Zomrela herečka Eva Rysová

Eva RysováVo vysokom veku 91 rokov zomrela vo štvrtok ráno 12. októbra 2023 známa slovenská herečka Eva Rysová. Podľa informácií, ktoré poskytla TASR jej sestra Judita Šimkovičová, mala naposledy vydýchnuť v spánku v bratislavskom dome pre seniorov. Zdravotne na tom nebola už dlhší čas najlepšie a pár dní pred svojou smrťou mala byť údajne i v nemocnici.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v Hajnáčke v okrese Rimavská Sobota. Pôvodne síce chcela byť architektkou, ešte na strednej škole však začala účinkovať v divadelnom súbore a nakoniec sa rozhodla pre štúdium na Vysokej škole muzických umení v Bratislave. To dokončila v roku 1955 a následne sa stala členkou Armádneho divadla v Martine, kde ju bolo možné vídať do roku 1960. Odtiaľ sa presunula do Krajských divadiel v Trnave, respektíve Nitre až v roku 1966 zakotvila na Novej scéne v Bratislave.

Samotná herečka však bola známa nielen vďaka divadlu ale i účinkovaniu v mnohých filmoch, seriáloch či dabingu. Objavila sa napríklad v televíznej inscenácii Mladá mníška (1968), krimi Prípad krásnej nerestnice (1973), hudobnej komédii Toto leto doma (1980), rozprávke Kto chce získať princeznú (1984), inscenácii Staroružová dráma (1989) či drámy Suzanne (1996). Na seriálovej scéne sme ju mohli vidieť napríklad v Ordinácii v ružovej záhrade, Profesionáloch, Dr. Ludskom či Búrlivom víne. Ešte v roku 2003 jej bolo udelené ocenenie Krištáľová ruža a len o dva roky neskôr obdržala Cenu Karla Čapka. Jej manželom bol detský lekár Alojz Suchánek, s ktorým mala i syna a rovnako herca Michala Suchánka.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.