Zomrela herečka Jana Šulcová, hviezda komédie S tebou ma baví svet

Jana ŠulcováV piatok 28. júla 2023 tento svet navždy opustila ďalšia herecká legenda. Jana Šulcová, ktorú diváci poznali aj z "komédie storočia" S tebou ma baví svet, zomrela v Prahe vo veku 76 rokov. Informovala o tom jej dcéra Rozália Víznerová, ktorá síce neuviedla príčinu úmrtia, no samotnú herečku už dlhší čas predtým sužovali rôzne zdravotné problémy.

Jana Šulcová sa narodila 12. februára 1947 v Prahe. Už ako dieťa sa rada venovala rôznym školským predstaveniam, recitáciám či rozhlasu a potom čo v roku 1969 vyštudovala Divadelnú fakultu muzických umení sa začala naplno anganžovať ako členka súboru Mestských divadiel pražských. Jej filmovým debutom bola hudobná komédia Juraja Herza Kulhavý ďábel (1968), kde účinkovala ešte ako študentka DAMU a objavila sa i v oceňovanom psychologickom horore Spaľovač mrtvol (rovnako 1968). Netrvalo tak dlho a stala sa z nej etablovaná herečka, ktorá si v priebehu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov pripísala na konto množstvo pamätných rolí.

Zahrala si v snímkach ako Šest uprchlíků (1970), Hlídač (rovnako 1970), Slaměný klobouk (1971), Smrt si vybírá (1972), Ohnivý máj (1974), Hrozba (1978), Panenka (1980), no najväčšiu slávu jej priniesla až spomínaná a veľmi obľúbená komédie Marie Poledňákovej S tebou ma baví svet (1982). Darilo sa aj na seriálovej scéne, kde účinkovala v takých projektoch ako Byl jednou jeden dům, Tajemství proutěného košíku, My všichni školou povinní, Cirkus Humberto, Dobrodružstvá kriminalistiky, Co teď a co potom?, Náhrdelník či Horákovi.

Jej manželom bol spolužiak z DAMU Oldřich Vízner, s ktorým mala dvojicu detí. Ich manželstvo sa však koncom osemdesiatych rokov rozpadlo a začali sa u nej prejavovať prvé problémy ako závislosť od antidepresív či alkoholu. Z toho sa neskôr sama dostala, no postupne sa k tomu začali pridružovať ďalšie zdravotné ťažkosti. V minulosti podstúpila napríklad operáciu štítnej žľazy a neskôr aj oka kvôli zdvojenému videniu. V novom miléniu sa už objavovala pomenej na filmových plátnach, no pamätať si ju môžete zo snímok ako Občiansky preukaz (2010) alebo Kobry a užovky (2015). Jej posledným filmom bol nepríliš pozitívne prijatý mysteriózny thriller Daria (2020).

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.