The Haunting - Záhadné sídlo Bly (The Haunting of Bly Manor – TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Bly6 resizeStaré sídlo, duchovia a temná minulosť. Klasické aspekty hororového žánru, ktoré sú už niekoľko rokov obľúbené. Hádam každý rok príde aspoň jeden horor, ktorý sa zameriava práve na tento koncept. „Haunted house“ filmy sú úspešné najmä ich základnou premisou, ktorá umožňuje držať ústredné postavy na jednom mieste, ktoré je zdrojom všetkého napätia. To znamená, že sú všetky postavy v takmer nepretržitom ohrození. Tieto filmy majú jednoduchú štruktúru, v ktorej sa strieda deň a noc. Bezpečie slnečných lúčov a beznádejnosť mesačného svitu. Intenzita nočných scén graduje, až vyvrcholí v tretí akt, ktorý sa začína odhalením minulosti prekliateho domu.

Postavy sú väčšinou zanedbateľné. Slúžia ako veslo pre diváka. Rokmi sa z tých filmov stala lacná zábava. Postupne sa vytratila ich gotická atmosféra a poetická osudovosť. Nádherné a majestátne sídla vystriedali domy na predmestí. Ambiciózne spracovanie vystriedali čo najmenšie náklady. Moderné Bly3 resize„Haunted House“ horory majú priemerný rozpočet 1 milión dolárov, ktorý sa bez ohľadu na kvalitu snímky v kinách vráti najmenej 20 krát. Môžeme sa tomu teda čudovať? Ani nie. Práve to je jeden z dôvodov, prečo sú kiná každý rok bombardované lacným hororovým odpadom. O to viac, ma ako človeka, ktorý od malička tento žáner miluje zahreje pri srdci niečo ako The Haunting - Záhadné sídlo Bly.

A aj keď nejde o celovečerný film, stále reprezentuje to, čím môže tento žáner byť. The Haunting – Záhadne sídlo Bly je hororový seriál z produkcie streamovacej služby Netflix. Ide už o druhú sériu, ktorá svojim príbehom nijako nenadväzuje na udalosti predošlej série - The Haunting of Hill House. Nový dom, nové postavy a nové tajomstvá, ktoré čakajú na šokujúce odhalenie. Tvorcom tohto ambiciózneho hororového seriálu je Mike Flanagan, ktorému horory nie sú cudzie. Ich tvorbe sa venuje už od roku 2000. Práve prvá séria tohto seriálu, The Haunting of Hill House je tým najlepším čo Flanagan vo svojej kariére vyprodukoval. Hill House nemá ďaleko od majstrovského diela. Sila tohto seriálu tkvie v jeho atmosfére, práci s napätím a najmä charakterovej drámBly4 resizee. Zatiaľ čo vo väčšine moderných hororov sú postavy na druhom mieste, seriál The Haunting ich dáva do popredia. Prvá séria bola ťažkou rodinnou drámou. Druhá séria, The Haunting – Záhadné sídlo Bly je gotickou romantickou drámou. Horor slúži v oboch prípadoch ako vstupná brána do vnútra ústredných postáv.

Základná dejová línia seriálu je, podobne ako pri predošlej sérii, veľmi jednoduchá. Mladá americká opatrovateľka Dani Clayton (Victoria Pedretti), je najatá, aby sa na sídle Bly starala o siroty Floru a Milesa. Nie je na to sama. Sídlo obýva aj komorníčka Grose, záhradníčka Jamie a kuchár Owen. Po niekoľkých nociach si uvedomuje, že na tomto sídle niečo nie je v poriadku. Prenasledovaná svojou vlastnou minulosťou, doslova, sa tieto záhady pokúsi rozlúštiť. Zvrátené tajomstvá tohto bohom zabudnutého miesta siahajú do dávnej minulosti spletitých intríg, nenávisti a lásky.

