Karrpi 1 - 2. séria (Deadwind)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Karpi resizePo Sorjonenovi nasadzujú Fíni ženskú verziu vyšetrovateľky z oddelenia vrážd Sofi Karppiovú. Seriál Karrpi je obvyklý portrét predstavujúci samostatnú až osamelú ženu s dvoma deťmi, o ktoré sa sotva dokáže starať, keďže prvé zdedila po svojom mŕtvom mužovi, tiež policajtovi Jussim, a druhým je ich šesťročný syn.

Na tínedžerku Hennu a Emila nestačí aj kvôli širokému vekovému rozdielu. Na svojho kolegu Nurmiho je drsná a mierne pohŕda jeho pomocou, púšťa sa samostatne do prenasledovania zločincov a všetko jej spravidla vychádza. Ich vzťah prechádza vývojom, od ľahostajnosti k  istému druhu lásky. Vzájomne sa potrebujú, sú odkázaní na pomoc toho Karpi2 resizedruhého.

 

Obeťou  v prvom prípade je istá Anna Bergdahl, manželka a matka dvoch malých dcér. Nájdu ju zahrabanú na pláži a  celú kauzu komplikuje  fakt, že majiteľ stavebnej firmy, Alex Hoikalla, s ňou mal pomer. Zároveň sa nad Alexovou hlavou sťahujú mračná kvôli nejakým ekologickým hriechom z minulosti, jeho auto ktosi zapáli, unesie mu ženu a nakoniec i jeho. Núti ho k priznaniu akéhosi ohavného zločinu, ale on evidentne netuší o čo vlastne ide. Nemec Wolf, lebo on je tým únoscom, skončí v nemocnici, Alexovi zachráni život Sofia. Nik jej za postrelenie Wolfa nie je vďačný, lebo sa ukáže, že Alexa vlastne neohrozoval, revolver bola len replika a jeho žena bola v aute pripútaná nefunkčnou bombou. Wolf síce nemá s Anninou Karpi4 resizevraždou priamu spojitosť, ale keď sa Sofi s Nurmim vydajú do Nemecka, lebo tam ich navedú videá z Wolfovho počítača, zistia, že v jazere sú uschované konzervy s rádioaktívnym odpadom. Nejaká firma testovala material, vyvinutý práve Alexom. Nápisy na plechovkách VCON-4 Wolfa presvedčia, že v celom projekte má prsty. Názov materiálu bol spojený s jeho menom a bol často prepieraný v médiách, Spoločnosť Tempo v spolupráci s nemeckým Weltkraftom sa navyše snažia získať súhlas magistrátu k výstavbe nových veterných zariadení. Poslanci však majú k dispozícii testy, spochybňujúce celý project a Alexova sestra, spoluvlastníčka firmy, ju chce predať skôr, ako zamietnutím stratí na cene. Do celej koláže sa vplieta ešte ich mladší brat Rokki. Snaží sa staršieho brata chrániť pred Karpi5 resizenevhodnými vzťahmi a zvyšuje tak podozrenie vyšetrovateľov voči svojej osobe.

 

Aj napriek vyjasneniu nie je jasné, kto Annu zabil. Sofie a Nurmi zistia, že jej ktosi platil za zvláštne služby, zisťovala informácie o Alexovej firme Tempo pre konkurenciu. Priemyselnú špionáž prekazia city, Anna sa zamiluje do Alexa, otehotnie a chystá sa opustiť svojho muža Uska. O jej vzťahu vedel a preto je jedným z podozrivých. Dvojica vyšetrovateľov sa vydáva do Anninej minulosti, navštevuje jej rodičov a postupne sa rysuje jej komplikovaná minulosť, spojená s plaveckým dievčenským družstvom a jeho vedúcim. Dievčatá využíval nielen sexuálne, ale zapájal ich i do rôznych iných machinácií. Ktorá nitka však vedie k jej vrahovi je do posledného dielu prirodzene nejasné.

