Zomrel oscarový režisér William Friedkin

William FriedkinV pondelok 7. augusta 2023 zomrel v Los Angeles na zlyhanie srdca uznávaný americký režisér William Friedkin. V čase úmrtia mal 87 rokov, pričom smutnú správu potvrdil dekan Chapmanovej univerzity Stephen Galloway, kamarát jeho manželky Sherry Lansing. Friedkin nebol už dlhšiu dobu režijne aktívny, no ešte pracoval na svojej poslednej snímke s názvom The Caine Mutiny Court-Martial. Tú však, našťastie, stihol dokončiť a premiéry sa dočká už behom budúceho mesiaca.

William Friedkin sa narodil 29.augusta 1935 v Chicagu ako dieťa židovských imigrantov z Ukrajiny. Už v mladosti sa zamiloval do filmov a sám začal neskôr uvádzať Občana Kanea, ktorého zhliadol mnohokrát, ako jeden zo svojich hlavných inšpiračných zdrojov v rámci jeho režisérskej kariéry. Tej sa začal venovať už v osemnástich rokoch, pričom v začiatkoch sa venoval tvorbe televíznych relácií, respektíve dokumentov. Na filmových plátnach debutoval nepríliš nadšene prijatým muzikálom Dobré časy so speváčkou a herečkou Cher v hlavnej úlohe (1967). Následne nakrútil ešte niekoľko snímok, vrátane vydarených Chlapcov z partie (1970) až kým ho medzi úplnú elitu nekatapultoval oceňovaný thriller Francúzska spojka (1971). Ten získal hneď päticu Oscarov vrátane najlepšieho filmu a najlepšieho režiséra pre samotného Friedkina.

Ešte viac ho však paradoxne preslávil až jeho ďalší projekt, legendárny horor Vyháňač diabla (1973). A hoci svoju ním druhú nomináciu na Oscara nepremenil, náplasťou mu bolo aspoň ocenenie Zlatý Glóbus. V priebehu svojho života ešte viacero ďalších známych filmov, z ktorých stojí za zmienku napríklad Mzda strachu (1977), Žiť a zomrieť v L.A. (1985), televízna verzia Dvanásť rozhnevaných mužov (1997), Krvavá voľba (2000) či Štvanec (2003). Jeho zatiaľ poslednou snímkou je Zabijak Joe z roku 2011, no už v septembri si budú môcť diváci filmového festivalu v Benátkach ako prví vychutnať jeho právnickú drámu s názvom The Caine Mutiny Court-Martial. Tá bude súčasne i derniérou herca Lanca Reddicka, ktorý zomrel len pred niekoľkými mesiacmi. Sám Friedkin obdržal ešte v roku 2013 Zlatého leva za celoživotné dielo na už spomínanom festivale a len o rok na to ho v Karlovych Varoch ocenili za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.