Lupin (Arsène Lupin, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lupin resizeElegantné príbehy gentlemana zlodeja Arsèna Lupina, korzujúceho parížske bulváre si v sedemdesiatych rokoch našli svojich priaznivcov aj medzi československými televíznymi divákmi. Francúzsky majster podvodov dômyselne okrádal hlavne majetnú klientelu, čo sa hodilo aj vtedajším komunistickým cenzorom. Bohatí kapitalisti bezohľadne vykorisťujúci a zneužívajúci chudobný a nevinný proletariát boli vhodní, obhájiteľní a ideologicky použiteľní.

Nová verzia, inšpirovaná slávnou postavou románov Maurice Leblanca, kritéria ľavicového pohľadu na svet spĺňa bez zbytočných okolkov i dnes. Nás však nepomýlia. Istý Asssane Diop so senegalskými koreňmi si životom nesie krivdu, ktorú na jeho otcovi spáchal jeho bohatý zamestnávateľ, s povážlivo citlivým priezviskom Pellegrini. Donútil ho priznať sa ku krádeži náhrdelníka, v snahe zakryť svoje nekalé machinácie, s prísľubom, že jeho odsúdenie bude fiktívne a bezbolestné. Všetko sa však zásluhou Lupin10 resizevyšetrovateľa Dumonta skomplikovalo a Assanov otec, čestný a nevinný človek si vo väzení siahol na život. Assane preto zosnoval rafinovanú pomstu. Rodina Pellegriniovcov avizuje predaj náhrdelníka Marie Antoinetty, dar od jej manžela Ľudvíka XVI. Zmizol počas revolúcie a vynoril sa u Napoleona. Ten ho daroval Josefíne a jeho osudy pokračujú v nacistickom Nemecku. Po tom, čo ho kúpili Pellegriniovci, ho ktosi ukradol a rozobral. Roztratené diamanty sa majiteľovi podarilo nájsť a klenot rekonštruovať. Assane sa dostaví na aukciu a odvážne vyženie jeho cenu do bezkonkurečnej výšky. Pri preberaní sa uskutoční fingovaná lúpež, ale Assana podrazia komplici a snažia sa ujsť i s náhrdelníkom. On však obratne vymení náhrdelníky. Jeho pomocník, klenotník, ktorý kópiu vyrobil, mu s prekvapením hlási, že diamanty z náhrdelníka nikdy vyňaté neboli a verzia rLupin8 resizediny o jeho histórii je falošná. Rozpletanie tejto záhady Assana dovedie ok novinárke Fabienne Beriot a k zisteniu, že Pellegrini bol v minulosti prostredník pri predaji zbraní teroristom, ktorí v Kuala Lumpur v roku 1996 vyhodili do vzduchu francúzsku ambasádu, lebo ich podviedol. Odhalenie zloducha však nie je jednoduché, má nielen svoje zdroje, ale aj zabijakov, pripravených na všetko.

Hviezdou seriálu je dnes už slávny Omar Sy (Assane). Do najvyšších pozícií ho katapultoval film Erica Toledana a Olivera Nakacheho Nedotknuteľní (2011), kde hral Drissa, asistenta paralyzovaného aristokrata Philippa. Film to dotiahol až k nomináciám na Zlaté glóbusy a v roku 2012 dostal aj Českého leva za najlepší zahraničný film. Assane má v jeho podaní charizmu, aj keď pátrať po grácii parížskeho Lupin4 resizegentlemana Lupina je trochu beznádejná snaha. Spája ho s ňou len chlapčenské „čtivo“ vreckového románu, ktorý mu kedysi daroval otec a, samozrejme, šikovné zlodejské triky.

Hľadať príčiny popularity tohto síce svižného dielka asi treba v jeho významovej bezvýznamnosti, asi takej, akou bola ľudová románová lektúra, nenáročná a bez zbytočného napätia. V USA, ako hlásia anály, sa dostal medzi desať najobľúbenejších titulov Netflixu, čo je tiež príznačný jav. Znervózňujúcimi momentami bola snaha tvorcov podporiť niektoré rodinné scény dojímavými melodramatickými akcentami, podfarbenými gýčovou hudbou. Asi niečo, načo sa chytia jednoduchšie povahy, s potrebou konzumovať nejakú tiež jednouchú dózu emócií.

Lupin5 resizeO negatívnej roli bohatstva tu už bola reč a to, že má na ľudí zlý vplyv, stávajú sa bezohľadnými a chcú stále viac, iste na úkor čestnejších chudákov, je z videného dostatočne jasné. Že ho tvorcovia nazvali rodinu Pellegrini, si môžu vychutnať diváci asi len na Slovensku. Horšia správa je, že táto forma ľudovej sociálnej vendetty, je rozšírená, keby sme hľadali trocha inú spoločenskú konšteláciu kdekoľvek v zoznamoch filmov a seriálov, nikdy neskončíme. Ako to asi vyzeralo pred nástupom „spravodlivej“ spoločnosti, s ambíciou poslať všetkých bohatých ľudí ak nie do horúcich pekiel, tak aspoň za mreže alebo k lopate, prípadne k sústruhom, si už stále jasnejšie dokážeme predstaviť. Začína práve takto, zábavnou diskreditáciou vlastníctva a vlastníkov.

Seriál nepochybne napĺňa i ďalšie výzvy doby. Dočkali sme sa už v Bridgertonovcoch britskej afro aristokracie, v tomto prípade je to inštalácia rasovej rovnoprávnosti do tieňa Arsèna Lupina. Prečo to nebola žena, sa iste niekto opýta. A niekto iný možno rýchle nakrúti.

Lupin7 resizeLupin (Arsène Lupin, TV seriál), Francúzsko, USA, 2021
Dĺžka: 3 h 51 min. (Minutáž: 42–52 min.)
Réžia: Ludovic Bernard, Louis Leterrier, Marcela Said
Predloha: Maurice Leblanc (kniha)
Scenár: George Kay, François Uzan, Florent Meyer, Marie Roussin
Kamera: Christophe Nuyens
Hudba: Mathieu Lamboley
Strih: Jean-Daniel Fernandez-Qundez, Richard Marizy, Audrey Simonaud
Scénografia: Françoise Dupertuis
Kostýmy: Olivier Bériot
Producentka: Isabelle Degeorges
Hrajú: Omar Sy, Vincent Londez, Shirine Boutella, Nicole Garcia, Antoine Gouy, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Ludivine Sagnier, Soufiane Guerrab, Vincent Furic, Cédric Meusburger, Arthur Choisnet, Grégoire Colin, Ary Gabison, Xavier Lemaître, Adama Niane, Saïd Benchnafa, François Creton, Moussa Sylla, François Uzan, Vincent Garanger, Bénédicte-Lala Ernoult, Anne Benoît, Jean-Pierre Cormarie, Abel Jafri, Stéphane Ly-Cuong, Bérangère Dautun, Fargass Assandé, Lea Bonneau, Léo Boucry, Johann Dionnet, Xavier Gojo, Quentin Gouget, Kael Guenfoud, Mamadou Haidara, Mohamed Nouar, Charlotte Saliou, Noam Schmitz
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.