Malcolm a Marie

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Malcolm3 resizeSamuel Levinson (syn známeho režiséra Barryho Levinsona) známy ako tvorca tínedžerského seriálu Eufória, nakrútil konverzačnú drámu Malcolm a Marie s takisto talentovaným pokračovateľom hereckej dynastie Johnon Davidom Washingtonom a v súčasnosti populárnou herečkou Zendayaou. Film dvoch hercov, ktorí tvoria celý herecký ansámbel, sa odohráva v krásnom dome v hlbokej noci, v reálnom čase a tam sa hrdinovia zhovárajú, kričia a vyčítajú si všetko čo sa len dá. V snímke v čierno-bielom prevedení hovoria o všetkom a o ničom, ale sumarizujúc ich často až príliš sofistikované dialógy uvedú diváka do komplikovaného vzťahu dvoch silných individualít. Ani spolu, ani bez seba, ako to často býva, žiť nemôžu.

Príbeh sa začína v momente, keď sa vracajú z úspešnej premiéry Malcolmovho filmu, ktorý je reakciou publika i vyjadreniami kritikov nadšený, no nezbadá, že Marie až tak veľmi unesená nie je. Rozbuškou a skúškou ich vzťahu bude, že Malcolm sa na premiére poďakoval všetkým, vrátane upratovačiek, len jej Malcolm2 resizenie. A pritom je to jej príbeh, ona ho svojim životom inšpirovala, pomáhala, cizelovala scenár, bola jeho pravou rukou, kritičkou a poradkyňou zároveň. No aj on jej veľmi pomáhal, keď bola úplná troska, zničená drogami a na konci zo silami. Nikdy ju neopustil, vždy stál pri nej. A predsa si títo dvaja majú čo vytknúť. Búrlivá konverzácia o ich vzťahu má svoje výšky i pády, zaujímavé i menej zaujímavé momenty. Pravdu - povediac napätie počas filmu kolíše, ale to čo vypláva na povrch nie je nezaujímavé. Malcom síce Marie miluje, no zároveň ju aj zneužíva, či skôr potrebuje, aby ho držala pri zemi, nedovolila mu uletieť a prepadnúť genialite. Ona je zasa, aspoň sa tak javí, tá postihnutá, má tiež herecké ambície a čakala od neho, že ju do úspešného filmu, ktorý je vlastne dielom oboch, obsadí, ale on si vybral inú herečku. Marie je urazená a doMalcolm9 resizetknutá, no nie do takej miery, aby ho pustila. Je si vedomá, že keby sa bola možno viac snažila, možno by bola úlohu dostala ona, ale neodvážila sa ísť na konkurz. Rozhodne však je to vzťah nevyrovnaný, kde najmä ona pociťuje pocit frustrácie, zbytočnosti a nedostatok úcty i vďaky. Totiž nič od svojho milovaného nečakala, len jedno slovo „ďakujem“, ale presne to nedostala.

Sam Levinson, režisér i scenárista filmu, vedel komu zveriť titulné postavy. Zendaya, ktorá výrazne upozornila na seba v jeho televíznom seriáli Eufória, upútala už divákov filmoch Spider - Man: Návrat domov a Spider - Man: Ďaleko od domova, sa s úlohou celkom úspešne pohrala. A nie je to len jej atraktívny zjav čím zaujala. Vypäté scény hádok a nedorozumení, strach, poníženie i pocit neistoty, zároveň predsa len morálna prevahu nad partnerom, zahrala presvedčivo a s citom pre mieru. John Malcolm10 resizeDavid Washington, najstarší syn Denzela Washingtona, svoj talent už predviedol vo filme Spikea Leeho Malcolm X. Hral aj v seriáli Hráči, ale veľkú príležitosť dostal opäť v snímke Spikea Leeho BlacKkKlansman, kde si zahral skutočnú postavu afroamerického detektíva Rona Stallwortha (film mal veľký úspech v Cannes). Mimochodom hladný hrdina filmu Malcolm často spomína celú plejádu veľkých amerických režisérov a výdatne cituje Leeho. Je to zrejme jeho obľúbený tvorca. Mená režisérov spomína pri rozčuľovaní sa nad kritikami, v ktorých belošskí filmoví novinári píšu o afroamerických problémoch, ktoré často ani nie sú hlavnou témou filmu, no teraz je to v móde tak to neustále omieľajú, i keď ústredná myšlienka filmu je na hony vzdialená tejto tematike. Malcolm je v jeho podaní slušný človek, priveľmi na seba upriamený, chce sa každú cenu vyniknúť a možno by ho prvý Malcolm resizeúspech zrazil až na dno keby nemal pri sebe, síce životom poznačenú, ale predsa len praktickejšiu Marie. Na ukážku je najvýstižnejšia scéna, keď si rýchlo chce prečítať recenziu na svoj film v Los Angeles Times, ale najprv si musí kúpiť predplatné, aby mohol po prvých oslavných vetách dočítať celý článok. Nebyť Marie, ktorá si s problémom poradí, by zúril ďalej. Jeho herecký výkon je sústredený, dôsledne rozohráva všetky úskalia, ktoré mu scenár ponúkol a vyznie sympaticky rozpačito. Osobne mi chýbala väčšia chémia medzi oboma hercami, nie že by celkom absentovala, ale malá iskrička k nej by bola dodala príbehu väčšiu hodnovernosť.

Film Malcolm a Marie je v podstate slušným, ale priemerným psychoanalytickým pokusom o komplikovanom vzťahu dvoch diametrálne odlišných ľudí, ktorí sa práve vďaka tejto odlišnosti priťahujú, urážajú, milujú a čudným spôsobom vzájomne obohacujú. V príbehu, ktorý má dostatok vrcholov, však takmer úplne absentuje Malcolm6 resizehumor a ostrá výmena názorov má zasa až príliš sofistikovanú podobu, ktorá by viac svedčala dvom vedeckým kapacitám, ako jednému debutantovi a neúspešnej herečke. O rasizme sa síce veľa hovorí, obaja aktéri sa o ňom vyjadrujú negatívne, ba až výsmešne, ale predsa len cítiť, že sú svojim spôsobom stále pod jeho tlakom, ktorý je zrejme v USA stále živý. Snímku Malcolm a Marie však dobre dokresľuje precízna a kultivovaná kamera Marcella Réva a dej vhodne doplňuje aj hudba Labrintha (vlastným menom Timothy Lee McKenzie, anglický spevák, skladateľ a hudobný producent). Teda nič svetoborné, ale dobre sa na to pozerá.

Malcolm8 resizeMalcolm a Marie (Malcolm & Marie), USA, 2021
Dĺžka: 106 minút
Režie: Sam Levinson
Scenár: Sam Levinson
Kamera: Marcell Rév
Hudba: Labrinth
Strih: Julio Perez IV
Scénografia: Michael Grasley
Kostýmy: Samantha McMillen, Law Roach
Producenti: Sam Levinson, Kevin Turen, Ashley Levinson, John David Washington, Zendaya
Hrajú: John David Washington, Zendaya
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.