Covidové denníky z New Yorku (Covid Diaries NYC)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Coviddiaries resizeOsudy ľudí na celom svete sú rôzne. Veď napokon, aj ľudia sú rôzni. Odlišujú sa spoločenským postavením, sociálnymi pomermi a zázemím, geografickou polohou, kde aktuálne žijú či kultúrou, v rámci ktorej vyrastali. Je jedno, či sa nachádzajú v Ázii, Európe, Amerike, Afrike alebo Austrálii. Či pochádzajú z malej dediny na Slovensku, z púštnej oblasti v Afrike alebo zo svetovej metropoly v zdanlivo vyspelej Amerike. Nezáleží na tom, aká je farba našej pleti, kde pracujeme a koľko peňazí máme. Po tom, ako sa minulý rok celá planéta ocitla hore nohami, máme čosi spoločné. Každého z nás nejakým spôsobom ovplyvnila a/alebo zasiahla pandémia. Ako ale uplynulý roka prežili naši mladí respondenti a ich rodiny v New Yorku? Rovnako ako my!

Mesto nikde nekončiacej inšpirácie a všadeprítomného umenia sa zrazu rozplynulo v čase a priestore. Naši piati mladí Newyorčania v ňom ostali tápať s ich Dennik resizeprehlbujúcimi sa problémami a starosťami. Ich rodičia a starí rodičia sú v mnohých prípadoch emigranti – bežní pracujúci ľudia závislí na svojom zamestnaní. Učitelia, opatrovatelia, šoféri, barmani, upratovači. Všetko zamestnanci v prvej línii, ktorých práca nám aj im pomáha naplniť každodenné životné potreby. Mnohí z nich sa nakazili priamo pri vykonávaní svojej práce. Mnohí z nich COVID-19 neprežili.

Uhlov pohľadu na celú pandemickú situáciu je mnoho a sú diametrálne odlišné. Pre chalana z The only way to live in Manhattan je táto situácia mimoriadne oslobodzujúca. Žiadni ľudia, prázdne ulice, menej rozptýlenia a straty času, viac kvalitného času stráveného s našou rodinou a blízkymi. Aj keď mnohokrát len prostredníctvom modernej technológie. Pre neho a starú mamu však toto obdobie znamená aj viac práce s vynášaním odpadkov a obrovský strach o jej zdravie. Pre mladú študentku z My corona breakdown je pandémia zase absenciou sociálneho kontaktu s priateľmi, rodinou a Covid resizeznámymi, terapeutmi, stratou zmyslu a chuti do života. A zároveň úvahou, ba dokonca strachom z toho, čo bude ďalej. Takýto roztrieštený pohľad na túto problematiku máme v súčasnej dobe možnosť vidieť prakticky všade okolo nás. v reálnom živote, no čoraz viac aj na televíznom plátne streamovacích spoločností, napríklad snímka HBO GO s názvom Lockdown (2021).

Spojivovým tkanivom krátkych filmov Covidové denníky z New Yorku nie je len ich lokácia. Spája ich rovnaká téma a z pochopiteľných dôvodov i limity vo využívaní štylistických prostriedkov. Ručná kamera/mobil, použitie kontaktného zvuku, voiceover našich respondentov či epizodické rozprávanie zaručujú maximálnu autenticitu. Jednotlivé snímky dokazujú, že narácia v krátkom časovom horizonte nie je vôbec jednoduchá. A už vôbec nie pre začínajúcich mladých „filmárov“. Tie kratšie, ako Covid3 resizeWhen my dad god COVID, pôsobia omnoho amatérskejšie než takmer desať minút dlhé a sofistikovanejšie rozprávanie v podobe Fronline Family.

Akú tematiku riešia tieto krátke dokumentárne filmy? V podstate všetko, čo sa týka nielen, Ameriky či Slovenska, ale s najväčšou pravdepodobnosťou celého sveta. Nezamestnanosť, krehké zdravie, všadeprítomná nákaza, neschopnosť platiť účty, spoločenské nepokoje, depresie, stavy úzkosti. A minimálny, respektíve, takmer žiaden podporný systém, ktorý by sa týmto problémom systematicky venoval a riešil ich. Krátke dokumentárne snímky nám pokladajú aj niekoľko iných otázok. Dá sa pred týmito problémami utiecť? Snímka No escape from New York reflektuje, že dá, ale iba dočasne. Síce na chvíľu zabudneme, ale nevyriešia sa sami a budú nás prenasledovať všade, kam sa pohneme.

Covid4 resizeCovidové denníky z New Yorku, produkované streamovacou platformou HBO GO, je ako mini filmový festival, ktorý mi opäť raz pripomenul festival študentských filmov Áčko. Je to prehliadka amatérskych kraťasov s dôležitým poslaním, ktoré každý z nich prinesie svojim divákom. Kvalitatívne, umelecky, no najmä intelektuálne sa tento originálny počin rozhodne nedá porovnať s obdobnou myšlienkou najväčšieho konkurenta HBO GO, Netflixu a jeho sérii krátkych filmov s názvom Homemade nakrútených celosvetovo uznávanými režisérmi. V porovnaní s ním však dáva priestor mladým a nádejným tvorcom, možno budúcim celosvetovo uznávaným filmárom a ich filmom. A to je možno omnoho dôležitejšie.

Covidové denníky z New Yorku (Covid Diaries NYC), USA, 2021
Dĺžka: 39 minút
Réžia: Camille Dianand, Rosemary Colón-Martinez, Aracelie Colón
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD a rôzne

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.