Falcon a Winter Soldier (The Falcon and the Winter Soldier, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Falcon7 resizeFalcon a Winter Soldier je priamo určený fanúšikom Marvelu holdujúcim samostatným dobrodružstvám Kapitána Ameriku. Obzvlášť druhému a tretiemu dielu zasadenému do súčasnosti, na ktorých odkaz bezprostredne nadväzuje a prirodzene rozvíja. Súčasne sa však hodí napísať, že i napriek nesporným kladom nepôsobí až tak presvedčivo ako nedávna WandaVision. 

Avengers: Endgame síce vyriešili jeden z najpálčivejších cliffhangerov blockbusterovej histórie, no v centre pozornosti bola predovšetkým stará garda, kým (staro)nová bola logicky v úzadí. Patria k nej aj postavy Falcona a Winter Soldiera, ktorí sú už roky neoddeliteľnou súčasťou Marvel Cinematic Universe (prvý z nich sa objavil v šiestich filmoch, druhý v siedmich, vrátane dvoch potitulkových scén), no ich prvoradou úlohou bolo prihrávať ostatným, respektíve známejším hviezdaFalcon2 resizem. Obzvlášť Falcon nikdy nedostal hlbšie príbehové pozadie a i toto sa snaží napraviť šesťdielna miniséria venujúca sa rovnomerne obom spomínaným charakterom. Teda takmer rovnomerne.

Nejde totiž nevidieť, že práve Sam Wilson, respektíve jeho superhrdinské alter ego Falcon (Anthony Mackie), je viac tlačený scenárom do centra pozornosti. Len ťažko to však možno označiť za prekvapenie. Nakoniec, bol to práve on, komu Steve Rogers odovzdal svoj štít a požiadal ho, nech ďalej pokračuje ako jeho nositeľ. No ten sa tomu podvedome bráni a necíti sa hodný prevziať tak veľkú zodpovednosť. Jeho váhanie tak využije vláda a s veľkou pompou ohlási nového Kapitána, vojnového veterána Johna Walkera (Wyat Russell), čo nie je príliš pochuti ani jeho seriálovému náprotivkovi Buckymu (Sebastian Stan). Ten sa pritom i naďalej vyrovnáva s komplikovanou minulosťou, respektíve hrozivými činmi, ktoré napáchal ako Winter Soldier a snaží sa vymetať svojich vlastných démonov. Ich osudy sa však pretnú po tom, čo sa na scéne objaví nová teroristická hrozba, vedená charizmatickou líderkou antipatriotov, Karli Morgenthau (Erin Kellyman).Falcon3 resize

Najväčšiu dávku pochvaly si Falcon a Winter Soldier zaslúži už len za to, že sa nebojí priamo poukazovať ani na aktuálne problémy súčasnej spoločnosti a vystavať okolo toho jadro príbehu. Nakoniec, ústrednú hrozbu predstavuje skupina Flag Smashers, bojujúca za zjednotený svet s otvorenými hranicami, kde si budú všetci navzájom pomáhať. Dochádza však i na problematiku rasovej nerovnosti v Spojených Štátoch, čo názorne podtrhuje mimoriadne dôležitá podzápletka s čiernym supervojakom, veteránom vojny v Kóreii, ktorého čakal úplne iný osud ako prvého Kapitána predstavujúceho stelesnenie amerických ideálov. Sympaticky pôsobí aj civilnejší pohľad na život superhrdinov, keď práve nezachraňujú svet - že ani oni nemôžu ťažiť z prílišných výhod štátu a trápia ich rovnaké problémy ako bežných ľudí.

