Každá minúta života

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Minuta3 resizeOd obdivného pokývania hlavou až po razantné zamietnutie. Široká je škála pocitov, ktorú vyvoláva celovečerný dokument Každá minúta života. Neprovokuje štýlom rozprávania, ale témou. Režisérku Eriku Hníkovú zaujal článok o metóde zvanej kamevéda, podľa ktorej možno z dieťaťa vychovať špičkového šampióna. Skontaktovala sa s autorom systému komplexnej multirozvojovej výchovy detí Pavlom Zachom, ktorý ho úspešne aplikoval na svojho syna – dnes hokejistu NHL. Dostala kontakty na viacero rodín, ktoré jeho rady aplikujú na vlastné deti. Niekoľko z nich spoznala, ale pocit, že „to je to pravé orechové“ mala až na stretnutí s rodinou Hanuljakovcov zo Žiliny. „U nich som sa konečne stretla v kamevédou v praxi. Svojho syna vychovávajú dokonca dôslednejšie,“ povedala v rozhovore pre Českú televíziu.

Minuta2 resize„Ukáž, ako vieš kopkať,“ povzbudzuje Lenka Miška, ktorý je ešte len v jej brušku. „Odrazíme sa. Ešte, ešte! Páči sa ti to, že?“ cvičí vo vaničke s pár mesačným synom otec. Už pred jeho narodením sa inšpirovaní princípmi kamevédy rozhodli, že sa výchove svojho dieťaťa budú venovať na sto percent – aby bolo zdravé, šťastné a úspešné. Po záberoch z domáceho videoalbumu sa zoznamujeme s tri a polročným Mišinkom. Mama meria, za koľko vybehne schody na hrádzu. „To bola prechádzka,“ kritizuje čas a berie so synom schody znova.

Telocvičňa, kotrmelce, pinkanie s basketbalovou loptou... Stále spolu a stále meranie času, počítanie úderov... Pred spaním Mišino skúša vo svojej izbe zdvihy a pochváli sa Minuta7 resizetatinovi, čo sa naučil. Večer sa Michal a Lenka radia so Zachom, ktorý je supervízorom ich „projektu“, ako správne má chlapča držať pri zdvihoch ruky. Plávanie, gymnastika, oddych, klavír, tenis, hokej... Dieťa, s ktorým matka rozpráva výlučne po nemecky, má program rozplánovaný do poslednej minúty. Pri raňajkách sa musí Mišino pochváliť, aké dlhokánske nemecké slovíčko sa už stihol naučiť. „Keď budeš papať, búvať a cvičiť, budeš veľký chlap,“ opakuje synovi otec.

V auguste oslavuje chlapec štvrté narodeniny. V záhrade rodinného domu starých rodičov je pripravená veľkolepá oslava. Najbližší ho zahrnú darčekmi a malý oslávenec im na Minuta8 resizeoplátku zaspieva anglickú pesničku. Nasledujú všedné dni a s nimi zasa tréningy – schody, tenis, bicykel, hokej, lyže, nemčina, klavír... „Oplatí sa snažiť,“ prízvukuje otec synovi, keď mu za ďalšiu splnenú hviezdičku kamevédy dáva darček. Sirénu, ktorou oslavuje hokejové publikum gól. Susedia v paneláku musia mať radosť, pomyslí si divák pri jej zavíjaní. Systematický výcvik nepoľavuje ani na dovolenke, no ľudia na pláži sa na nezvyčajnú trojicu pozerajú ako na čudo.

Mladá rodina je finančne dobre zabezpečená. Do fungujúcej firmy chodí Michal Hanuljak málokedy, všetko vybaví po telefóne. Ak to raz za čas nejde, Lenka zisťuje, že tráviť celý deň sama so synom a jeho tréningovými povinnosťami je viac ako vyčerpávajúce. Keď MInuta6 resizestarkí nadhodia otázku druhého dieťaťa, Lenka a Michal sa radia so Zachom – ten im vysvetľuje možné klady i zápory. Kvôli rozhodnutiu venovať sa synovi na sto percent nemajú priateľov, ani žiadne koníčky. Kamarátov nemá ani ich syn, stále je iba s rodičmi a v kolotoči najrôznejších aktivít. V lete sa konajú 1. detské hry v kamevéde. Medzi množstvom drobizgu je aj štyri a polročný Mišinko. Po absolvovaní viacerých disciplín, v ktorých rovesníkov s prehľadom poráža, ho vyhlásia za víťaza.

Erika Hníková zaznamenávala príbeh rodiny Hanuljakovcov viac ako rok. Statická kamera sleduje opakujúce sa situácie v domácnosti a na tréningoch. Miškovi sa občas nechce, MInuta6 resizeLenka neustále vytiera sterilnú kuchynskú linku a podlahu, Michal hlasno povzbudzuje a sľubuje dary za výkony. Režisérka nehľadá ani neponúka odpovede, ostáva v pozícii pozorovateľa. No kladie veľa otázok. Oplatí sa kvôli výchove šampióna vzdať všetkého? Oplatí sa obetovať osobný život na oltár synovej budúcnosti? Nie je podprahová manipulácia pre dieťa horšia ako viditeľný dril? Čo si myslieť o hodnotách, ktoré mu rodičia vštepujú - sú totiž výlučne materialistické a individualistické. Neokrádajú syna o spoločenstvo rovesníkov, neochudobňujú jeho psyché o sociálne väzby? Skutočne je rozplánovanie každej minúty života zárukou budúceho šťastia?

Hanuljakovci sa snažia vychovať zdravé, šťastné, úspešné a dokonalé dieťa. Ich Minuta4 resizehorúčkovitú aktivitu sprostredkúva kontroverzný dokument, ktorý v súťaži s hranými filmami na festivale v Karlových Varoch vyniesol Zvláštnu cenu poroty režisérke a producentovi (Jiří Konečný) dotovanú 15 tisíckami dolárov. Extrémny príklad výchovy na jednej strane provokuje, na strane druhej horúčkovitá aktivita hrdinov vypovedá o pocitoch súčasníkov. Po poslednom titulku sa možno v mysli nejedného diváka vynorí otáznik: Kam sa po desiatich, pätnástich rokoch Mišinko dostane? Ak v súťaži najlepších neuspeje, ako to s ním i jeho rodičmi zatočí?

MInuta9 resizeKaždá minúta života , Česko, Slovensko, 2021
Dĺžka: 80 minút
Réžia: Erika Hníková
Scenár: Erika Hníková
Kamera: Šimon Dvořáček, Lukáš Milota
Strih: Josef Krajbich
Zvuk: Daniel Němec, Petr Šoltys, Ivan Horák
Produkcia: Jiří Konečný
Distribúcia: Film Expanded
Premiéra v SR: 16. septembra 2021
Foto: Film Expanded

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.