Ozark 1 - 3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ozark2 resize

Na mínovom poli aktuálnej a neustále aktualizovanej mapy nebezpečí, majú mexické drogové kartely svoje významné miesto a sú zdrojom celého spektra príbehov, kolujúcich po globálnom svete v najrôznejších geografických kulisách. Sú problematickým javom nielen v Mexiku, ako sme mali možnosť sledovať v seriáli Monarca. Siete bohato obsadené hrozivými postavami bossov, vymietajú z cesty vysoko príjmového biznisu kohokoľvek, kdekoľvek a akýmikoľvek metódami. V seriáli Ozark, čo je názov rekreačného jazera kdesi v štáte Missouri, má meno Del a v úvode nemilosrdne kántri pracovníkov banky, lebo ho prepadli pochybnosti o tom, či sa prepieranie peňazí realizuje podľa jeho predstáv.

Rukami Delových zabijakov umiera finančný poradca Bruce, zapletený do nebezpečnej transakcie, jeho snúbenica a zastaví sa až pri Brucovom kolegovi Marty Byrdovi (Jason Bateman). Tomu príde v poslednej chvíli pod ruku letáčik, propagujúci rekereačný pobyt pri jazere Ozark, ktorý mu dal krátko pred Snímka resizesmrťou Bruce. Martymu sa podarí prehovoriť Dela, aby dal jemu i svojim peniazom šancu s tým, že ich legalizuje na mieste, o ktorom nikto nič nevie, vrátane jeho samého. Del na zúfalú explikáciu zareaguje a Marty sa s manželkou Wendy (Laura Linney) a deťmi Charlottou (Sofia Hublitz) a Jonahom (Skylar Gaertner) sťahujú k jazeru. Medzitým ešte vyletí z balkóna Wendin milenec. Na jeho pokyn začne Wendy vyberať peniaze z účtov v snahe odpútať sa od manžela a zostať mimo obliga.

Majstrovsky naštartovanú story sprevádza napätie boja o záchranu životov za každú cenu. Vedie ju Marty a jeho finančný mozog, neohrozene kombinujúci všetky dostupné možnosti. Vie, ako peniaze investovať i ako presviedčať ľudí, aby sa do jeho stratégie zapojili. Všetko vyzerá zo začiatku beznádejne, ale Marty postupuje systematicky a určených 8 miliónov dolárov sa postupne, ako vklad do miestnych podnikov podarí. Okrem barov naplánujú aj investíciu do miestnehOzark4 resizeo kostola. Kazateľ Mason i jeho tehotná žena túto snahu ocení, lebo káže v člnoch na vode. Stavba kostola však stojí v ceste rodiny Snellových, farmárov, ktorí počas kázania distribuujú v predávaných bibliách svoj tovar. Pestujú mak a vyrábajú heroín, maskovaný v svätých knihách. Kazateľ protestuje a tak Darlene (Lisa Emery) a Jacob (Peter Mullan) Snellovci zabijú jeho ženu. Telo zmizne, ostane len dieťa.

Kartel investičný úspech registruje a Martymu pošlú ďalších 50 miliónov, čo si už žiada rozsiahlejší projekt. Má ním byť kasíno, ktoré pritiahne významný dav rekreantov. Celá táto operácia je krkolomným výkonom. Cesta k nemu je vystlaná nielen zúfalou korupciou, ale i telami mŕtvych. Musia spracovať miestnych politikov a zasiahne aj drogová mafia z Kansasu. Marty k ich bossovi dovezie vojnového veterána Buddyho. Pri príchode kúpili lacno jeho dom s tým, že chorý starec v ňom dožije. Stane sa členom rodiny a rozumie si s ich synom Jonahom. Jeho pomoc je v celej operácii významná.

DoOzark6 resize kruhu postáv vstupuje i rodina Langmorovcov, poskladaná z kriminálnikov, ktorí v úvode ukradnú Martymu peniaze z kufrov, uložených v moteli. Dokáže ich presvedčiť, aby mu ich vrátili a Ruth (Julia Garner) dá dokonca prácu. Je dcérou jedného z troch bratov. Jej otec sedí za akúsi krádež vo väzení. Dievča sa dokáže z kriminálneho kruhu vymaniť a Martymu zachráni dokonca život. Neváha pri tom odpraviť svojich dvoch strýkov na druhý svet. Kartel vyšle k jazeru svoj bojový oddiel na čele s právničkou Helen (Janet McTeer), aby dozreli na celé podnikanie. Sú bez zábran a majú stále nabité.

Situácia okolo jazera pochopiteľne neujde pozornosti FBI. Využije Rachel, majiteľku baru Modrá mačka, do ktorého Marty investoval. Tá objaví skryté peniaze, nabalí si tašku a snaží sa utiecť. Je narkomanka a po autonehode končí vo väzení. Agent Roy, pátrací po okoOzark9 resizelí, si túto príležitosť nedá ujsť a prinúti ju ku spolupráci. Martymu a jeho rodine sa s pomocou Helen podarí vykĺznuť a Roy to na konci druhej série vzdáva. Kasíno má cestu otvorenú a v tretia séria začína vojnou mexických kartelov s nepredvídateľnými dôsledkami. Wendy chce využiť príležitosť a ponúknuť Navarrovi, novému bossovi, možnosť rozšíriť turistické impérium. Marty jej ambície odmieta a obviňuje ju z prepiatych mocenských chúťok. Keď začne odpočúvať jej telefón, Navarro zbystrí a unesie ho do Mexika. Karty v zložitej hre zamieša vojna mexických gangov, ohrozí samotného bossa a v prekvapivom závere je vlastne sporné, kto koho oblafol.

