Medzinárodný festival Karlove Vary uvedie sedem filmov Filmtopie

FilmtopiaKVlogo resizeMedzinárodný filmový festival Karlove Vary má na svojom programe až sedem filmov, ktoré do slovenských kín uvedie Filmtopia. 56. ročník festivalu, ktorý sa uskutoční od 1. do 9. júla 2022, uvedie snímky Erupcia lásky, Krásne bytosti, Podozrivá, Hranice lásky, a Potom prišla láska..., Modrý kaftan, Utama. Až päť z nich je zo sekcie Horizonty, ktorá ponúka výber najzaujímavejších titulov aktuálnej sezóny zo súčasnej svetovej produkcie a dve sú zo súťaží. Tematicky tituly prepája láska v rôznych podobách.

„Sedem filmových titulov, ktoré majú svoje zastúpenie naprieč filmovými sekciami vrátane tej hlavnej – súťažnej na IFF Karlovy Vary a ktoré na plátna slovenských kín prinesie spoločnosť Filmtopia. Je to výborná správa, že s našou spoločnosťou chcú spolupracovať stále viac a intenzívnejšie producenti zo Slovenska, Českej republiky, ale tiež zahraniční distribútori,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Erupcialasky resizeAko prvý z menovaných filmov vstúpi do slovenskej distribúcie už 28. júla 2022 kanadsko-americký dokument Erupcia lásky. Ide o (ne)skutočnú love story dvoch vulkanológov, ktorá vás zasiahne nielen svojou hĺbkou, ale predovšetkým jedinečným vizuálnym spracovaním – kombináciou ťažko uveriteľných autentických záberov, hudby a živého strihu. Neuveriteľný príbeh Katie a Mauricea a autentické zábery sopiek nasnímané z dych berúcej blízkosti na 16 mm film ožili v kreatívnom spracovaní režisérky Sary Dosy. Hit zo Sundance, pripomínajúci estetiku Wesa Andersona, hovorí nielen o vybuchujúcich sopkách, ale aj o dynamike unikátneho vzťahu dvoch svojráznych vedcov.

Krasnabytosti resizeDruhá snímka Guðmundura Arnara Guðmundssona Krásne bytosti rozpráva s poetickým citom a surovosťou o vzťahoch, ktoré môžu trvať večne a pomáhajú nás formovať v tých najdôležitejších chvíľach, o krutosti aj nehe, ktoré sa rodia na magickej hranici medzi detstvom a dospelosťou. Film sa bude v slovenských kinách hrávať od 22. septembra 2022.

Podozriva resizeNa jeseň tohto roku vstúpi do slovenských kín film režiséra Parka Chan-wooka z Južnej Kórey Podozrivá. Nejasné úmrtie muža po páde v horách, tajuplná vdova a detektív, v ktorom sa pomaly prebúdzajú nechcené city. Dá sa v záujme lásky umlčať minulosť? Štýlová romanca plná tajuplných dejových zákutí uniká klasifikácii, keď juhokórejský virtuóz mysteriózneho thrilleru ukazuje jeden skvelý inscenačný nápad za druhým. Absolútne zaslúžená cena za réžiu na festivale v Cannes.

Hranicelasky resize10. novembra 2022 by mal do slovenských kín vstúpiť film Hranice lásky. Peter a Hana si po rokoch zveria svoje nevypovedané erotické fantázie. Čo začína ako nevinná konverzácia, to postupne prechádza do zvedavého experimentovania s nemonogamným poňatím vzťahu. Režijný debut Tomasza Wińskiho odvážne skúma rôzne podoby intimity i možnosti jej plastického zachytenia na plátne.

Apotomprislalaska resizeČeskú novinku A potom prišla láska... môže slovenské publikum očakávať na začiatku roku 2023. Čo si počať, keď vám láska nie je súdená, keď sa vám neustále vyhýba? Šesťdesiatnička Kristína stratila poslednú kvapku nádeje, a tak sa s dcérou Sárou vydáva za kartárkou s cieľom popasovať sa so svojím životným nešťastím. Rok po Zrcadlech ve tmě nakrútil režisér Šimon Holý ďalší rýdzo nezávislý film o životných traumách videných zo ženskej perspektívy, tentokrát so štedrou dávkou ezoteriky.

Modrykaftan resizeMimoriadne talentovaná Maryam Touzani sa vracia s ďalším dojímavým príbehom zo súčasného Maroka. Aj napriek politickému presahu je Modrý kaftan predovšetkým citlivým a dojemným portrétom milostného trojuholníka v jednom z posledných tradičných marockých krajčírstiev. Modrý kaftan je skutočne nádherné dielo, ktoré sa dotýka univerzálnej témy nezištnej a hranice presahujúcej lásky. Na jeho jemné stehy budú diváci ešte dlho spomínať.

 

Utama resizeUtama - vytrvalé sucho postaví postarší pár kečuánskych indiánov pred zložitú dilemu: zostať v nehostinnej krajine, alebo odísť do mesta? Debutujúci režisér Alejandro Loayza Grisi sa v tomto víťaznom filme zo Sundance ukazuje ako zručný rozprávač, ktorý do úspornej drámy, do zabudnutého kúta sveta, vštepuje všeplatnú ľudskosť a nenásilne podáva správu o postupných dopadoch klimatickej zmeny.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.