New Amsterdam 1 - 2. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Novy resizeLekári a nemocničné prostredie sa v seriálových opusoch opakujú stále a hľadať, kedy táto večne živá popularita ohlásila nástup, by si žiadalo vysiľujúcu rešerš. V Československu odštartovala Nemocnica na kraji mesta v roku 1976 a v najrôznejších modifikáciách Sanitiek, Modrých kódov či Sestričiek s nami lekári ostali dodnes. Snáď je ešte slušné spomenúť americkú Pohotovosť (v origináli mala názov ER, Emergency Room, čomu preklad vlastne zodpovedá). V rokoch 1994-2009 dosiahla na neuveriteľných 15 sérií, čo len potvrdzuje nielen vysoký profesionálny kredit mužov a žien v bielom, ale aj overený divácky potenciál. Téma expandovala takmer do všetkých žánrov, thrillerov, komédií, drám i melodrám. Dramatizmus boja o život je košatý, ponúka bohatú frekvenciu mini príbehov s najrôznejšími chorobopismi a patrí do nej i súkromie armády spasiteľov.

New Amsterdam je verejná nemocnica v New Yorku. Má verejnú školu, väzenie i zariadenie pre OSN. Na jej čele stojí charizmatická postava riaditeľa doktora Maxa Goodwina (Ryan Eggold). V úvode sa ujíma vedenia a zavádza nové poriadky. Nikto o ňom z personálu do jeho príchodu nepočul, viedol vraj Novy3 resizeúspešne nemocnicu v Čínskej štvrti. Dávajú mu rok. Na zhromaždení zamestnancov začína otázkou „Ako môžem pomôcť ?“. Tí, ktorí nereagujú, majú padáka. Pokračuje prorocky. Ak sa niekomu zdá, že systém je príliš veľký, aby sa zmenil, nie je to pravda. „My sme systém. A zmeniť sa musíme my“, tvrdí a snaží sa toto krédo naplniť. Je stále poruke, asistuje, ale i riadi, rázne strihne do aktivít onkologičky Helen Sharpovej (Freema Ageyman) donúti ju vzdať sa prednášok po celom svete. Má sa venovať pacientom, tí ju potrebujú viac než obstarožní lekári na kongresoch. Vráti sa kvôli nemu. Jeho rozhodnosť ocení.

V popredí sú vedúci oddelení, na traumatológii je doktorka Lauren Bloom (Janet Montgomery), Iggy Frome (Tyler Labine) riadi psychiatriu, Vijay Kapoor (Anupan Kher) neurológiu, Floyd Reynolds (Jocko Sims) kardiológiu, všetci prítomní so svojimi súkromnými životmi a problémami najrôznejšieho druhu. Napätie stupňuje ochorenie riaditeľa Goodwina. Diagnostikujú mu rakovinu hrdla a doktorka Sharpová ho dovedie k ožarovaniu, čo spočiatku odmieta. Jeho žena Georgia (Lisa O´Hare), bývalá tanečnica čaká dieťa a všetko dohromady zvyšuje melodramatický potenciál diania. Max v práci napriek zdravotných Novy6 resizeproblémom neustáva a je všadeprítomný.

V rámci jednotlivých dielov sa pretriasajú medicínske problémy s pacientami najrôznejších sociálnych skupín, veku a pohlavia, ale zároveň i všeobecný americký problém verejných nemocníc. Tie poskytujú ošetrenie i liečenie zdarma, bez toho, aby si človek musel platiť poistenie. Zákon nikomu takúto povinnosť neukladá. Financie na prevádzku nemocnice teda musí manažment zaisťovať z najrôznejších zdrojov a zrejme to nie je úplne jednoduché. Preto by boli najradšej, keby sa o verejných službách tohto druhu vôbec nevedelo. Takéto závery sa dajú odvodiť od sporu Maxa a finančnej riaditeľky. On dal natlačiť platové kartičky, pomocou ktorých sa môžu pacienti obrátiť na nemocnicu a rozdával ich na verejnosti. Riaditeľka namieta, že to sú socialistické maniere a ak to bude pokračovať, nemocnica príval ľudí finančne neunesie a zrúti sa. Oponuje jej poukazom na to, že štát financuje miliardami armádu, Novy7 resizehasičov, policajtov, verejné školy a knižnice, tak nerozumie, prečo by rovnako nemohlo fungovať aj zdravotníctvo. Aj keby mali tieto inštitúcie a ich obsadenie od reality na míle ďaleko, rozhodne je to nejaký druh možno jednoduchej, ale určite masovej osvety. Toľko k vcelku zaujímavému náhľadu do amerického zdravotníctva.

Čo s realitou súvisí menej, je samotný riaditeľ Max Goodwin, nemocnici absolútne oddaný fanatik schopný riešiť čokoľvek. Zachraňuje a pomáha a po smrti svojej ženy i vychováva dcéru Lunu. Podáva nadľudský výkon, stačí sa len zamyslieť, čo všetko stihne. V dejovom programovaní nie je núdza ani o akčné scény, keď sa vzbúria väzenkyne a celá nemocnica sa ocitne v ohrození a rýchlej evakuácii. Všetko vyrieši, samozrejme, Max spolu so svojou pobočníčkou Helen Sharpovou, načas zbavenou všetkých funkcií, lebo zachraňovala z drogového brlohu narkomanku a zachytila ju tam policajná kamera. Viac je však emocionálnych výjavov, dojímavých najmä v prípade, keď pomáha chudobným a bezmocným pacientom. Novy9 resizeNapríklad kardiológ má dosť času nato, aby sedel pri posteli, držal chorú ženu za ruku a dokonca jej spieval, matka, ktorá potratila môže byť s mŕtvym dieťaťom na izbe ako dlho potrebuje a podobné ukážky ideálneho superhumanizmu.

