svete už hemží. Avšak tá egyptská je v tomto prípade asi najzaujímavejšia, keďže ju vo filmoch a seriáloch takmer vôbec nevidíme. A keď sa o to občas niekto pokúsi, dopadne to väčšinou katastrofou, ako napríklad v prípade Bohov Egypta, režiséra Alexa Proyasa. Manažéri projektu (showrunneri) Doug Moench a Jeremy Slater, si dali na komiksovom zobrazení egyptskej mytológie aj napriek nižšiemu rozpočtu záležať. Zo seriálu je z tejto látky celkovo cítiť nadšenie.

Úplne najväčším ťahúňom tohto seriálu je duo Oscar Issac a Ethan Hawke. Hlavne Issac tu hrá, akoby bojoval o Oscara. Kvôli poruche osobnosti, ktorou jeho postava trpí, hrá v podstate dve postavy. Práve vyobrazenie boja jeho dvoch osobností a utrpenia, ktoré z toho vyplýva, je úplne najsilnejším aspektom Kni9 resizetohto seriálu. Je to jednoducho oveľa zaujímavejšie, ako samotné superhrdinské motívy. Moon Knight obsahuje snové sekvencie, v ktorých vidíme tieto dve osobnosti komunikovať. Pri týchto scénach občas zabudnete, že ich hrá ten istý herec. Vyvrcholením tohto konceptu je 5. epizóda s názvom „Asylum“, ktorá je vrcholom celého seriálu. Nikdy by som si nepomyslel, že tak renomovaný a v súčasnosti aj veľmi vyhľadávaný herec akým je Ethan Hawke, sa objaví v Disney seriály. Avšak stalo sa, a je ako vždy výborný. Svoje scény si úplne vychutnáva, nehľadiac na to, ako veľmi sú jeho repliky občas patetické.

Seriál baví svojou žánrovou a tým pádom aj tonálnou rozmanitosťou. To vedie k momentom, keď napríklad príbeh skočí z komornejšej psychologickej drámy do hravého dobrodružstva v štýle Indiana Jonesa, ktorý už dnes vo filmoch a seriáloch tak často nevidíme. Negatívom ostávajú scény, ktoré súvisia priamo so superhrdinskou postavou Moon Knighta. Z projektu je cítiť nižší rozpočet, čo sa Kni10 resizeodrazilo na digitálnych efektoch a akčných scénach. Všetky sú choreograficky nezaujímavé, lenivé a chýba im akýkoľvek spád. Taktiež je ich celkovo málo. Nechcem tvrdiť, že akcia je v týchto projektoch zakaždým nutnosť, avšak v tomto prípade občas chýbala.

Tento príbeh by jednoznačne lepšie fungoval ako celovečerný film. Nebyť charizmy Oscara Issaca a Ethana Hawkea, by pri týchto 6 hodinách hrozila nuda. Aj napriek kvalitatívnej nevyrovnanosti a občasnej zdĺhavosti celého projektu, je to opäť niečo nové a pri súčasnej generickosti superhrdinských projektov aj vítané. Prvý egyptský superhrdina pravdepodobne dostane šancu aj na druhú sériu. Pokiaľ ste veľkými fanúšikmi Marvel univerza, určite choďte do toho. Pokiaľ máte už superhrdinov plné zuby, radšej si znova pustite Klub bitkárov, na ktorý by ste aj tak počas pozerania tohto seriálu často mysleli.

Kni7 resizeMoon Knight (TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 4 h 55 min (Minutáž: 47–51 min)
Manažéri projektu: Jeremy Slater, Doug Moench
Réžia: Mohamed Diab, Justin Benson, Aaron Moorhead
Predloha: Jack Kirby (komiks), Stan Lee (komiks)
Scenár: Jeremy Slater, Don Perlin, Beau DeMayo, Michael Kastelein
Kamera: Gregory Middleton
Hudba: Hesham Nazih
Scénografia: Stefania Cella, Domenico Sica, Véronique Melery
Kostýmy: Meghan Kasperlik
Hrajú: Oscar Isaac, Ethan Hawke, May Calamawy, Gaspard Ulliel, F. Murray Abraham, Ann Akinjirin, Fernanda Andrade, Lucy Thackeray, Ahmad Dash, Díana Bermudez, Hayley Konadu, Khalid Abdalla)
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.