Marco (Marco effecten)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Snímka resizeFilmové verzie románov dánskeho spisovateľa Jussiho Adlera-Olsena sa pravidelne objavujú od roku 2013, keď mal premiéru film Žena vklietke, nasledovali Zabijáci (2014), Odkaz vo fľaši (2016) a Zložka 64 (2018). Práva na jeho knihy vlastní spoločnosť Zentropa, ktorej spoluvlastníkmi sú režisér Lars von Trier a producent Peter Aalbek Jensen. Ich protagonistami je dvojica vyšetrovateľov Carl Morck a Assad. V úvodnom filme sa dozvieme, že pre nich bolo Ministerstvom spravodlivosti vytvorené Oddelenie Q a mali vyšetrovať nevyriešené prípady. Na ceste do temnoty, naplnenej po okraj ľudskou zvrhlosťou a psychickou vyšinutosťou je jediným kompasom ľudské rácio, hľadajúce pravdu o zločinoch a ich obetiach.

Je to rozum, zámerne spochybnený, zbavený drsnej melanchólie amerických noir zatratencov, hravého šarmu francúzskych elegánov i triezvej Marco2 resizevýstrednosti britských ezoterikov, obklopený pohŕdaním nadriadených kvôli nedostatočnému prezentačnému minimu a podozrením, že to v hlave nemá celkom v poriadku. Jeho deduktívna energia však silnie s každou dávkou poníženia. Tvorcovia piatej série sa vo filme Marco režiséra Martina Zandvlieta rozhodli pre preobsadenie jednotlivých postáv a namiesto Nikolaja Lie Kaasa v roli Morcka a Faresa Faresa, ako jeho partnera, dosadili Ulricha Thomsena a Zaki Youssefa. Nebola to príliš šťastná voľba. Morckova postava nepredvídateľného génia, ovenčená povedzme neštandardným psychickým profilom a imidžom „loosera“, od ktorého utiekla žena a nik okrem Assada s ním nebol ochotný spolupracovať, má v novej postave odlišnú konšteláciu. Stráca sa rozvibrovaná krehká psychika často duchom neprítomného muža, ignorujúceho systém i poriadok a nastupuje býčia tvrdohlavosť a mlčanlivá urputnosť, iritujúca nadriadeného Marco3 resizeMarcusa Jacobsena. Sú to možno rozdiely vo fyziognómii, ale profil novej postavy je poznačený tápaním, neustále odkazovanie na psychológa tu nemalo viditeľné opodstatnenie. Súhra dvojice a ich priateľská komunikácia sa stráca, nový Assad je akosi stranou a plní len funkciu podriadeného. Nevyužité možnosti Zaki Youssefa sa mihnú v scéne výsluchu jedného z podozrivých vo vyšetrovanej kauze. Jeho sústredený, orientálny pohľad a výrazná inakosť si žiadala viac priestoru.

Marco je v tomto príbehu rómsky chlapec z Čiech. Zadržia ho policajti vo vlaku a jeho totožnosť nie je jasná, mlčí ako ryba. Nájdu pri ňom stránku z pasu Williama Starka, muža ktorý zmizol po tom, čo bol obvinený z pedofílie, znásilnenia zverenkyne na kurze Marco6 resizeplávania. Pracoval ako kontrolór v DanAid, organizácii pre financovanie pomoci rozvojovým krajinám. Jeho rodina sa k Morckovi a Assadovi, lebo tí dostali za úlohu prípad vyšetriť, správa odmerane. Žiadali zúfalo očistenie obete komplotu, jeho žene je jasné, že bol nevinný. Morck cez kresby jeho dcéry zistí, že Marca poznala a dokonca jej daroval náhrdelník s tým, že je od jej otca. Stretnú sa s Theisom Snapom (Anders Mathesen), ktorý nastúpil na Starkovo miesto po jeho zmiznutí. Ten pokračoval vo vyšetrovaní finančnej sprenevery pri stavbe nemocnici v Kamerune.

Postupne sa línia českých Rómov s prípadom zmiznutého prepojí a ústi do dramatického finále. Zaujímavá je prítomnosť Zdeňka Godlu, známeho z kultového českého seriálu Most!, v úlohe zločineckého bossa a ostatných českých členov gangu. Ak o dánskych Marco5 resizehercoch platí, že sa do medzinárodného filmového sveta dostali zásluhou seriálov, takýto štart možno čaká i na novú, nečakanú hviezdu smetiara Franta.

Z najnovšej verzie, odkazujúcej na Oddelenie Q je jasné, že nápaditosť a originalita série upadá. Situovanie sféry zločinu do prostredia sveta biznisu a veľkých peňazí, chamtivých podnikateľov, rozkrádajúcich a priživujúcich sa na rozvojových programoch pomoci, stráca škandinávsku pridanú hodnotu, osobitosť prostredia a kruh výnimočných súvislostí, vychádzajúcich z domácej reality. Nie je tiež úplne jasné, čo znamená výraz Marcov efekt (originálny názov), snaha nájsť otca, alebo niečo iné, menej patetické? Ambícia siahnuť na univerzálne zrozumiteľné je v podobných žánroch, plánovaných na širokú Marco7 resizemedzinárodnú distribúciu pochopiteľná, ale tentoraz sa jej dôležitý pomer s nutnou dávkou prekvapivej originality celkom nevydaril. Zvládnutá bola konštrukcia príbehu a zápletky, normovanie postupného odkrývania súvislostí a udržiavanie napätia. Ale na tieto kvality sme v dánskych filmov vcelku zvyknutí. Je to v tomto prípade horšie z lepšieho.

Na sfilmovanie čakajú ďalšie romány Jussiho Adlera-Olsona, pre ktorého sa detstvo, prežité v psychiatirických liečebniach, kde pracoval ako lekár jeho otec, stalo nevyčerpateľným inšpiračným zdrojom. V jednom z rozhovorov tvrdí, že sa v nich stále viac bál lekárov, ako pacientov. Ďalším pokračovaním osudov dvojice vyšetrovateľov Oddelenia Q je najnovší román Obeť číslo 2117 z minulého roku, kde sa podľa všetkého dozvieme viac o minulosti Morckovho asistenta Assada.

Marco9 resizeMarco (Marco effekten), Dánsko, 2021
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Martin Zandvliet
Peedloha: Jussi Adler-Olsen (kniha)
Scenár: Anders Frithiof August
Kamera: Aske Alexander Foss
Hudba: Sune Martin
Strih: Per Sandholt, Per K. Kirkegaard
Zvuk: Martin Saabye Andersen, Eddie Simonsen, Oskar Skriver
Scénografia: Gitte Malling
Masky: Tina Helmark
Kostýmy: Susie Bjørnvad
Produkcia: Mikael Chr. Rieks
Hrajú: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Sofie Torp, Anders Matthesen, Luboš Oláh, Henrik Noél Olesen, Thomas W. Gabrielsson, Lisa Carlehed, Caspar Phillipson, Louise Gammelgaard, Mads Reuther, Zdeněk Godla, Julius Oračko, David Oláh, Joen Bille, Shanti Roney, Mikkel Arndt, Cecilie Beck
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 16. septembra 2021
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.