Vychovaní vlkmi (Raised by Wolves, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vlci2 resizePostapokalyptické vízie zániku sveta sú už dnes dosť obsiahlym naratívom a okrem demonštrácie veľkolepých vizuálnych cvičení v imaginácii tvorcov, predkladajú publiku v podstate jednoduchú výstražnú formulku. Sú do nej vpísané najrôznejšie dôvody zániku ľudstva, od nezodpovedného použitia jadrových zbraní, útoku mimozemšťanov, až po bezohľadný vzťah k prírode, ktorá v rámci záchrany zmetie ľudí z povrchu zemského. K tomuto temnému výberu ponúkajú tvorcovia seriálu Vychovaní vlkmi ďalší, šitý zrejme pod vplyvom náboženských turbulencií súčasného sveta.

Koniec pozemskej civilizácie nastupuje v dôsledku vojny medzi veriacimi a ateistami. Viac sa o ídeovom pozadí takto volenej zápletky, bohužiaľ, nedozvieme. Aby nedošlo k akýmkoľvek nebezpečným konotáciám, sú veriaci označení ako mithraisti a ich boh má meno Sol. Modlia sa k nemu, nosia jeho slnečný Vlci resizesymbol na oblečení a najbližšie majú ku kresťanstvu, súdiac podľa vykonávaných rituálov. Vzhľadom k negatívnej úlohe, ktorú tento náboženský amalgám zohráva, to nie je najlepšia vizitka, ale upraviť týmto spôsobom napríklad islám by hrozilo iste nespočetnými komplikáciami. Tým sa radšej scenáristi vyhli.

Mithraisti teda unikajú zo zničenej a zamorenej zemi na arche, nazvanej Nebesá. Ateistov zastupuje istý Campion Sturges, ktorý naprogramuje androida a dá jej meno Matka (Amanda Collin). Pripraví kozmickú loď so zmrazenými ľudskými embryami a updatovanému robotovi, či ako ju nazvať, robotke, zotrie pamäť, nasadí ju i s pomocníkom menom Otec (Abubakar Salim) na palubu a odpraví na planétu Kepler 22B. Dvojica tam pristane v havarijnom stave, loď skončí na dne nejakej priepasti, ale oni vyložia kufríky a založia kolóniu, kde vylovia batoľatá z kontajnerov a oživia. Trochu dlhšie to trvá poslednému, nedýcha, ale Matka ho odmieta odložiť, ako užitočný biologický materiál a chlapec ožije. Dostane meno Campion. Deti však postupne umierajú, nažive ostane len onen Campion. Matka sa trápi, domnieva sa, že sa na ich smrti nejako podieľal jej program, ale neskôr zistia, že kdesi na planéte existuje rádioaktívny materiál a Vlci4 resizevinu na nezdare misie má práve táto skutočnosť. Nová príležitosť realizovať materský algoritmus sa objaví s príchodom ľudského prišelca z archy, krúžiacej kdesi nad Keplerom. Toho Matka zlikviduje, nasadne na koráb, dorazí až na archu a tú rozmetá. Zachráni len zopár detí a tie evakuuje do svojej kolónie. Skupinka ľudí predsa len prežije a úspešne stroskotá na planéte. Je medzi nimi dvojica vojakov, Caleb (Travis Fimmel, nezabudnuteľný austrálsky Ragnar Lothbrok z Vikingov) a jeho partnerka Sue (Niamh Algar). Aby to nebolo príliš jednoduché, sú pôvodne členmi ateistického vojska a aby sa zachránili, operáciou získajú podobu rodičov malého Paula. Zmenia ňou i stranu, pridajú sa k mithraistom. Caleb velí skupinke, ktorá zneškodní Matku a Otca jednoducho preprogramujú.