 

Karpi7 resizeSo stereotypmi, prítomnými takmer vo všetkých detektívkach, si scenáristi poradili prijateľne, aj keď na akýkoľvek obdiv to veľmi nestačí. Permanentná snaha reprezentovať zlo, veľkého tajomného oponenta v stelesnení podnikateľov, majiteľov firiem a iniciátorov výstavby akýchkoľvek priemyselných podnikov, je zarážajúca, jasne siganlizujúca ľavicové postoje, reprezentujúce ekologických aktivistov, ale aj konzervatívnych obyvateľov malých mestečiek. Nik nechce vo svojej blízkosti žiadne fabriky, alebo nedajbože atómové elektrárne. Tento motív sa v detektívkach objavuje pravidelne, zradnými a skorumpovanými magistrátmi sa to v nich len tak hemží a je úplne jedno, kde sa odohrávajú. Triumf individuálneho rozumu, ktorý víťazí pri Karpi8 resizehľadaní vinníka smrti, sa tak zvláštne kríži s predstaviteľmi štátu, moci, skrátka akejkoľvek inštitucionálnej úrovne. Výnimkou nie je ani Sofia, nie je zvyknutá rešpektovať rozkazy, rada jedná na vlastnú päsť a tvorcovia jej obvykle dávajú milosrdne za pravdu. Iniciatívne sa priúča i Nurmi, keďže vidí  jedinečnú účinnosť práve takéhoto postupu. Chce prirodzene veľa odvahy a energie, ktorú Sofia napriek všetkým problémom so vzdorovitou Henne má. Dievča jej vyčíta, že otca zrazilo auto kvôli ich hádke o tom, či ostanú v Hamburgu, alebo sa vrátia do Fínska. V roztržitosti si nevzal reflexnú vestu a pri behani ho zrazilo auto.

 

Ďalším evergreenom je plavecký bazén a pedofilný tréner, s Karpi9 resizeobľubou obchytkávajúci mladé dievčatká a napokon obligátne kupčenie s drogami, alebo iným delirickým tovarom.Originalitou charakterov nesvietia ani ďalši postavy, Nurmi je spočiatku len mierne odmeraný fičúr, ale ďalej sa jeho súkromný život formuje prapodivným vzťahom k narkomanke, čašníčke v jeho obľúbenej talianskej reštaurácii. Chvíľu jej chce pomáhať, ale zistí, že je i dílerka, a tak všetko ukončí. Na záver prvej série oznamuje Sofi, že miluje Taliansko a ide pozrieť kamaráta, ktorý tam kdesi má vinice a daruje Sofi elegantne fľašu červeného.

 

Fínsky komplex z absencie šľachtickej histórie, keďže boli väčšinu času pod dánskou a švédskou nadvládou, sa prejavuje rôzne, najčastejšie rýchlym dopĺňaním chýbajúcich článkov, statusov vyspelosti a svetovosti. V príbehoch seriálov je tento Karpi10 resizemechanizmus rozoznateľný a našincovi pride trochu zbytočný. Vzťah k alkoholu je vo Fínsku výraznou témou, v spomínanej scéne, kedy sa názorne zahrá prim vína nad vodkou, je asi znakom nadhľadu a elegancie svetobežníka Nurmiho so stúpajúcim ratingom sympatií. Vie sa nielen profesionálne potápať, ale dokáže aj skvelé zápasnícke hmaty nohami. Bez problémov zneškodní Nemca, ktorý ho s kumpánom prichytí pri potápaní do zakázaných hĺbok kdesi v okolí Hamburgu.

 

Seriál Karppi je v porovnaní so Sorjonenom civilnejší, zbavený snahy o šokujúce prípady, s výrazne patologickými rysmi. Sofi a Nurmi riešia v priebehu dvanástich dielov len jeden prípad, čo Karpi11 resizetvorcom síce dovoľuje rozvinúť príbeh do šírky, ale na druhej strane vidíme, ako ho musia tvorcovia “nadstavovať” odvádzať pozornosť diváka tak ďaleko, že miznú akékoľvek súvislosti. Je to tak s líniou Uska a Alexa, keď ho unesie a takmer zastrelí, v prípade s Wolfom v nemocnici a jeho nezreteľnými vzťahmi s nemeckou stranou a podobne.

