Eufória (Euphoria, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Euf resizeSeriály, ktoré sa nejakým spôsobom dotýkajú života tínedžerov nie sú v rámci filmovej, ba ani seriálovej, produkcie vôbec zriedkavým artiklom. Nakoniec, mladí ľudia tvoria nezanedbateľnú časť diváckej základne, nehovoriac o tom, že atraktívne pôsobiace mladé tváre vedia pôsobiť aj ako slušné marketingové lákadlo. Pokiaľ by si však seriál Eufória pustil niekto, kto si pod pojmom tínedžerská dráma predstavuje soap operu typu Beverly Hills 90210, asi by bol veľmi prekvapený, z toho čo sa väčšinu času odohráva na obrazovke.

Hlavnou hrdinkou je dospievajúca Rue Bennet, horko-ťažko hľadajúca svoje miesto vo svete a neustále bojujúca so závislosťou od liekov, no prevažne od drog. Nepomáha ani trpezlivosť jej matky, či podpora od mladšej sestry, ktorá k nej napriek problémom neuEuf2 resizestále vzhliada. Jedného dňa sa však v meste objaví nové dievča - živelne pôsobiaca Jules, ktorá pred časom prešla tranzíciou a svoju novonadobudnutú ženskosť definuje cez početné romániky s chlapmi – a Rue začne v jej blízkosti získavať nový zmysel života. Podobne to začne vnímať aj Jules, lenže ďalšie problémy na seba nenechajú dlho čakať.

Hneď na úvod sa hodí poznamenať, že Eufória nie je úplne originálnym produktom, keďže svojim konceptom priamo vychádza z rovnomennej izraelskej minisérie, odvysielanej na prelome rokov 2012-2013. Bolo by však chybou pristupovať k nej ako k zbytočnému prerozprávaniu, nakoľko k ničomu takému tu vonkoncom nedochádza. Z originálu si v zásade prepožičiava len koncept, no pristupuje k nemu trochu odlišným spôsobom. Nechýbajú ani nové postavy s úplne novými príbehmi a popritom dochádza aj k menšiemu paradoxu, aký nie je až tak častý v rámci podobných prerábok – a tým je, že Euf3 resizeústrední predstavitelia sú v neamerickej verzii vykresľovaní o niečo sympatickejšie. Už len vďaka tomu odpadá nutnosť akéhokoľvek porovnávania a na novú Eufóriu sa dá nahliadať ako na sebestačné a plnohodnotné dielo (pod novou verziou je inak čiastočne zaangažovaný aj tvorca originálu Ron Leshem).

No tak či tak, je až pozoruhodné, s akou ľahkosťou sa chopil vcelku náročnej úlohy nový showrunner Sam Levinson (réžia a scenár kontroverznej a nie úplne docenenej snímky Mladí zabijáci), ktorého nedostatok skúseností na televíznom poli nebol v konečnom dôsledku žiadnym hendikepom. Nie je žiadnym tajomstvom, že pri tvorbe vychádzal i zo svojich osobných zážitkov a z toho pohľadu určite neprekvapí, že mnohé scény, či pasáže vedia pôsobiť patrične autenticky. A hoci je jeho autorská vízia len málokedy pozitívneEuf5 resize pôsobiacim „feel good“ zážitkom, nakrútená je s takou chuťou a energiou, že jej sledovanie dokáže divákovi navodiť nefalšovanú závislosť, i keď v trochu inom slova zmysle.

