Psychiater 1 - 2. séria (The Alienist, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Snímka resizeHistorická detektívna séria Psychiater (The Alienist) má momentálne za sebou dve vydarené série. Prvá séria ešte nemala samostatný názov, tá druhá sa volá trochu gýčovo Anjel temnôt (Angel of Darkness). Ide o typ detektívneho seriálu, kde v každej sérii tím špecialistov rieši jeden konkrétny prípad, prípadne viacero zločinov navzájom spolu súvisiacich, a identita páchateľa je nám odhalená v neskoršom vývoji deja. Tvorcovia vychádzajú z kníh spisovateľa Caleba Carra z roku 1994. Ocitáme sa na sklonku 19. storočia v New Yorku a spoznávame tím špecialistov riešiacich, doslova na vlastnú päsť a navzdory polícii, tajomné vraždy. Tím sa skladá z troch základných členov, ktorí sú zároveň aj hlavnými postavami seriálu.

V prvom diely tak spoznávame psychiatra Lászla Keiszlera (Daniel Brühl), trochu na vedľajšiu koľaj odstrčenú členku policajného oddelenia Saru Howard (Dakota Fanning) a investigatívneho novinára a ilustrátora New York Times Johna Schuylera Moorea (Luke Evans). Takto rozčlenený tím využíva aj služby Psych2 resizedvoch patológov a, samozrejme, sa nezaobíde aj bez samotnej polície, kde sa tiež nájdu príslušníci túžiaci chytiť skutočných páchateľov.

Prvá séria sa venuje vraždám mladých prostitútov pôsobiacich v istom nočnom podniku, ale aj na uliciach New Yorku. Keiszler sa zameriava na psychologický portrét vraha, Moore na miestach činu kreslí hrozivé výjavy mŕtvol a využíva svoje konexie a Howard sa snaží zapojiť do akcie aj blízkych priateľov na polícii a nezaprú sa ani jej analytické schopnosti. Podobný prístup musí trio zvoliť aj v sérii číslo dva, kde dochádza k únosom detí a následne aj k niekoľkým vraždám. Podobný prístup tvorcov vedie k podstate jednoducho čítajúcemu scenáristickému konceptu. Na striedačku sledujeme vyšetrovanie všetkých troch protagonistov, ich spoločné dialógy zhŕňajúce získané iPsych3 resizenformácie, konfrontáciu so skorumpovanou políciou a nikoho neprekvapí, že viaceré stopy sa ukážu ako falošné. Ústredný príbeh je okorenený aj o niekoľko milostných línií, rozvoj priateľstva najmä medzi ústrednou trojkou a, samozrejme. nesmú chýbať ani sociálne problémy doby, istým spôsobom reflektujúce aj našu dobu (emancipácia, rasizmus, ndividualizmus, sociálna nerovnosť, korupcia či rozvoj vedy). Seriálu sa tak dá vyčítať zopár historických nepresností, avšak tie môžeme pričítať práve snahe o reflexiu aktuálnych súčasných problémov.

Psychiater je veľmi príťažlivo nakrútená historická detektívka. Prináša zaujímavé a inovatívne prístupy k vyšetrovaniu mysterióznych vrážd vychádzajúcich práve z rozhodnutia rozčlenenia náročnej a nebezpečnej práce medzi rozdielne profesné a charakterové typy. Neoddeliteľnou súčasťou úspechu Psych resizeprojektu je, samozrejme, dobová výprava a celková temná atmosféra New Yorku konca 19. storočia. Nedá sa nevšimnúť si inšpiráciu v zločinoch Jacka Rozparovača v nočných londýnskych uliciach a následných filmových stvárneniach týchto udalostí. Zasadením do tejto doby a veľkomesta na východnom pobreží USA zase Psychiater pripomenie ďalší uznávaný seriál z lekárskeho prostredia The Knick. Psychiater je možno o niečo komerčnejšie ladený projekt, zároveň mu však nechýbajú vyššie umelecké ambície, práve vďaka vyššie spomínaným témam aktuálnym aj v dnešnej dobe.

Ďalším tromfom tvorcov je casting. Producentom sa podarilo dostať do projektu tri známe hviezdne tváre, a to v súčasnosti najvychytenejšieho nemeckého hercaPsych5 resize Daniela Brühla (Rivali: Rush), Angličana Lukea Evansa (trilógia Hobit) a Dakotu Fanning (Vtedy v Hollywoode). Všetci traja síce predstavujú rozdielne charaktery, ale hrajú svoje postavy predovšetkým ako sympaťákov. Aj v prípade Sary v podaní Dakoty Fanning nepôsobia jej emancipácia a feministické názory ako strojené, ale sú prirodzenou súčasťou deja. K výsledku vedie iba spolupráca, tvrdý individualizmus seriál nepreferuje, čo je sympatické. Možno najväčším kameňom úrazu pre fanúšikov prvej série môže byť zmena štýlu v druhej sérii, kde je identita páchateľa prezradená zhruba v jej polovici, stále má však scenár až do konca niekoľko es v rukáve. Pokiaľ máte radi temné dobové detektívky s hororovou atmosférou, skutočne nie je čo riešiť, Psychiater predstavuje špičkové remeslo či už po formálnej alebo obsahovej stránke.

Psych10 resizePsychiater (The Alienist, TV seriál), USA, 2018–2020
Dĺžka: 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)
Réžia: Paco Cabezas, James Hawes, Jakob Verbruggen, David Petrarca, Jamie Payne, David Caf-frey, Clare Kilner
Predloha: Caleb Carr (kniha)
Scenár: Hossein Amini, Cary Joji Fukunaga, E. Max Frye, John Sayles, Gina Gionfriddo, Chase Palmer, Stuart Carolan, Alyson Feltes, Tom Smuts, Amy Berg
Kamera: P.J. Dillon, Gavin Struthers, Chris Seager, Larry Smith, Cathal Watters, Alejandro Mar-tínez
Hudba: Rupert Gregson-Williams, The Haxan Cloak
Strih: Nick Arthurs, Martin Nicholson, Philip Kloss, Matt Platts-Mills, Tanya M. Swerling, Katie Weiland, Dermot Diskin, Cheryl Potter, Liyana Mansor, Jay Prychidny
Zvuk: Matthew Skelding, Eilam Hoffman, Steve Browell, Adam Rooner
Scénografia: Mara LePere-Schloop, Will Hughes-Jones, Ruth Ammon
Masky: Judit Hornyák, Rita Horváth, Gabriella Németh
Kostýmy: Michael Kaplan, Rudy Mance
Hrajú: Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty, Falk Hentschel, Mi-chael Jibson, Q'orianka Kilcher, Aurélia Poirier, Philip Rosch, Matthew Shear, Robert Wisdom, Martin McCreadie, Aldo Maland, Morfydd Clark, Michael Ironside, Peter McRobbie, Daisy Bevan, Bálint Adorjáni, Virág Bárány, Richard Bremmer, Dorka Gáspárfalvi, Péter Kertész, Mary Stockley, Klári Tolnai, Grace ZabriskieJackson Gann, Ed Birch
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.