Triumf samaritánskeho odboja v lone prísneho kapitalizmu má kvázi rozprávkové parametre ideálneho „slnečného štátu“, ale výpočet projekcií tohto druhu zďaleka nekončí. Nechýba ani nová progresivistická kvalita ohľadne právomocných rasových princípov. Afroameričan (už sa tuším ani nesmie písať černoch) doktor Reynolds v úvode vysvetľuje doktorke Bloomovej, že spolu ďalej nemôžu chodiť, lebo ona je biela a jeho rodina by žiadnu belošku neprijala. Keby len veľmi decentne a zahalene tento argument zaznel v smere od bielej doktorky k čiernemu doktorovi, bola by to provokácia, ale takto je to zrejme OK, lebo o Novy8 resizečiernom rasizme nikto nikdy nepočul.

Asi najviac pri tejto nemocničnej fikcii spozornieme, keď sa pre zmenu začínajúcej psychiatričke spovedá sám doktor Frome. Zisťuje, prečo daroval svoje topánky bezdomovcovi a vrátil sa do práce len v ponožkách. Vyjde z neho, že potreba permanentne pomáhať mu slúži na zastieranie toho, čo si o sebe myslím sám. Ukáže sa, že toho veľa nie je, považuje sa za neschopného, škaredého, tlstého atď. Ak pomáha ľuďom, všetky tieto pochybnosti miznú. Práca je tak preňho nejakým druhom autoterapie. Jeho manžel Martin, s ktorým si adoptoval niekoľko detí, ho so slzami v očiach presviedča, že všetko je úplne inak.

Čo dodať na záver úvahy o seriáli, pri ktorom sa pre vlastné dobro netreba príliš zamýšľať, lebo potom je nevyhnuté dospieť ku kritickým záverom, čo si zase úplne táto chutná nemocničná romanca nezaslúži. Ešte možno to, že seriál vznikol podľa memoárovej knihy doktora Erica Manheimera Dvanásť pacietov: život a smrť v nemocnici Bellevue.

Novy2 resizeNew Amsterdam (TV seriál), USA, 2018–2021
Dl´žka: 41 h 45 min. (Minutáž: 43–54 min.)
Manažér projektu: David Schulner
Réžia: Kate Dennis, Peter Horton, Jonas Pate, Darnell Martin, Michael Slovis, Laura Belsey, Jamie Payne, Andrew McCarthy, Stephen Kay, So-yong Kim, Nick Gomez, Kristi Zea, Ellen S. Pressman, Thomas Carter, Don Scardino, Craig Zisk, Lucy Liu, Seith Mann, Rachel Leiterman, Ryan Eggold, Allison Liddi, Dinh Thai
Predloha: Eric Manheimer (kniha)
Scenár: David Schulner, Shaun Cassidy, David Foster, Aaron Ginsburg, Erika Green Swafford, Cami Delavigne, Graham Norris, Leah Nanako Winkler
Kamera: Stuart Dryburgh, Andrew Voegeli
Hudba: Craig Wedren, Jefferson Friedman
Strih: Matthew Rundell, Robb Sullivan, John Petaja, Lauren… (více)
Zvuk: Sherry Klein
Scénografia: Kristi Zea, Alan E. Muraoka
Masky: Isata Allen
Kostýmy: Caroline Duncan, Tina Nigro
Producenti: Eric Manheimer, Graham Norris, David Schulner
Hrajú: Ryan Eggold, Freema Agyeman, Janet Montgomery, Jocko Sims, Anupam Kher, Tyler Labine, Clifton Davis, Cindy Cheung, Zabryna Guevara, Lisa O'Hare, Gary Perez, Megan Byrne, Donnetta Lavinia Grays, Michael Medeiros, Anthony Ruiz, Christopher Cassarino, Laila Robins, Ron Rifkin, Joanna Adler, Linda Thorson, P.J. Sosko, Vandit Bhatt, José Zúñiga, Matthew Bellows, Margot Bingham, Mike Doyle, Olga Merediz, Ethan Phillips, James Saito, Lusia Strus, Sean Nelson, Wai Ching Ho, George Wyner, Roscoe Orman, Anna Suzuki, Andrea Syglowski, Sendhil Ramamurthy, Michael Pemberton, Teddy Cañez, Michael Cullen, Christopher Rivas, Adam Wade McLaughlin, Lisann Valentin, Kate Nowlin, Dale Soules, Jamar Greene, Debra Monk, Alice Kremelberg, Sheila Tapia, Frankie J. Alvarez, Arthur French, Alex Morf, Joseph Siravo, Erica Hernandez, Christine Chang, Quincy Dunn-Baker, Ólafur Darri Ólafsson, Judith Ivey, Zack Robidas, Shirley Rumierk, Leslie Fray, Chuck Cooper, Hayley Lovitt, Lauren Ridloff, Gameela Wright, May Hong, Tina Chen, Josh Philip Weinstein, Cherise Boothe
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.