Zomrel uznávaný slovenský herec Dušan Kaprálik

Dušan KaprálikDušan Kaprálik, legenda slovenskej hereckej scény, sa už ďalšieho dňa nedožije. Vo veku 75 rokov totiž skonal 8. augusta 2023 v domove sociálnych služieb v Dúbravke, pričom správu potvrdila PR manažérka Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová. Na jeho úmrtie zareagovala i generálna riaditeľka divadla Ingrid Fašiangová či umelecký riaditeľ Karol Čálik. Herec, režisér i divadelný pedagóg bol totiž jeho súčasťou dlhých 50 sezón a zanechal tak po sebe navždy nezmazateľnú stopu.

Dušan Kaprálik sa narodil 21. februára 1948 v Martine a už na škole sa venoval recitačným súťažiam. Štúdium na VŠMU bolo iba jednou z možností, no nakoľko tam úspešne absolvoval prijímacie pohovory, rozhodol sa vyskúšať herectvo v Bratislave. Po skončení štúdií začal pôsobiť na divadelných doskách, či už v Martine, Trnave alebo Nitre. V roku1973 sa však stal členom Divadla Nová scéna v Bratislave a tam už zotrval do úplného konca. V tom istom období sa začal etablovať aj na televíznej scéne, kde stvárnil množstvo vedľajších postáv. Spomeňmne snímky ako Americká tragédia (1976), Višňový sad (1978), Zbožnovaná (1980), Múdry Maťko a blázni (1984), Romulus Veľký (1992), Iba taká hra (1995), Jaškov sen (1996), Nedodržaný sľub (2009), Červený kapitán (2016), Učiteľka (2016) alebo Únos (2017).

Jeho posledným filmom bola road movie Staříci režisérov Martina Dušeka a Ondřeja Provazníka z roku 2019. Pravidelne sa taktiež objavoval v seriálovej tvorbe, kde si zahral napríklad aj v oceňovanom Meste tieňov či v Kriminálke Staré Mesto. Okrem herectva a divadelnej réžii sa však venoval i pedagogike a dabingu. V roku 2010 mu Literárny fond udelil prestížne ocenenie za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu. K herectvu sa inak postupne dostali aj jeho deti Zuzana, Ondrej a Martin, pričom Ondrej Kaprálik sa začal po jeho vzore súčasne venovať divadelnej réžii.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.