Do veľkej miery je to pritom zásluha samotného Levinsona, ktorý v rámci prvej série zrežíroval rovnú polovicu svojich vlastných scenárov a pod svoju taktovku zobral aj dve špeciálne epizódy, vydané koncom minulého a začiatkom tohto roka. Divoký, miestami až klipovitý štýl, okorenený o viacero zaujímavých nápadov, či kamerových nájazdov a skvelá práca s hudbou – to všetko pomáha skvelo dotvárať dianie na obrazovke a navodzovať v divákovi pocit, že sleduje v rámci možností unikátne dielo. Aj keď ono nim v podstate je. Ide o tak autentický pohľad na život mládeže, až z neho miestami mrazí, pričom tvorcovia sa neprekvapivo nevyhýbajú ani drsnejšímEuf9 resize, respektíve explicitným scénam. Lenže ono tu skutočne patrí a v seriáli, čo sa potýka s témami ako drogová závislosť, úzkosti, depresie, toxická maskulinita, či sexualita je absencia tabu plne pochopiteľná.

Vynikajúce sú aj herecké výkony, keďže autorom sa podarilo dať dohromady mimoriadne šikovné obsadenie, ktorému dominuje v titulnej roli bývalá disneyovská hviezdička Zendaya (Spider-Man: Návrat domov a Spider-Man: Ďaleko od domova). A tá je ťahúňom ako sa patrí – za všetko hovorí už len fakt, že za svoju kreáciu si domov odniesla Emmy Award ako vôbec najmladšia víťazka ženskej hereckej kategórie v dramatickom seriáli a porazila omnoho skúsenejšie kolegyne ako Olivia Colman, alebo Laura Linney. Za zmienku však určite stojí aj Hunter Schafer stvárňujúca jej náprotivok Jules – o to viac, že ide Euf6 resizeo jej absolútny herecký debut.

Ťažko povedať, ako to bude celé fungovať s pribúdajúcimi sériami a či sa celý koncept predsa len trošku nepozerá tým, ako bude postavy neustále vláčiť ešte väčším bahnom. Týmto obavám trochu nahráva aj fakt, že ani jednej zo špeciálnych bonusových epizód sa nepodarilo, aj napriek nesporným kvalitám (zase raz treba vyzdvihnúť skvelé dialógy), nadviazať na drive prvej osmičky dielov. Aj keď, dá sa povedať, že sa o to ani vyložene nesnažili. Osobne však verím, že tento seriálový mix Requiem za sen a Spring Breakers ešte nepovedal posledné slovo a v budúcnosti nás čim-to prekvapí. Hoci jedna vec je jasná už teraz – pozitívne sledovanie to asi nebude.

Euf8 resizeEufória (Euphoria, TV seriál), USA, 2019–2021
Dĺžka: 17 h 22 min. (Minutáž: 50–65 min.)
Manažér projektu: Sam Levinson
Réžia: Augustine Frizzell, Sam Levinson, Jennifer Morrison, Pippa Bianco
Scenár: Sam Levinson, Hunter Schafer
Kamera: Marcell Rév, Adam Newport-Berra, Drew Daniels
Hudba: Labrinth
Strih: Julio Perez IV, Harry Yoon, Laura Zempel
Scénografia: Michael Grasley, Kay Lee, Chilly Nathan (set dekoratér), Jason Baldwin Stewart, Adam Willis (set dekoratér), Bryan Langer
Masky: Daniel Curet
Kostýmy: Heidi Bivens
Producent: Philipp A. Barnett
Hrajú: Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud, Nika King, Alanna Ubach, Storm Reid, Eric Dane, Keean Johnson, Olivia Grace Applegate, McKenna Roberts, John Ales, George W. Bush (a.z.), Britney Spears (a.z.), Paula Marshall, Colman Domingo, Zak Steiner, Jeremiah Birkett, Tyler Chase, Mercedes Colon, Elsa Marquez, Meeko, Javon 'Wanna' Walton, Tyler Timmons, Tristan Timmons, Johanna Colón, Lauren Graham (a.z.), Scott Patterson (a.z.), Stephen Moyer (a.z.), Anna Paquin (a.z.), Tony Goldwyn (a.z.), Kerry Washington (a.z.), Charles Manson (a.z.), Pell James, Will Peltz, Anthony Ray Parker, Nancy De Mayo, Mike Ostroski, Hannah Nordberg, Elpidia Carrillo, Larry Joe Campbell, Shiloh Fernandez
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.