Mainstream

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Main resizeNebude náhoda, že svetové kinematografie v tomto čase objavujú a prinášajú témy o nezrelosti mladých ľudí na život. V Cannes to bol film nórskeho režiséra Joachima Triera Julia (v 12 kapitolách), ktorý si vzal na mušku tridsiatnikov, na festival v Karlových Varoch zasa priniesol tému nerozhodných a tápajúcich tridsiatnikov nemecký film Dietricha Brüggemanna Nie! Americká režisérka Gia Coppola, hádate dobre, je to vnučka Francisa Forda Coppolu, síce znížila vekovú hranicu, problém je však ten istý, ale pridala vo filme Mainstream ako bonus aj vplyv sociálnych sietí. Tento rozmer tému obohatil a možno aj prišiel na koreň tohto nežiadúceho javu.

Frankie (Maya Hawke, dcéra Ethana Hawkea a Umy Thurman) žije v Hollywoode, pracuje v nejakom bistre, zaskakuje aj vo večernom Main2 resizeprograme a snaží sa zistiť čím by vlastne chcela byť. Matka si myslí, že študuje, no jej ponevieranie sa štúdiom nazvať nedá, iba ak ironicky „štúdiom života“. Pri jednej potulke sa zoznámi so záhadným Linkom (vynikajúci Andrew Garfeild), ktorý prekračuje všetky medze, neuznáva nijaké pravidlá. Mladú ženu jeho antimainstreamové reči na internet tak zaujmú, že ho nahovorí, aby to nakrúcali a dávali na internet. Prizve do partie aj priateľa Jakea (Nat Wolff), aby im písal scenár a režíroval. Trojica má úspech, Linkove táraniny v nejakej Nikto Extra show majú množstvo linkov. Stanú sa slávnymi hviezdami internetu. Je však len otázkou času kedy sa dvaja mladí zblížia, Frankie a Link sa stanú aj milencami. Mladá žena dá výpoveď v zamestnaním a venuje sa len príprave programu. Main3 resizeNo, ako popularita stúpa, Link sa pomaly mení, no nie k lepšiemu. Všetkým čím dovtedy opovrhoval sa mu dostáva pod kožu a stane sa presne tým čo nenávidel. Začína byť cynický, neberie ohľad ani na city Frankie, prosto robí si čo chce. Situácia dospeje do takej neprijateľnej miery, že ich opustí Jake, ktorý sa na to už nemôže pozerať. Link alias Nikto Extra zájde však pri jednej show priďaleko a jeho obeť Isabelle (Alexa Demie) na jeho bezohľadnosť škaredo doplatí. Otázkou ostáva, ako sa s tým vyrovná a aké rozhodnutie po tejto katastrofe urobí Frankie. Sama si musí položiť otázku, či k tomu neprispela. Trojica stojí pred závažným rozhodnutím, ktoré môže posunúť ich životy ďalej alebo ich aj zničiť.

Main4 resizeGia Coppola, režisérka a zároveň autorka scenára, sa rozhodla vystreliť šíp do srdca súčasného trendu influencerov a youtuberov, ktorý je viac zhubný ako zábavný a pozitívny. A v neposlednom rade upozorniť na fakt, že sociálne siete, ktoré sú na jednej strane nesporne veľkým prínosom a dobrou pomôckou, na druhej sú zasa rôznymi indivíduami zneužívané a plodiace len dezinformácie a zlobu. O zázemí hrdinov veľa toho nevieme, O Frankie sa len zo zdanlivo nepodstatného telefonátu dozvedáme, že by mala študovať, ale o Linkovi sa až do samého konca nedozvieme vôbec nič. Nutné je však dodať, že napriek tomu trojica charakterov nestagnuje, režisérka precízne naplánovala Main5 resizeich vývoj a prerod. Traja hrdinovia sa menia pred našimi očami, vyvíjajú sa – jeden k sebareflexii, druhý sa rúti do záhuby. A ani to nie je jednoznačné – čo keď sa spamätá?

