Perličky z Berlinale 2013

baer resizeBerlinale sa už po 14 – krát konalo v nových priestoroch na Postupimskom námestí, kde sa  vybudovalo nové sídlo festivalu a kde sídli od roku 2000.

Už tretí rok  sa festival odohráva v zrenovovanom kine ZOO Palast v centre starého Berlína, kde Berlinale odštartovalo v roku 1951.

V hlavnej súťaži bolo 19 filmov. Rumunsko, Rusko, Bosna-Hercegovina, Kazachastan, Poľsko - päť krajín bývalého východného bloku bolo zastúpených v hlavnej súťaži. Je to za posledné roky rekordný počet filmov . V súťaži boli 4 filmy z USA, 3 z Francúzska, 2 z  Nemecka, po jednom filme z Čile, Južnej Kórey, Rakúska, Rumunska,  Bosny a Hercegoviny, Iránu, Ruska, Kazachstarnu, Kanady a Poľska. Koprodukčnými partnermi filmov boli aj – Španielsko, Slovinsko, Belgicko, Južná Afrika a Holandsko.

V poradí 75 Zlatý medveď bol udelený pop prvý raz  rumunskému filmu Pozícia dieťaťa, ktorý získal aj cenu novinárov FIPRESCI.

Bulletin Ceny – The Awards/Die Preise vyšiel v nemeckom a anglickom jazyku  na deviatich stranách.  Najviac cien  tri získali dva filmy - Epizóda zo života zberateľa železa a krátky film Raketa, z hlavného programu filmy - Pozícia dieťaťa, Gloria, Lekcie harmónia. Po jednej cene filmy -  Vic a Flo videli medveďa, Prince Avalanche,  Zatiahnutý záves, Zasľúbená krajina a Layla Fourie. Prehľad ocenených filmov na Berlinale 2013 nájdete v článku Miloša Ščepku  Berlín ďalej spája mosty.

Za 63 rokov bolo na Berlinale uvedených  vyše 16 400 filmov. V roku 2013 bolo v hlavnom programe 404 filmov, ktoré vybrali údajne z  príhlásených  6000 filmov.

Jediným kinom Berlinale  v starom meste je Dolphi Filmpalast,  kde sú uvádzané filmy Fóra. V bývalej východnej zóne Berlína sa premietajú filmy Berlinale vo veľkokapacitných kinách s niekoľkými sálami -  Friedrichtstadt Palace a International.  Najväčšie je Berlinale Palast, ktoré má 1600 miest a plátno 17,6x8m.

Novinárske projekcie sú v Berlinale Palast - od 9,00 hod., poobedňajšie v Cinemaxxe 7, ktoré má 800 miest.

Na projekcie púšťajú novinárov s polhodinovým predstihom, 5 minút pred projekciou ostatných akreditovaných, ktorí čakajú na vstup do kina niekedy aj vyše hodinu pred projekciou.

Do kina nepúšťajú ani s malou fľašou minerálky. V kinosále pred projekciou je zakázané piť a jesť. Organizátori to nekompromisne kontrolujú.

Press centrum – novinári majú k dispozícii takmer 50 počítačov, aj  miestnosť na odosielanie  správ z vlastných počítačov. Ponúkajú  klávesnice pre rôzne jazyky, slovenská chýba, ale je k dispozícii česká.

Cena vstupeniek do kina bola drahšia ako vlani, niekedy až o 1 euro. Najdrahšie vstupenky – 13 euro sú na filmy hlavného programu do Berlinale Palast, priemerná cena vstupenky do kín je 9 euro. Na  detské film súťaže Generation stála vstupenka 4 euro.

Rozpočet Berlinale je 19 miliónov euro, z toho 6 miliónmi dotuje festival  štát.Hlavnými  partnermi Berlinale sú – automobilka  BMV, druhý program nemeckej televízie  ZDF a kozmetická firma L'Oreal Paris.

Zvučka festivalu sa nemení – hviezdna guľa sa trikom premení na medveďa - symbol festivalu - nechýba v nej upozornenie, že je zakázané snímanie filmov a upozorňuje na vypnutie mobilov. Nechýba uvítanie v nemeckom, anglickom, španielskom , francúzskom, ruskom a čínskom jazyku.

Najdlhším filmom Berlinale bol Shoah, dĺžka až 566 minút, uvedený ako pocta režisérovi Claude  Lanzmannovi, ktorý získal Čestného berlínskeho medveďa.

Po 27-krát sa konala súťaž o Medvedíka Teddyho. Osobitný katalóg k prehliadke Teddy Award 27 mal  64 strán . V súťaži bolo 47 filmov, z toho  25 hraných a 13 dokumentárnych celovečerných filmov a 9 krátkych filmov.