Na papieri to znie skrátka dobre, ale pravdou je, že v rámci celku sa jednotlivé kolieska tejto mašinérie tFalcon4 resizerochu zadrhávajú. Je to dané i značnou nevyrovnanosťou jednotlivých epizód, kedy je až príliš cítiť, že vybrané diely mal pod taktovkou odlišný scenárista. Pozvoľný úvod totiž vykulminuje v až príliš zbrklú prostrednú pasáž, s množstvom rozprávačských skratiek a hoci dojem napraví už nasledujúca, štvrtá časť s poriadne mrazivým záverom, tesne pred finále dej nepríjemne, až zbytočne pribrzdí. Narážajú i pokusy o poľudštenie ústrednej záporáčky, ktorej motivácia je síce jasná a zrozumiteľná, no nakoniec to beztak končí pri štandardnom fanatizme. Ďaleko lepšie je na tom nový Kapitán Amerika, lenže i jeho príjemne nečiernobiely charakter by si zaslúžil trochu viac priestoru na (ne)očakávaný prerod. Až prekvapivo rôznorodá je aj kvalita akcie, ktorá pôsobí najpresvedčivejšie v pilote a vo finále. Réžie sa inak ujala ostrieľaná televízna matadorka Kari Skogland, no hoci nič nekazí, skutočne nezabudnuteľné momenty sa jej až darí budovať len občas. I keď, tie čo vyjdu, za to skutočne stoja.

Možno to znie až príliš kriticky, keďže Falcon a Winter Soldier má ďaleko od nevydarenej marvelovky. Karty však boli rozohrané podstatne lepšie a nakoniec stráca nielen z pohľadu trilógie Kapitána Ameriku (2011Falcon6 resize-2016) ale i v priamom porovnaní so spomínaným a o niečo hravejším seriálovým projektom WandaVision. Priaznivcov klasicky štrukturovaných príbehov pritom môže určite osloviť viac, no hoci prináša solídnu porciu seriálovej zábavy a obstojnú buddy chémiu medzi oboma protagonistami, kvalitatívne až tak nevybočuje zo štandardnej marvelovskej produkcie. Pokusy o presah, či politické kontúry sa pritom jednoznačne cenia, ale umne to skombinovať s akčným blockbusterom nie je až tak jednoduché. Tu to vyšlo tak spolovice, hoci záver je veľmi dobrý aj po ideologickej stránke. O to viac som každopádne zvedavý, ako dopadne štvrtý Captain America pod taktovkou hlavného showrunnera seriálu Malcolma Spellmana, ktorý bol ohlásený ihneď po odvysielaní všetkých epizód. Istá opatrnosť je rozhodne na mieste, ale pod taktovkou skúseného režiséra by to vlastne nemuselo dopadnúť zle.

PS: Seriál sa nakrúcal i v Českej republike a aby toho nebolo málo, v jednom momente je priamo spomenutá Bratislava, čo zrejme poteší nejedného domáceho diváka.

Falcon resizeFalcon a Winter Soldier (The Falcon and the Winter Soldier, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 5 h 4 min. (Minutáž: 47–57 min.)
Manažér projektu: Malcolm Spellman
Réžia: Kari Skogland
Scenárř: Malcolm Spellman, Derek Kolstad, Michael Kastelein, Dalan Musson
Kamera: P.J. Dillon
Hudba: Henry Jackman
Strih: Kelley Dixon, Jeffrey Ford, Todd Desrosiers, Rosanne Tan
Zvuk: Matthew Wood
Scénografia: Ray Chan, Anne Kuljian (set dekoratér)
Masky: Jessie Gambardella
Kostýmy: Eric Daman, Michael Crow
Producenti: Malcolm Spellman, Ariella Blejer, Dawn Kamoche
Hrajú: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Daniel Brühl, Desmond Chiam, Miki Ishikawa, Emily VanCamp, Adepero Oduye, Carl Lumbly, Marc Hockl, Georges St-Pierre, Noah Mills, Danny Ramirez, Don Cheadle, Amy Aquino, Ian Gregg, Vince Pisani, Jon Briddell, Akie Kotabe, Dani Deetté, Clé Bennett, Tyler Dean Flores, Ness Bautista, Florence Kasumba, Veronica Falcón, David Bowles, Nicholas Pryor, Giovanni Rodriguez, Antonie Formanová, Julia Louis-Dreyfus, Janeshia Adams-Ginyard, Antonio D. Charity, Demi Castro
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.