Princezná zakliata v čase 2 (Princezná zakletá v čase 2)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Cas resizeČeská rozprávka Princezná zakliata v čase bola príjemným žánrovým spestrením roka 2022. Do u nás veľmi populárneho rozprávkového žánru (síce ide skôr o dávnejšiu minulosť) priniesol scenárista a režisér Petr Kubík starú známu zápletku o neustále sa opakujúcom dni v živote hlavnej postavy. V deväťdesiatych rokoch tento sci-fi prvok preslávila romantická komédia Na hromnice o deň viac, neskôr akčné sci-fi s Tomom Cruiseom Na hrane zajtrajška alebo pomerne nedávno slasher Happy Death Day. Prípadne dramaticko-komediálny seriál Russian Doll.

Samozrejme, podobných filmov či seriálov s rovnakou naratívnou schémou je omnoho viac. Už aj takýto stručnejší výber naznačuje, že zápletka opakujúceho Cas4 resizesa dňa skvele zapadá do ľubovoľného žánru. V tomto prípade treba Petra Kubíka pochváliť, pretože prínos internacionálne veľmi populárneho sci-fi prvku do v Čechách a na Slovensku ešte viac populárnejšieho žánru rozprávky, pôsobilo veľmi originálne. Príbeh princezny Elleny zakliatou do časovej slučky dňa jej dvadsiatych narodenín čarodejnicou Murien bodoval najmä skvelým castingom (predovšetkým Natalia Germani a Eliška Křenková), slušným tempom a celkovou prirodzenosťou podania. Išlo o dôkaz, že česká filmová rozprávka by mohla chytiť druhý dych, pretože scenár a spracovanie ukázali, ako správne na vec.

Druhá časť s názvom Princezná zakliata v čase 2 sa snaží byť ešte revolučnejšou záležitosťou v rámci Cas5 resizežánru, než vydarený prvý diel. Petr Kubík a jeho štáb si však zobrali na plecia toho omnoho viac, než boli schopní uniesť. Jednoduchosť (to je, samozrejme, v rámci repetetívneho cestovania v čase relatívny pojem) snímky spred dvoch rokov sa snažia upgradeovať o známe naratívne schémy a vizuálne klišé z medzinárodne veľmi populárnych mainstreamových diel. Zápletka však znie stále veľmi sľubne a relatívne originálne.

Hlavnou postavou nie je princezná Ellena, ale alchymistka Amélia. Tá existuje vo fiktívnom svete hneď dvakrát a každá jej polovica má v sebe zakódovanú runu času. Ide o veľmi dôležitý mcguffin, po ktorom všetci bažia, diváka však, samozrejme, viac zaujíma dobrodružstvo, vzťahy medzi postavami a príprava na záverečné akčné finále. Aby hlavný antagonista, pán rún Alazar, získal absolútnu moc, musí získať Cas6 resizevšetkých päť rún; a to času, priestoru, prírodných elementov, života a smrti. Amélia runou času získala moc, ktorá ju začína ovládať a okrem boja so záporákom a jeho armádou ju čaká aj boj s vlastnou túžbou po moci.

Náčrt námetu naznačuje, že tentokrát sme už na trochu inej pôde, než vo svete rozprávky a tvorcovia sa snažia predložiť pred diváka veľkolepé fantasy dobrodružstvo. To sa darí najmä spočiatku, keď sa postavy chystajú na výpravu v štýle Spoločenstva prsteňa z Pána Prsteňov. Po príchode do mestečka, kde sa bude odohrávať väčšina stopáže, nás však čaká veľké množstvo dialógov brzdiacich sľubne rozbehnutý film. Divák sa však stále najviac teší na finále, ktoré je postavami implicitne ohlasované ako niečo skutočne veľkolepé. Tu však trpí dielo podobne, ako prvý film, a to nedostatkom financií v rozpočte.

Cas7 resizeJe určite chvályhodné, že CGI triky sú akceptovateľné a nepôsobia amatérsky, bojové scény zložené zo zopár protagonistov a antagonistov sú však skôr sklamaním a nedokážu v závere zmotivovať prehnanú stopáž. Čo sa týka vizuálu a vývoju deja, všetky motívy a prvky sme už niekde videli. Améliina posadnutosť runou času pripomenie Frodovu obsesiu prsteňom moci, kúzelné zariadenia na presun priestorom Dr. Strangea z MCU, Alazarova túžba po piatich elementoch napríklad Thanosove motivácie z Avengers. Vytetované blesky na tvárach postáv zase Harryho Pottera. A mohli by sme pokračovať ďalej. Nešlo by priamo o chyby, avšak museli by byť vyvážené skutočne lahôdkovým audiovizuálnym zážitkom. Ten kazí aj zbytočná snaha o situačný humor. Bohužiaľ, ani tematika cestovania v čase nie je dostatočne využitá, oproti prvej časti, ktorá je na ňom celá založená, tu ide skôr len o zanedbateľný naratívny motív.Cas3 resize

Princezná zakliata v čase 2 je dosť ťažko popísateľným neúspechom snažiacim sa rozšíriť všetko kvalitné z prvého filmu. Má svoje nesporné klady, opäť ide predovšetkým o herecké výkony ženskej časti ansámblu, ich mužskí kolegovia sú skôr v pozadí a charizmou sa im nemôžu rovnať. Film vo svojej druhej časti značne stráca tempo a akčné finále neponúka satisfakciu v podobe gradujúcej bojovej sekvencie, ale iba neprehľadné malé súboje na malom priestore. Napriek tomu snímka stojí za pozretie, i keď dôvodom je tentokrát skôr námet na diskusiu ohľadom porovnávania diela s jeho predobrazmi, či problematiky smerovania českej rozprávky do budúcnosti.

Cas9 resizePrincezná zakliata v čase 2 (Princezna zakletá v čase 2), Česko, 2022
Dĺžka: 134 minút
Réžia: Petr Kubík
Scenár: Lukáš Daniel Pařík, Petr Kubík, Viktor Krištof
Kamera: Pavel Kopp
Hudba: Lukáš Daniel Pařík
Strih: Matěj Jankovský
Zvuk: Dalibor Mráz
Scénografia: Vladimír Pešek
Kostýmy: Helena Tavelová
Produkcia: Viktor Krištof, Vladimír Mráz, Petr Kubík
Hrajú: Eliška Křenková, Natalia Germani, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Vojtěch Kotek, Jan Révai, Martin Písařík, Jakub Ouvín, Veronika Freimanová, Roman Zach, Vladimír Polák, Pius Okaba, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Ján Jackuliak, Petra Nesvačilová, Petr Novotný Kadeřník, Bo-huslav Hrdlička, Terezie Holá, Sára Korbelová, Sebastian Pöthe, Petr Kubík
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR. 1. decembra 2022
Foto: Magic Box Slovakia

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.