Po 8-krát sa zúčastnilo Slovensko  na filmovom trhu, tohto roku v stánku 133 na prvom poschodí, spolu s Českou republikou a Slovinskom, Maďarsko a Poľsko sa osamostatnili a majú vlastné stánky.

Na trh  sa dostanú novinári na press akreditáciu, ktorá  ale neumožňuje vstup na projekcie filmov uvádzaných na trhu. Trh vydáva vlastný katalóg filmov, kde sú údaje o niekoľko stovkách filmov.

Každý nový účastník Berlinale dostane trvalé poradové číslo – moje je 44 014 a patrí mi už 21 rokov, čo sa každoročne zúčastňujem na Berlinale. V roku 2013  pribudlo určite niekoľko desiatok tisíc nových účastníkov festivalu.

Počas Berlinale vychádzali v anglickej verzii tri festivalové denníky – The Hollywood  Reporter, Variety a Screen. Faktom je, posledné číslo prvého vyšlo v utorok, zostávajúce dva v stredu. Denníky vychádzajú dovtedy, kým žijú z inzercie filmov v hlavnom programe, ale aj na trhu.

Od roku 2010 nemajú novinári boxy. Myslím si, že ich zrušenie bolo plus. Každý novinár si vyberie takto len čo chce. Predtým polovina  materiálov skončila v odpadových košoch, ktoré niekedy nestačili organizátori ani odnášať do zberu.

Čo chýbalo najviac novinárom v priestoroch Press?  Nebola v ňom jediná stolička, sedadlo, posedávali na schodoch. A preto veľký priestor zíval  prázdnotou.

Slovensko sa zúčastnilo po prvý raz na Berlinale v roku 1968 uviedli v súťaži koprodukčný slovensko-francúzsky film Muž, ktorý luže režiséra Alaina Robbe-Grilleta, za ktorý získal Jean-Louis Trintignant na Berlinale prvú cenu pre slovenský film. Prehľad o slovenskej účasti na Berlinale  zverejňuje FilmPress.sk  v článku od autora týchto riadkov „Čo hovorí štatistika o slovenskej účasti na Berlinale“.  V hlavnom programe bolo doteraz uvedených na Berlinale 20 filmov, ktoré získali 6 ocenení.

Osobné - z Hlavnej stanice do Hotelu Mercure som  použil taxík. Vlani som mal šoféra Japonca, toho roku dokonca  černocha. Ani nevedel, kde sa nachádza hotel, hľadal ho dlho, no až kolega taxikár ho upozornil, ako sa k nemu dostane.  Tohto roku som počas celého Berlinale kríval, tesne pred festivalom som spadol, našťastie, röntgen bol OK, tak som mohol odcestovať, ale krívam dodnes.

Súčasťou programu je aj udeľovanie Berlinale Kamera -  tohto roku ich získali – talianska herečka Isabella Rossellini a nemecká režisérka vyše 70 gay a lesbických filmov Rosa von  Praunheim. Ceny sú udeľované od roku 1986.

Katalóg vyšiel v nemecko - anglickej verzii a mal 404 strán.

Rebríčky hodnotiace súťažné filmy vychádzali  vo festivalovom denníku Screen, v denníkoch - Der Tagesspiegel, Berliner  Morgenpost a Berliner Zeitung. Výroky  poroty boli v minulosti zvyčajne pravým opakom novinárskych rebríčkov. Tohto roku sa porotcovia – novinári a členovia hlavnej poroty zhodli. V Screene dostal najmenej hlasov film Nezbytná smrť, zvíťazila Gloria. V Tagersspiegel  zasa film Zatiahnutý záves, v Berliner Zeitung film Epizóda zo života zberateľa železa, v Berlinale Morgenpost Pozícia dieťaťa.

SFÚ Bratislava vydal k Berlinale skladačku What' s Slovak in Berlin, k dispozícii bol aj najnovší katalóg slovenského filmu Slovenské filmy/Slovak film 12-13, ktorý poslúži  aj k prezentácii slovenskej kinematografie a audiovízie v roku 2013. O koprodukčných filmoch  na trhu boli informácie aj v skladačke  Czech film Center - Czech Film at Berlinale 2013. K dispozícii boli aj popisky k slovenským filmom a informácie o festivaloch na Slovensku.

Arcady - veľké nákupné centrum je súčasťou komplexu Berlinale. Má niekoľko podlaží. Paradoxne sa tu nenachádza  pošta.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.