Barbar (Barbarian)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Bar resizePre komika Zacha Creggera bol Barbar dlho vysnívaným hororovým projektom. Kvôli špecifickosti scenára trvalo viac ako desať rokov, kým sa niekto tento projekt rozhodol financovať. Barbar bol po následnom uvedení, spočiatku nenápadným, nízkorozpočtovým filmom s obmedzenou kino distribúciou. Avšak originalita a vzrušujúca nepredvídateľnosť tejto snímky, sa rýchlo stali predmetom nadšených diskusii filmových fanúšikov na sociálnych sieťach.

Práve tam sa povrávalo o horore, ktorý by mal každý priaznivec žánru vidieť. Popularita filmu na sociálnych sieťach a nadšené recenzie kritikov prispeli k urýchlenej distribúcii na streamovacej službe Disney+, kde sa mohol k filmu dostať každý. V Creggerovej hororovej prvotine sa v hlavných rolách objavili Bar2 resizeGeorgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long, Richard Blake a Matthew Patrick Davis.

Tess (Georgina Campbell) je na daždivej ceste do Detroitu, kde sa má uchádzať o pozíciu dokumentaristky. Noc pred pohovorom sa rozhodne stráviť v dome neďaleko mesta, ktorý si dopredu rezervovala. Po príchode však zistí, že došlo k omylu a dom mal na túto noc rezervovaný aj prekvapený cudzinec Keith (Bill Skarsgård). Tess sa rozhodne aj napriek pochybnostiam prijať Keithovu ponuku a stráviť noc v dome spolu s ním. Jej narastajúca paranoja hroziaceho nebezpečenstva sa nemôže rovnať hrôzostrašným nočným morám, ktoré siahajú až do samotných základov tohto na prvý pohľad obyčajného domu.

Pokiaľ máte pocit, že dokážete na základe tohto opisu aspoň približne vydedukovať o čom tento film v skutočnosti je, ste s najväčšou pravdepodobnosťou na omyle. Výnimočnosť Barbara spočíva v tom, ako Bar3 resizepracuje s diváckymi očakávaniami a odvážnymi tonálnymi zmenami. Zach Cregger sa nebojí nechať diváka dlhé pasáže filmu tápať predtým, ako mu dá jasné odpovede. Tento nepredvídateľný spôsob rozprávania vytvára s Barbara zábavnú „jazdu“, akou boli napríklad horory The Perfection (2018), Uteč (2017), alebo dokonca aj Psycho (1960). Práve na poslednú spomínanú, nesmrteľnú klasiku Alfreda Hitchcocka, si pravdepodobne spomeniete v prvom akte Barbara, ktorý je prvotriednou ukážkou majstrovskej výstavby napätia. Celý prvý akt, v ktorom sledujeme dvoch nedôverčivých cudzincov uzavretých v jednom priestore, je tak brilantne napísaný a režírovaný, až sa nechce veriť, že ide o Cleggerove vstupné dvere do tohto žánru. A keď si už na základe podobných filmov myslíte, že viete k čomu táto situácia smeruje, obráti Clegger vaše očakávania naruby. Zrazu sledujeme príbeh úspešného televízneho herca AJ-a (Justin Long), ktorý bol obvinený zo sexuálneho obťažovania svojej hereckej kolegyne na nakrúcaní. V priebehu deja nás Clegger taktiež vezme do 80. rokov, kde sledujeme nepríjemnú dejovú líniu so sériovým vrahom a aby toho nebolo málo, vo filme sa nachádza aj Bar4 resizemonštrum. A áno, všetko to dáva na konci zmysel.

Film pojednáva o rozdielnych osobitých perspektívach v kritických situáciách a zneužívaní žien v rôznych podobách. Po dopozeraní si budete sami klásť otázku, na ktorú postavu názov Barbar vlastne odkazuje. Odpoveď totižto nie je tak jasná, ako sa môže spočiatku zdať. Okrem napätia a nechutného násilia, sa vo filme nájde aj občasný, inteligentný humor, ktorý je kreatívne zakomponovaný do niektorých scén. Toto všetko je rozprávané v kombinácii trileru a rôznych podžánrov hororu, čo s nadšením ocenia predovšetkým znalci žánru. Cregger rozpráva príbeh s remeselnou istotou. Každá jedna scéna je precízne nakrútená a nasnímaná. Jednotlivé dejové línie sú formálne oddelené rozdielnymi veľkosťami objektívov, aby sme sa vedeli v príbehu lepšie orientovať. Filmu to taktiež dodáva určitú štylizáciu. Všetci herci sú vynikajúci, najmä Georgina Campbell v hlavnej roli. Obsadenie Bar5 resizeBilla Skarsgårda bolo veľmi prefíkaným ťahom na strane tvorcov. Pre dôvod prečo, si budete musieť pozrieť film.

Barbar je vynikajúcim žánrovým hororom, ktorý okrem vydarenej práci s napätím, scenáristickou vynachádzavosťou a sociálnym presahom, nezabúda byť zábavný. Film je zároveň opätovným dôkazom, že aj s rozpočtom iba 4 milióny dolárov, sa dá nakrútiť vzhľadom na tému, veľký film. Doteraz neznámy režisér a scenárista Zach Cregger vytvoril snímku s precíznosťou filmového veterána, ktorá je povinnou jazdou každého filmového fanúšika. Osobne sa veľmi zaujímam o žáner hororu, a Barbar je to najlepšie, čo v rámci tohto žánru rok 2022 ponúkol.

Bar6 resizeBarbar (Barbarian), USA, 2022
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Zach Cregger
Scenár: Zach Cregger
Kamera: Zach Kuperstein
Hudba: Anna Drubič
Strih: Joe Murphy
Kostýmy: Kiril Naumov
Producenti: Roy Lee, J.D. Lifshitz, Raphael Margules
Hrajú: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long, Jaymes Butler, Richard Brake, Kurt Braunohler, Kate Bosworth, Matthew Patrick Davis, Sara Paxton, Zach Cregger, Brooke Dillman, Will Greenberg, Kate Nichols, J.R. Esposito
Distribúcia: Disney +
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.