Maya Hawke, talentovaná ratolesť veľkých hercov, citlivo a sympaticky zahrala nerozhodnú, ale v podstate citlivú a charakternú Frankie, Maya je, po slávnej tete Sofie, veľkým prísľubom do budúcnosti. Celú pozornosť však na seba strhol unikátny výkon Andrewa Gargfielda v úlohe Linka. Link je tajomný, bláznivý, citlivý, surový, okúzľujúci a nevypočítateľný. Herec rozohral celú škálu rôznych emócií, ktorú ešte doplnil vynikajúcimi tanečnými kreáciami. Málokedy vidíme tak dokonalý herecký výkon, rozhodne nadlho Main6 resizeutkvie v pamäti. Je to však aj najlepšie napísaná postava, opradená tajomnosťou od prvého záberu, ale nie každý by ju tak dokonale a rozvetvene vedel stvárniť. Zmienku si zaslúži aj Nat Wolff v úlohe citlivého, talentovaného a všetko chápajúceho Jakea.

Mainstream sa uvádza ako komédia, lenže tých niekoľko humorných scén to ešte dostatočne nepotvrdzuje. Skôr, keď už, tak výstižnejšia charakteristika by bola bláznivá tragikomédia. Snímka sa však z rôznych uhlov pohľadu sústreďuje na to v akom to vlastne svete žijeme, plného falše, pokrytectva, šikany, pozerania stupídnych scén na internete, lacnej popularity. Veď samotný Link zabáva obecenstvo prázdnymi, hlúpymi a Main7 resizenič nehovoriacimi rečami a mládež mu tlieska – za stupídnosti. Čím väčšiu nehoráznosť povie tým má väčší úspech. A pôvodne proti tomu brojil. Film je však tiež o manipulácii ľuďmi, verejnou mienkou a kritikou bezbrehej povrchnosti. Je toho veľa čo do snímky vpašovala talentovaná Coppolová vnučka, ktorá už zažiarila s filmom Palo Alto (2013, Cena Orizzonti v Benátkach za najlepší film). Nezabudla tiež, že k úspechu snímky vo veľkej miere prispejú soundtracky, ktorých je neúrekom a dobrých. Možno až priveľa. Snímka má svižné, často až prirýchle tempo, ktoré mnohými strihmi Glena Scantleburyho trochu stráca v prvej polovici na orientácii. Ubrať z „klipovitej“ prvej polovice, pôsobiacej miestami dezorientujúco a neprehľadne, by nebolo uškodilo. No nervná, farbami hýrivá a nie samoúčelná kamera Autumna Duralda zasa výrazne prispela k celkovému estetickému vyzneniu filmu a dodala Main10 resizemu isté čaro a presvedčivú atmosféru.

Neprvoplánová mixáž hodnôt, ktoré hýbu a znepokojujú dnešnú spoločnosť, posúva Mainstream k dielam, ktoré budú mať veľa obdivovateľov, ale aj oponentov. Snímka si však zaslúži väčšiu pozornosť tak pre závažnú svedeckú výpoveď o dobe, ako aj pre filmové kvality – dobre napísaný scenár, réžiu, výbornú kameru a herecké výkony, medzi ktorými výrazne vyčnieva Andrew Gargfield. Ale nielen kvôli nemu sa oplatí film si pozrieť.

Main9 resizeMainstream, USA, 2020
Dĺžka: 94 minút
Réžia: Gia Coppola
Scenár: Gia Coppola
Kamera: Autumn Durald
Hudba: Devonté Hynes
Strih: Glen Scantlebury
Scénografia: Nathan Parker, Mars Feehery, Taylor Jean
Kostýmy: Jacqui Getty
Produkcia: Gia Coppola, Fred Berger, Lauren Bratman, Andrew Garfield, Jack Heller, Zac Weinstein
Hrajú: Andrew Garfield, Maya Hawke, Colleen Camp, Chris Messina, Jason Schwartzman, Alexa Demie, Nat Wolff, Johnny Knoxville, Trevor White, Jefery Levy, Jake Paul
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 23. septembra 2021
Foto: Film Europe

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.