 

Druhá séria začína smrťou dvoch mužov na oboch stranách Baltu, jeden je mřtvy v helsinskej mraziarni rýb a druhý visí na tallinskom moste. Jeden staval prístavný terminal a pracoval tam ako elektrikár a druhá obeť pracovala pre rovnakú spoločnosť Kaartamo Nordic v Tallinne. Obaja sú Estónci a mŕtvoly mali zaviazané oči. Mŕtvol pribúda, rukou vraha padne i policajný šéf, chystajúci sa do penzie Tapio Koskimaki a lekárka Selinová. Karpi12 resizeSofia s Nurmim hľadajú spojitosť s Jimim, chlapcom, ktorý záhadne zmizol na trajekte z Tallinnu do Helsínk. Po stopách syna sa púšťa jeho matka Maria Routaová. Dcéra Sofie Hanne sa zapletie do drogového obchodu, ktorý morskou cestou funguje medzi Fínskom a Estónskom. Nechýba ani politika, starostka Tulisuová, sa snaží skrývať kompromitujúce udalosti, ktoré sa odohrali práve na trajekte.

 

Kým seriál Sorjonen rozširuje svoje miesto pôsobenia na Rusko, v tomto prípade sa vypravili do Estónska a vidíme z neho len staré sovietske hangáre a opustené budovy. Estónci sú podozriví, vrátane policajtov a je zvláštne, že tvorcovia Sorjonena sú voči Rusom oveľa prívetivejší a spolupráci oboch strán naklonenejší. Druhá séria už zapletá čo sa dá a je oveľa špekulatívnejšia než tá prvá. Fíni sa zlepšujú s každým novým seriálom aj keď do dokonalosti severských vzorov majú ešte ďaleko.

 

Karpi3 resizeKarppi (Deadwind, TV seriál), Fínsko, 2018 –2020
Dĺžka: 15 h 6 min. (Minutáž: 43–48 min.)
Manažéri projektu: Rike Jokela, Kirsi Porkka, Jari Rantala
Réžia: Rike Jokela
Scenár: Rike Jokela, Kirsi Porkka, Jari Rantala, Harri Virtanen
Kamera: Anssi Leino
Hudba: Juri Seppä
Strih: Jussi Lehto, Pekka Lehtikangas
Zvuk: Kyösti Väntänen, Zacharias Kullman
Scénografia: Christer Andersson, Markku Pätilä
Masky: Marjo Federley, Jaana Kuittinen, Sanna Cannelin
Kostýmy: Marjo Federley, Riitta Peteri, Teija Rissanen, Sofia Kouvo
Producenti: Riina Hyytiä, Jojo Uimonen, Suvi Mansnerus, Pauliina Ståhlberg, Matti Kajander
Hrajú: Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Riku Nieminen, Raimo Grönberg, Jonna Järnefelt, Pamela Tola, Mikko Nousiainen, Marjaana Maijala, Tobias Zilliacus, August Wittgenstein, Vera Kiiskinen, Ville Myllyrinne, Mimosa Willamo, Noa Tola, Eedit Patrakka, Elsa Brotherus, Antti Virmavirta, Kari Hietalahti, Deogracias Masomi, Ylermi Rajamaa, Manuela Bosco, Miila Virtanen, Tuukka Nikola, Rami Peltonen, Lotta Merenmies, Danielle Engström, Daniel Canga, Venla Kivistö, Marko Kilpi, Mika Mäkinen, Sami Savolainen, Mika Kumlin, Antti Reini, Eero Ritala, Iida-Maria Heinonen, Juha Marttinen, Markus Järvenpää, Matti Onnismaa, Maarit Poussa, Reino Nordin, Jemina Sillanpää, Reetta Rönkä, Leevi Syväoja, Hanna Vähäpassi, Aleksandra Kral-Leszczynski, Lauri Untamo, Markus Laitinen, Marjut Luukkonen, Tytti Junna, Anton Varpama-Taittonen, Susanna Hyvärinen, Samuli Niittymäki, Johannes Brotherus, Ville Tiihonen, Aleksander Rucidlo, Antto Hinkkanen, Tapio Liinoja, Mikko Neuvonen, Juho Pitkänen, Lilga Kovanko, Sulevi Peltola
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.