Štruktúra príbehu je nastavená s matematickou presnosťou, akoby situácie, vstupovanie nových postáv (Wendin bipolárny brat, ktorý sa zaľúbi do Ruth) a nečakané obraty (Wyatta, bratranca Ruth, prichýli po tom, čo odpraví svojho muža, vrahyňa Darlene Snellová, dá mu prácu i bývanie a dokonca začnú spolu spávať) riadil výpočet s presnými údajmi o Ozark10 resizediváckych potrebách a reakciách. Odhadnúť, čo z celého vysokofrekvenčného situačného objemu zodpovedá aspoň trochu realite, je akosi mimo obliga. Na takéto úvahy nie je pri vysokom napätí deja priestor, ani čas.

Okrem všetkého, čo sa seriálom počas tridsiatich dielov premelie, mexický kartel v Amerike, pranie peňazí, drogové mafie, finančné podvody alebo korupcia, je tu prítomná i špecifická kultúrno-spoločenská situácia, v istom zmysle veľmi slobodná a veľmi americká. Manželská dvojica si nesie čosi z odvážnych a vynachádzavých osadníkov, odkázaných v nebezpečnej divočine len na vlastné schopnosti. Hra o život tu nemá žiadne pravidlá. Rozhoduje rozum a rýchlosť s akou sa hlavní aktéri dokážu zorientovať v nejasnej situácii. Ak niekde individualizmus dospel do vrcholného štádia, je to práve v tomto prostredí.

Zaujímavé sú i hodnotové kritériá, ktorých sa iOzark12 resize v nastolenej extrémnej situácii všetky strany držia. Prioritu má záchrana rodiny na všetkých stranách. Helen úzkostlivo chráni tajomstvo svojej činnosti pred dcérou a rodinu chráni i boss Navarro, nehovoriac o heroickom výkone Byrdovcov. Dôležitý je aj verejný profil podnikania, nech už je akékoľvek. Wendy neomylne zakladá charitatívnu organizáciu, šermuje peniazmi pre školstvo i zdravotníctvo, lebo vie, že podobné kroky majú vplyv na politikov a ich záujmy. Pre aspoň zdanlivú legitimizáciu vynútených záujmov ich potrebujú a je jasné, že peniaze dokážu veľa, aj keď nie všetko. Kdesi v pozadí sa mihá nevyslovená morálna dilema systému, ktorý generuje jedincov, schopných nájsť východisko v akejkoľvek krízovej situácii, ale nedokáže zabrániť zneužitiu ich profesionálnej zdatnosti. Márna snaha FBI zasiahnuť do rafinovaných finančných transakcií Martyho a Ozark7 resizeWendinej skúsenosti z politického marketingu je zjavná. Paralelný systém kriminálneho podnikania disponuje mnohonásobne väčšou silou a pre svojich manažérov má okrem hrozieb i príťažlivé bonusy, na odmietnutie ktorých je potrebná morálka vyššieho kalibru. Seriál tak modeluje svet, kde sa hrá bez pravidiel a jeho aktéri víťazia s pocitom prehry. Je to poučné memento. Jeho finále sa dozvieme vo štvrtej sérii s pravdepodobnou premiérou 14 dielov v roku 2022.

V nominačných zoznamoch na tohtoročné Zlaté Glóbusy sa objavujú tvorcovia seriálu takmer vo všetkých kategóriách, Jason Bateman a Laura Linney (Marty a Wendy) ako najlepší mužský a ženský herecký výkon i Julia Garner (Ruth) vo vedľajšej ženskej úlohe a, samozrejme, i v nominácii na najlepší dramatický seriál. Tak uvidíme.

Ozark8 resizeOzark (TV seriál), USA, 2017–2021
Dĺžka: 42 h 34 min. (Minutáž: 52–80 min.)
Manažéri projektu: Bill Dubuque, Mark Williams
Réžia: Jason Bateman, Daniel Sackheim, Andrew Bernstein, Ellen Kuras, Phil Abraham, Alik Sakharov, Amanda Marsalis
Scenár: Paul Kolsby, Chris Mundy, Bill Dubuque, David Manson, Martin Zimmerman, Alyson Feltes
Kamera: Pepe Avila del Pino, Ben Kutchins, Armando Salas
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Strih: Cindy Mollo, Vikash Patel
Zvuk: Michael Kalifa, Larry Benjamin
Scénografia: Derek R. Hill, David J. Bomba
Masky: Nikki Bell, Erin Keith
Kostýmy: Stephani Lewis
Producent: Patrick Markey
Hrajú: Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Esai Morales, Jason Butler Harner, Clayton Rohner, Sean Freeland, Ralph Alexander, Skylar Gaertner, Josh Randall, Bruce Altman, McKinley Belcher III, Steve Witting, Brandon O'Dell, Lyon Beckwith, Jordana Spiro, Harris Yulin, Charlie Tahan, Marc Menchaca, Christopher James Baker, Adam Boyer, Jill Jane Clements, Dave Hager, Michael Mosley, Peter Mullan, Ben Rappaport, Sherry Richards, Trevor Long, Cassady McClincy, Alex ter Avest, Keith Flippen, Joshua Brady, Nancy De Mayo, Ivan Martin, Jim Dougherty, Quinn Cooke, Janet McTeer, Jackson Beals, Ian Gregg, Gunner Willis, Kiley Casciano, Robert C. Trevelier, Nelson Bonilla, Ricky Muse, Mariana Paola Vicente, Spencer Neville, Sofia Hublitz, Lisa Emery, Darren Goldstein, John Bedford Lloyd, Damian Young, Pedro Lopez, Claire Bronson, Erica Page, Samantha Worthen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.