So zvyšujúcim sa počtom dielov sa všetko akosi neprehľadne komplikuje, medzi Calebom i Sue zavládne spor o tom, čo ďalej, ona navrhuje útek do rovníkovej bezpečnej zóny, on bojuje so svojimi vnútornými besmi a odchod odmieta aj preto, lebo sa stal veliteľom skupiny a je presvedčený o svojej Vlci8 resizemesiášskej misii. Zápas s dvojníkom zachráni Matku a nájde robotického doktora vo vraku archy. Ich dialóg a Matkino sebaspytujúce obviňovanie z toho, že ako pacifistka povolila deťom, aby sa hrali na vojnu, hraničí s komédiou. Že vyvraždila celé osadenstvo archy asi zapadlo, alebo si niekto neprečítal príbehovú legendu. Caleb sa medzitým dokonale vymkol scenáristom spod kontroly a jeho motívy sa strácajú v bezradnosti. Ostáva už len požiar provizórneho kostola, kde mali pokrstiť Campiona. Montáž momentálnych nápadov pokračuje. Matka – android, zbavená vražedných schopností dokonca otehotnie, nejakým netelesným počatím, čo považuje za zázrak a porodí hada. Doslova. Tvor nebezpečne rastie, a tak Matka s Otcom nasadnú do modulu a v snahe príšeru zničiť sa rozhodnú pre samovražednú misiu, aby zachránili deti a spol.

Logika rozvíjania príbehu pripomína počítačovú hru, kde nehrá rolu nejaké rozvíjanie kauzality, všetko je určené momentálnou dispozíciou hráča a jeho voľby. Je zjavné, že nejde o vedome zvolenú stratégiu, Vlci7 resizezdá sa, že je to len plnenie časového programu, naplnenia jednotlivých dielov čímsi, čo voľne rotuje vo vzduchu. Nakoniec to vyzerá tak, že androidi sa poľudštia a ľudia si nezaslúžia už vôbec nič. Kto presne sú tí vlci, čo vychovávajú záchrannú misiu výchovy nových ľudí nie je príliš zreteľné, ale možno to spôsobila divácka únava a nechuť rozpletať neprehľadné klbko všetkého, čo piatich scenáristov napadlo.

I z tohto seriálu je jasné, že rozsiahla konštrukcia príbehového pôdorysu si žiada premyslenú a možno až matematickú koordináciu príbehových línií, s jasnou predstavou ich dramatického vývoja, smerujúceho k zmyslu celého konglomerátu. Ten napriek všetkým chybám asi nemožno tvorcom uprieť, lebo sa úporne snažia zdôrazňovať, že ide o záchranu ľudí aj napriek najrôznejším predstavám o spôsobe ich ďalšej existencie. Jediné, čo sa vydarilo je vizuálna koncepcia projektu, jednotná a bezproblémovo dodržiavajúca zvolený štýl, kombinácie archaického a supertechnologického sveta v štádiu núteného spolužitia. Asi by sme si už na túto novú dichotómiu mali postupne zvykať.

Vlci10 resizeVychovaní vlkmi (Raised by Wolves, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 8 h 17 min. (Minutáž: 42–56 min.)
Manažér projektu: Aaron Guzikowski
Réžia: Ridley Scott, Luke Scott, Alex Gabassi, Sergio Mimica-Gezzan, James Hawes
Scenár: Heather Bellson, Aaron Guzikowski, Donald Joh, Karen Campbell, Sinead Daly
Kamera: Ross Emery, Erik Messerschmidt, Dariusz Wolski
Hudba: Ben Frost, Marc Streitenfeld
Hrajú: Travis Fimmel, Abubakar Salim, Jordan Loughran, Amanda Collin, Ethan Hazzard, Winta McGrath, Aasiya Shah, Ivy Wong, Loulou Taylor, Munro Lennon-Ritchie, Niamh Algar, Garth Breytenbach, Felix Jamieson, Brett Williams, Courtney Michael, Joshua James, Bronte Carmichael, Sienna Guillory, Clayton Evertson, Farouk Valley-Omar, Matias Varela, Steve Wall, Tanya van Graan, Tarryn Wyngaard, Kelsey Egan, Nala Khumalo, Bart Fouche, Cosmo Jarvis, Adrian Schiller, Tamer Burjaq
Producenti: Jon Kuyper
Strih: Michael Ruscio, Christopher S. Capp, Jennifer Barbot
Zvuk: Victor Ray Ennis
Scénografia: Tom McCullagh, Chris Seagers, Maria Labuschagne (set dekoratér), Caroline Walker (set dekoratér)
Kostýmy: Kate Carin
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.