Finch

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Tom resizeTom Hanks hrá hlavnú a takmer jedinú postavu v novej postapokalyptickej dráme spoločnosti Apple TV+ s názvom Finch. Hlavná postava zostrojí robota (Caleb Landry Jones), aby sa po jeho smrti postaral o jeho milovaného psa. Robot Jeff, ako sa sám nazval, sa od svojho strojcu dozvedá veľa o živote, o láske, o priateľstve, o ľuďoch i o tom, čo znamená byť človekom.

Prevažná väčšina ozónu nad Spojenými štátmi sa pod vplyvom pôsobenia ľudí či akejsi prírodnej katastrofy doslova rozplynula. Následkom toho sa život na Zemi stal neznesiteľným. UV lúče prenikajú priamo na povrch Zeme, čím zapríčinili, že Finch sa po slnku musí pohybovať v špeciálnom skafandri, aby jeho pokožka nevzplanula. Našťastie, je mimoriadne inteligentný inžinier, ktorý v tomto novom svete naučil ako-tak Tom2 resizeprežiť. Keďže radiácia na Zemi je extrémne silná, okrem samotného Fincha tu neprežil takmer nikto. A kto aj náhodou áno, v dôsledku radiácie sa nedožije príliš vysokého veku.

Zdá sa vám tento samotársky príbeh povedomý a máte pocit, že ste ho už niekde videli? Ak by sme tento výkon Toma Hanksa porovnali s jeho postavou Chucka Nolanda v Stroskotancovi (2000), je to až priveľmi jednoduché. Obaja protagonisti si postupne zvykajú na nové podmienky na prežitie, pričom ich najväčším nepriateľom je neskrotná príroda a samota. Vo Finchovi má však hlavná postava vo svojom okolí aspoň spoločníka v podobe jeho verného psieho priateľa. Ba čo viac, Finch si sa aj v tomto prípade vynájde Tom9 resizea zostrojí si aj druhého spoločníka – robota s ľudskými charakteristikami. Postupne ho naučí prežiť v nehostinnej krajine tak, aby sa navyše postaral aj o jeho psa, keď sa on pominie. Robot Jeff však s Finchom dokáže komunikovať na celkom vysokej úrovni. Tom Hanks tak tentokrát nie je až taký osamelý ako v Stroskotancovi.

Príbeh sa začína obrovskou superbúrkou, ktorá Fincha prinúti nájsť si iné miesto na prežitie. Celá krajina dokonale reflektuje aj pocity hlavného hrdinu. Je vyprahnutá, mestá sú zdevastované a široko-ďaleko nevidieť živej duše, ani len akéhokoľvek tvora alebo rastlinku. Jediné, čo je v jeho nielen bezprostrednej, ale aj šírej vzdialenosti, je púštna Tom3 resizekrajina. Tá ešte väčšmi podporuje pocity osamelosti nášho hrdinu. Ale aj nás samých pri sledovaní tejto postapokalyptickej snímky.

Podobné filmy tohto charakteru, ako napríklad Children of Man (2006) alebo The Road (2009) sú omnoho viac depresívnejšie ako je tento. Napriek tomu, že sa Finch nachádza osamotený, čaká ho v krajine mnoho nástrah a jeho fyzické zdravie je nalomené, nepôsobí tak temno a bezútešne. Práve naopak, je úplne sústredený na to, že na konci jeho cesty možno zasvieti aspoň malé svetielko nádeje. Príbeh sa síce efektívne pohráva s napätím a strachom, až má divák niekedy pocit, že miesto drámy príde jemne hororová Tom5 resizesekvencia, no film s týmito prvkami vôbec nepracuje. Pre mňa osobne to však nebolo sklamanie. V podstate som ocenila, že napriek zaužívaným charakteristikám konkrétneho žánru sa snímka vydala cestou nezvyčajného kontemplatívneho príbehu. Aj keď jemné náznaky rýchleho a očakávaného zvratu v ňom bolo neustále cítiť najmä pri postave kvázi-ľudského robota.

Ten bol tiež hlavným akcelerátorom humornej stránky príbehu, ktorá efektívne odľahčovala celý ťaživý pocit z filmu. Niekedy to boli Jeffove pohyby, inokedy zase spôsob, akým rozprával. Finch ho učil všetko od nuly a keďže sa Finchov stav neustále Tom4 resizezhoršoval, Jeff musel dospieť doslova zo dňa na deň. Ide tu o akýsi zvláštny Pinokio efekt, keď sa umelo vytvorený stroj snaží kopírovať správanie človeka a maximálne sa mu pripodobniť. Finch tak vždy doplnil Jeffovu ľudskú stránku a príjemne sa spolu dopĺňali. Bolo komické sledovať Finchove sarkastické reakcie na Jeffove snahy o prirodzené ľudské správanie. Je to síce ošúchané klišé, no Tom Hanks vdýchne každej svojej postave charizmu. Tentokrát to robil v podstate dvojmo, pretože ju presúval aj na svojho neľudského priateľa.

Tom7 resizeFinch je emocionálne silným príbehom osamelého muža, jeho psa a novostvoreného robota, ktorý sa v maximálnej možnej miere snaží priblížiť človeku a naozaj sa mu to darí. Tom Hanks je mimoriadne talentovaným hercom, ktorý dokáže z jednoduchého príbehu, minimalistickej postavy a s minimom externých vplyvov vytvoriť výnimočný príbeh. Podobne, ako to robil nielen v Stroskotancovi či Finchovi, ale i mnohých iných filmoch. Aj preto ho môžeme smelo označiť za pána herca a majstra v sólo úlohách na filmovom plátne.

Tom8 resizeFinch, Veľká Británia, USA, 2021
Dĺžka: 115 minút
Réžia: Miguel Sapochnik
Scenár: Ivor Powell
Kamera: Jo Willems
Hudba: Gustavo Santaolalla
Zvuk: Erik Aadahl
Scénografia: Tom Meyer, Jennifer M. Gentile
Kostýmy: Bart Mueller, Kurt Swanson
Producenti: Kevin Misher, Robert Zemeckis, Ivor Powell, Jack Rapke, Jacqueline Levine
Hrajú: Tom Hanks, Caleb Landry Jones, Marie Wagenman, Lora Martinez-Cunningham, Oscar Avila
Distribúcia: Apple TV+
Foto: Apple TV+

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.