Bly12 resizeDruhá séria ma prekvapila odlišným tónom a celkovou prácou so žánrami. Čo je len dobre, bál som sa, že sa bude Flanagan opakovať. Máme tu menej duchov a vrážd, zato oveľa viac lásky. Možno to znie zle, ale opak je pravdou. Ako som už spomínal, seriál je temnou, gotickou, romantickou drámou, ktorá je lemovaná príbehom prekliateho sídla. Celá séria sa nesie vo veľmi melancholickom duchu. Divák pri sledovaní občas až zabúda, že sa pozerá na horor. Aj keď ním seriál jednoznačne je. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom niekoľkých dejových línií, ktoré sa časovo neprestrihávajú v chronologickom poradí. Celková štruktúra scenáru je podobná ako pri prvej sérii, kde sa každá epizóda zameriavala na jednu postavu. Avšak pri prvej sérii bola táto štruktúra pevnejšia, keďže bol príbeh zameraný na rodinných príslušníkov. V druhej sérii má každá postava iné pozadie a nie všetky sú rovnako zaujímavé. Avšak každá z nich prispieva dejovému celku, ktorý je sám o sebe pôsobivý. Celá zápletka je výborne vymyslená, plná prekvapení a zaujímavých konceptov. Jedným z týchto konceptov sú Bly7 resizespomienky, v ktorých sú niektorí duchovia uväznení, aby ich prežívali stále dookola. V seriáli sa s týmto nápadom zaujímavo pracuje. Celková mytológia a pravidlá tohto sveta, ktoré tvorcovia nastolili, sú základným pilierom na ktorom stojí celý scenár. Príbeh smeruje k emocionálne zdrcujúcemu finále, ktoré funguje na jednotku. Takže áno, uroníme aj slzu, ale čo by to bol za horor bez strachu a napätia? To funguje taktiež výborne. Napínavých scén je síce menej ako v prvej sérii, ale keď už prídu, sú skutočne strašidelné. To je najmä zásluhou výbornej režijnej a kameramanskej práce. Každá scéna je veľmi citlivo nasnímaná a komponovaná. Veľa strašidelných momentov stojí na predstavivosti diváka, čo je v tomto seriály veľmi efektívne. Už len taký vydesený pohľad do tmy je v tomto seriáli strašidelnejší, ako digitálne vygenerovaný démoni a litre striekajúcej krvi.

Všetky herecké výkony sú famózne. Nezáležiac na tom, či sa jedná o detské, alebo dospelé postavy. Herci tu hrajú Bly10 resizeakoby mali všetci zabojovať o Oskara, nikto nezaostáva. Z celého projektu je jednoducho cítiť obrovskú ambíciu. Ak by som mal niečo vytknúť, tak by to bola dramaturgia. Na rozdiel od prvej série, pôsobí tá druhá trochu naťahovane. Záhadné sídlo Bly má možno až príliš dlhý rozbeh, pri ktorom divák nedostáva takmer žiadne nápovedy, a tým pádom trochu stráca motiváciu sledovať príbeh ďalej. Taktiež je obrovská škoda, že to nebolo nakrútené na filmový materiál. Dobová atmosféra tak totižto veľmi nefunguje. Seriál väčšinu času pôsobí, akoby sa odohrával v súčasnosti. Avšak aj napriek týmto výtkam je The Haunting – Záhadné sídlo Bly ukážkou špičkovej režijnej, scenáristickej, kameramanskej, strihovej a hereckej práce. Mike Flanagan je jeden z tvorcov, ktorí udržujú hororovému žánru majestátnosť a ja som veľmi zvedavý na jeho ďalší projekt.

Bly5 resizeThe Haunting - Záhadné sídlo Bly (The Haunting of Bly Manor, séria), USA, 2020
Dĺžka: 8 h 19 min. (Minutáž: 46–66 min.)
Manažér projektu: Mike Flanagan
Réžia: Mike Flanagan, Ciarán Foy
Predloha: Henry James (kniha)
Scenár: Mike Flanagan
Kamera: Maxime Alexandre, James Kniest
Hudba: The Newton Brothers
Scénografia: Patricio M. Farrell
Kostýmy: Lynn Falconer
Producentka: Kathy Gilroy
Hrajú: Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Catherine Parker, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Amelia Eve, Martin McCreadie, Tahirah Sharif, Benjamin Evan Ainsworth, Jim Piddock, Amelie Bea Smith, Calix Fraser, Rhys Slack, Atlee Smallman
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.