Zákon lásky

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zakon8 resizeTému manželstva pre komunitu LGBT je možné bez váhania označiť za kontroverznú, na oboch názorových stranách stoja dva nezmieriteľné tábory s jasnými postojmi. Na jednej strane homosexuáli a lesby, ktorí bojujú za právo uzatvárať manželstvo za podmienok, rovných s heterosexuálnymi pármi, na druhej zástancovia názoru, že tento inštitút je vyhradený pre mužov a ženy, nie pre páry rovnakého pohlavia. Film českej dokumentaristky Barbory Chalupovej  Zákon lásky zachytáva priebeh rokovania Poslaneckej snemovne o návrhu zákona pre tieto páry v apríli tohto roku. Poslanci ho po debate síce posunuli do druhého čítania, ale predĺžili dobu na jeho prerokovanie na osemdesiat dní, čím ho v podstate zmietli zo stola, lebo po voľbách sa celý legislatívny priebeh musí začať odznova.

Kritické dni sledujeme z pohľadu členov organizácie Jsme fér, presadzujúcej práva tejto menšiny so sloganom „Manželstvo pre všetkých“. Vidíme rokovanie v straníckych kluboch, prípravu argumentov a stratégie boja za rovnaké práva. Na jeho čele stojí Czeslaw Walek , ktorý so Zakon2 resizesvojim partnerom uzavrel manželstvo v Holandsku, v tíme je i právnička a rad ďalších členov, zapojených do rokovania o vcelku zrozumiteľne artikulované ciele. Ide nielen o symbolickú rovinu udalosti, zákon o registrovanom partnerstve, prijatý v ČR v roku 2006, totiž neumožňuje uplatnenie práv na rozdelenie spoločného majetku pri rozchode, čerpanie nárokov na dávky po úmrtí jedného z partnerov a problémy sa týkajú i možnosti osvojenia detí. Je to rozsiahla agenda a v diskusii na pôde parlamentu zaznievajú argumenty pre i proti.

Tvorcovia nie sú vo výklade tohto problému nestranní, je zreteľné, že stoja na strane predkladateľov zákona. Odporcov traktujú miestami s iróniou, vidíme zábery z katedrálnej omše i vulgárne reakcie davu pri pochode komunity Prahou. Takto zámerne servírované Zakon3 resizepostoje signalizujú úroveň a kvalitu verejnej diskusie, zostručnenej na stratégiu útoku a obrany. Film tento jednoduchý stav reprodukuje a ozvučuje. Kritika, pripustená k slovu nie je príliš presvedčivá, ozýva sa slovami krikľúnskych populistov, alebo reprezentantov konfesných dogiem. Toto skreslenie má možno váhu marketingového PR, ale skutočná podstata problému ostáva akosi mimo.

Nedozvieme sa napríklad z úst nejakého právnika, či problém s uznaním práv menšiny, na ktoré majú nepochybne nárok, nie je možné riešiť úpravou rodinného zákona, alebo zmenami registrovaného partnerstva. V parlamentnej rozprave napríklad zaznie otázka, či sa uznaním tejto formy manželstva neotvárajú ďalšie možnosti variácií. Ak Zakon6 resizepominieme komické narážky na partnerstvo s vecami, alebo zvieratami, padne i zmienka o mnohoženstve, čo je vcelku reálna možnosť. V britskom parlamente sa údajne takýto návrh, zohľadňujúci požiadavky moslimskej menšiny objavil a neprešiel kvôli protinávrhu, schváliť jeho všeobecnú platnosť pre všetkých. V Poľsku, počas verejnej diskusie kritizujúcej cirkev poukázal jeden z kňazov na fakt, že v nemeckom Bundestagu predložili Zelení návrh na uznanie práv pedofilov, požadujúcich zníženie vekovej hranice pre legitímny sexuálny styk. Akú relevanciu majú tieto námietky? Je možné klásť do jednej logickej línie uznanie volebného práva žien a možnosť uzatvárania manželstiev pre homosexuálne páry? Ako to bude v prípade transgendru a iných pohlaví?

Zakon7 resizeOznačením za homofóbov sa diskusia končí. Pre tých, ktorí sa síce voči požiadavkám LGBT stavajú pozitívne, ale nedostávajú odpovede na rad ďalších otázok , sa tento film míňa účinku. Pri dôkladnejšej príprave a snahe o účinnejšiu objektivitu mal šancu obnoviť verejnú diskusiu a prípadne rozptýliť vyššie uvedené výhrady. Pomohol by viac obom stranám nájsť prijateľné riešenie. Dilema pri výbere takejto témy je zrejmá, na jednej strane sa ponúka možnosť nakrútiť populárny, spektakulárny apel hraničiaci s bulvárom, alebo menej atraktívnu analýzu celej situácie. Bez výsmechu a obvinení zo zaostalého konzervativizmu, so zmyslom pre rešpekt k oponujúcim názorom.

Zakon5 resizeZákon lásky (The Law of Love), Česko, 2021
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Barbora Chalupová
Scenár: Barbora Chalupová
Kamera: Šimon Havel
Hudba: Adam Bláha
Strih: Jakub Jelínek
Zvuk: Adam Bláha
Produkcia: Pavla Klimešová, Martina Štrunc
Distribúcia: Film Expanded
Premiéra v SR: 7. októbra 2021
Foto: Film Expanded

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.