V srdci mora (In the Heart of the Sea)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

More8 resizeKaždý nový film od režiséra so zvučným menom ako je Ron Howard, ktorý má na konte množstvo úspešných projektov, si so sebou od začiatku nesie kríž v podobe, niekedy možno až privysokých, no pochopiteľne očakávaných diváckych nárokov na kvalitu. Či sa už jedná o technickú stránku diela, teda kameru, zvuk a strih, alebo o výber hercov a ich výkony, dialógy, či celkové spracovanie scenára.

Diváci jednoducho od veľkých mien vyžadujú náležitý filmový zážitok a inak tomu nie je ani pri najnovšom filme tohto režiséra V srdci mora, ktorý má na svedomí také kúsky ako napríklad oscarové Apollo 13 a Čistá duša, či More4 resizeRivali s Chrisom Hemsworthom. Od niekoho, pod koho rukami vznikli takéto veľkofilmy, nikto neočakáva zaváhanie. To však raz nevyhnutne musí prísť. Netvrdím, že Howard nakrútil zlý film, no trefa do čierneho to nebola.

Z dvoch dejových línii paradoxne viac zaujme tá, kde sa spisovateľ Herman Melvill v malej pracovni pri fľaši whisky rozpráva s posledným žijúcim členom posádky, ktorá prežila útok “bieleho diabla” na otvorenom mori. Thomas Nickerson, vtedy len štrnásťročný chlapec a nováčik na lodi, dnes s neochotou a strachom rozpráva príbeh o tom, ako sa v roku 1820 potopila veľrybárska loď Essex, plaviaca sa z Novoanglického Nantucket Island. Scény z “prítomnosti” (rok 1850) sú miestami oveľa napínavejšie a dojemnejšie ako tie, More2 resizektoré mali byť hlavným ťahákom filmu. Pri sledovaní snímky budú jedni nadšene tlieskať nad nádherným a veľkolepým zobrazením veľrýb, lode a oceánu, druhí budú so zatajeným dychom vyhľadávať pasáže s ponurou atmosférou temnej pracovne a čakať na prerozprávanie ďalšej časti príbehu starým a zlomeným Nickersonom. Ten sa o svoje rozprávanie nepodelil za celý život s nikým, ani so svojou milujúcou manželkou, je viditeľne zožieraný všetkým tým utrpením, ktorým si celá posádka musela prejsť a toto trápenie utápa v alkohole. Aj napriek jeho odmeranému správaniu si stále myslím, že táto dejová línia bola oveľa zaujímavejšia než tá s More5 resizeveľrybou. Na druhej strane, keď sa nad tým zamyslím, V srdci mora nie je film o veľrybe, je to film o lovcoch veľrýb, o stroskotaní lode Essex, no hlavne o túžbe prežiť a vrátiť sa domov.

Dialógy medzi hlavnými postavami fungujú skvelo, najmä istá “chémia” medzi kapitánom Pollardom a jeho prvým dôstojníkom Owenom Chaseom, ktorí sa nevedia vystáť. Scenár je tak isto kvalitný, aj keď všetko čo sa stalo by sa dalo natlačiť do oveľa kratšej stopáže, ktorá by filmu nijako neublížila. Hlavne nezáživná a absolútne zbytočná scéna vyplávania lode z prístavu, keď každý kapitánov rozkaz More10 resizepočujeme niekoho ešte tri krát zopakovať, vymenované sú názvy všetkých plachiet na lodi a celý proces je neskutočne zdĺhavý a v konečnom dôsledku otravný. Je vidieť, že tvorcovia si dali tú námahu a pozisťovali si, ako sa v tej dobe všetko správne nazývalo, no toto nie je to čo do kinosály pritiahne masy a na čo sú ľudia v takomto filme zvedaví. Jediné, čo nám táto scéna ukázala je, že všetci sú neschopní a prvý dôstojník Chase je hrdina dňa (nie naposledy). Ak už stopáž neskracovať, radšej ušetrené minúty investovať do More11 resizečastí, ktoré sa nedostali do konečnej verzie filmu, keď stroskotaní námorníci narazia na pevninu. Tam miestami chýbali akési spojitosti a celý strih v tejto časti pôsobí zmätočne.

Strhujúce zábery kamery a podmanivá hudba v akčnejšie ladených pasážach vás však na dve hodiny zabavia. Celkovo sa jedná o dobrý film, nie však výborný. Dialógy, herecké výkony, napätá atmosféra, to všetko tam je, akurát nie v dostatočnej miere, aby sme mohli hovoriť o filme roka alebo

podobne. Myslím si, že kto čakal ohromujúci veľkofilm, bude trošku sklamany. Hlavným problémom tohto, a v dnešnej More3 resizedobe viacerých filmov, ak sa to vôbec dá nazvať problémom, je používanie CGI v miere dosť prevyšujúcej únosnosť. Je jasné, že hercov, ktorí zarábajú milióny, nepošlete na rozbúrené more loviť skutočné veľryby. Jednak by ste mali okamžite na krku ochranárov, jednak by vás to mohlo vyjsť o dosť drahšie, ako to nakrútiť pekne v teple štúdia pred zeleným, či modrým plátnom. Len treba trafiť tú správnu hranicu. Tu bola mierne prekročená, no to je asi to jediné, čo by sa dalo vážne tomuto filmu vytknúť.

More6 resizeV srdci mora (In the Heart of the Sea),USA, (2015
Dĺžka: 121 minút
Réžia: Ron Howard
Predloha: Nathaniel Philbrick (kniha)
Scenár: Charles Leavitt
Kamera: Anthony Dod Mantle
Strih: Daniel P. Hanley
Hudba: Roque Baños
Hrajú: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Jordi Mollà, Tom Holland, Charlotte Riley, Joseph Mawle, Paul Anderson, Jamie Sives, Donald Sumpter, Julian Seager, Frank Dillane, Osy Ikhile, Michelle Fairley
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 3. decembra 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.