Zomrel filmový predstaviteľ Dumbledora Michael Gambon

Michael GambonNielen filmový no i čarodejnícky svet ostal aktuálne v smútku - vo veku 82 rokov totiž skonal vo štvrtok 28. septembra 2023 uznávaný britský herec Michael Gambon, ktorého budú mnohí poznať ako predstaviteľa Dumbledora z populárnej ságy Harry Potter. Herecká legenda naposledy vydýchla v jednej z nemocníc v anglickom Withame, pričom osudnou sa jej stal komplikovaný zápal pľúc. Podľa dostupných informácií však herec zomrel pokojnou smrťou v obklopení svojich najbližších, o čom informoval aj denník Guardian.

Michael Gambon sa narodil 19. októbra 1940 v írskom Dubline, no neskôr sa s rodinou presťahoval do Anglicka, kde odštartoval svou hereckú kariéru na divadelných doskách. Na tom by asi nebolo nič zvláštne, no v jeho prípade sa k tomu dostal pomocou vymysleného životopisu, v ktorom predstieral bohaté skúsenosti. Reálne ich pritom získaval iba prostredníctvom účinkovaní v amatérskych predstaveniach, no nakoniec mu to vynieslo v roku 1962 debutovú úlohu v Othellovi. Stal sa i členom Royal National Theatre a často hral po boku legendárneho Laurenca Oliviera. Zaujímavé je i to, že aj filmovom plátne taktiež debutoval Othellom (1965), od ktorého sa postupne odrazil k ďalším rolám. No hoci sa mu pomerne darilo vďaka množstvu televíznych produkcií, na plátnach na seba výrazne upozornil až filmom Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec z roku 1989.

Ďalej sa objavil vo filmoch ako Hračky (1992), Mary Reillyová (1996), Ospalá diera, Muž, ktorý vedel priveľa (oba 1999), Gosford Park (2001), Krajina strelcov (2003), či Po krk v extáze (2004). Rok 2004 bol pre neho obzvlášť plodný, nakoľko si zahral i v ambicióznom Svete zajtrajška, či filme Wesa Andersona Život pod vodou. Čo je však asi najdôležitejšie, po nečakanom úmrtí Richarda Harrisa mu v rukách pristala ponuka na stvárnenie Dumbledora v čarodejníckej sérii Harry Potter. Tú nakoniec prijal a celkovo stvárnil túto postavu až v šiestich filmoch z ôsmich (2004-2011). Spomeňme aj snímky Kráľova reč (2010), Paddington (2014), Kingsman: Zlatý kruh (2017) či Judy (2019). Posledný menovaný bol i jeho úplnou hereckou derniérou. V priebehu kariéry sa inak dočkal viacerých ocenení, z ktorých najviac vyčnieva nominácia na Zlatý Glóbus za televíznu biografickú drámu Cesta do vojny (2002).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.