1983 (TV serial)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tisic resizeNaplánovať lepšie vstup seriálu domácej výroby na Netflix, než sa tak stalo v prípade poľského seriálu 1983, by zrejme šlo len ťažko. V spolupráci s Američanom Joshuom Longom, vznikol príbeh alternatívnej histórie bez pádu železnej opony.

Odohráva sa v roku 2003 a na réžii sa podieľala i Agnieszka Holland, jej dcéra Kasia Adamik, Olga Chajdas, ktorú si pamätáme v súvislosti s jej nádejným debutom Nina (2018) a Agnieszku Smoczyńskú zase kvôli filmu Vábenie sirén (2015). Jednako aj pri tejto nadštandardnej kumulácii talentovaných režisériek, označiť tento seriál za výrazný úspech by bolo prehnané. Príčina tkvie najskôr v scenári. Druhou postavou, vďaka ktorej seriál uzrel svetlo sveta, bol herec Maciej Tisic2 resizeMusial. Stretli sa so scenáristom a manažérom projektu Loshuom Longom kdesi v krakovskom bare kvôli jeho monológu v angličtine a pri rozhovore padol i tento nápad. Ani jeden z tvorivých „agregátov“ život v komunizme nepoznal a fabulovať, ako by režim fungoval a hlavne vyzeral nejakých trinásť rokov po svojom hypotetickom páde, bolo evidentne nad sily oboch ambicióznych mladíkov.  

Dôvodom, prečo režim nepadol vtedy, keď mal, bola séria nejakých teroristických výbuchov v roku 1983, ale čo presne sa stalo, treba veľmi trpezlivo stopovať a lúštiť z náznakov zúčastnených. Prešlo už viac než desaťročie a v úvode prvého dielu vidíme komisára Anatola Janowa (Robert Wieckiewicz) pri obhliadke mŕtvoly mladého muža. Či sa obesil sám, alebo mu ktosi pomáhal, je predmetom vyšetrovania. Pred skúšobnou komisiou kdesi na právnickej fakulte sedí ďalší mladík Kajetán Skowron. Skúša ho postarší profesor Žurawski a všetko dopadne Tisic6 resizena jedničku. V živote sa mu evidentne darí, chodí s krásnou dcérou ministra vnútra Karolinou Lis (Zofia Wichlacz) a chystá sa na rýchlu politickú kariéru. Aspoň podľa budúceho svokra. Všetko funguje, až kým nenarazí na záhadnú fotografiu, cez ktorú sa vracia minulosť. Ďalej tu pôsobí undergroundová skupina odporu Ľahká brigáda. Pôsobí v nej Ofélia/Effi (Michalina Olszanska) a jej portrét sa nájde u obeseného chlapca.

Ďalej sa tu križujú záujmy kriminalistov, tajných služieb a komunistických proto-kapitalistov, dokonca ide aj o predaj jadrovej zbrane Teheránu alebo zemetrasenie, spôsobené podzemným výbuchom pri ich testovaní niekde v okolí Tatier. Všetko, čo ležalo okolo bolo spomenuté, zapletené, pripletené a odohrané. Celý tento amalgám pôsobil neprehľadne a zmätkovito. Tam, kde nestačili zdroje informácií, nastúpili stereotypy, Tisic4 resizepožičiavané kde sa dalo. Adopcia sirôt, popravených nepriateľov štátu z latinsko-americkej praxe vládnucich vojenských režimov, digitalizácia tajných dokumentov v leteckých podzemných hangároch, v hypotetickom Poľsku, v réžii vietnamských biznismenov a ešte monoho iných sviežich nápadov. Effi, veliteľka skupiny protikomunistického odporu vyzerá ako updatovaný klon boľševickej komisárky, pokropený sofistikovanou brutalitou západných mestských partizánov zo 70. rokov. Brutálna, ale spravodlivá Nikita.

Čoraz viac sa objavujú tvz. kultúrne bezpríznakové príbehy, ktoré sa však zaštiťujú konkrétnym historickým obdobím. S dobovou pravdepodobnosťou výpravy a vôbec komplexným obrazom doby nemajú prekvapivo nič spoločné. Sú založené na voľnej skladbe reálií a interpretácie faktov. U nás takýto prístup volili Tisic8 resizetvorcovia filmu Malá ríša (2019) režiséra Petra Magáta a írskeho scenáristu Ewena Glassa. Historické pozadie a všetko, čo by bolo potrebné podrobne naštudovať sa jednoducho ignorovalo a výsledok sa viac odohrával niekde na írskom vidieku než na vojnovom Slovensku. Od zahraničného scenáristu si domácie tvorcovia obvykle sľubujú účinnejšiu zrozumiteľnosť a zvýšenie atraktivity pre západné publikum. Zatiaľ sa toto presvedčenie neosvedčilo.

Zvlášť iritujúca bola patriotistická struna. Brnkalo sa naňu často a výrazne v snahe vzbudiť čo najviac emócií. Recitovanie veršov kdesi na undergroundových večierkoch, ale aj bežne v dialógoch často opakovaná exaltovaná mantra lásky k vlasti, bola i je v našom prostredí ťažko predstaviteľná kvôli ťaživému a dosť odpudivému klišé. Je zaujímavé, že povestný poľský revolučný romantizmus je rozoznateľný a udiera do očí len v tejto Tisíc3 resizeschematizovanej podobe. Prečo presne sa vynoril a čo si od svojej domnelej veľkoleposti sľuboval, o tom sa dá šťavnato špekulovať. Najpravdepodobnejšie mi príde tvrdenie, že takto nejako sa poľské reálie vynorili v predstave nadšeného Američana a Poliaci si povedali, že im tento hm, internacionalizovaný výraz pomôže dostať sa do pozornosti západného i amerického publika. Nepomohlo.

Odpoveď na otázku, ako by vyzeral komunistický režim, keby prežil rok 1989 nie je jednoduchá, lebo si v našich zemepisných šírkach nevieme celkom dobre predstaviť čínsku variantu postupnej premeny z komunizmu na kapitalizmus bez zmeny ideologickej rétoriky. Iste by nám prišlo komické tvrdenie na nejakom prvomájovom hesle: Pod vedením komunistickej strany budujeme našu krásnu kapitalistickú budúcnosť. Contradictio in Tisíc5 resizeadjecto, ale skúsiť to scenáristi mohli. Nie je isté, či by sa dokázali držať temného akčného žánru, materiál by sa asi hlásil na iné žánrové adresy. Fakt, že sa z bývalých komunistických kádrov stali prví kapitalisti už nikto nikdy nezmení a tieto nedočkavé typy, pripravené hodiť za hlavu všetky heslá a marxistické poučky a rozbiehať projekty a podniky, by si iste svoje miesto v panoptiku režimných  pokrytcov hravo našli. Možností, ako domyslieť realitu bez zmien, ktorými prešla začiatkom 90. rokov spoločnosť, je množstvo a disciplína historickej alternatívy mala rozsiahly potenciál.

1983 (TV seriál), Polsko, 2018
Dĺžka:  7 h 32 min (Minutáž: 50–63 min)
Manažér projekt: Joshua Long
Réžia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik, Olga Chajdas, Agnieszka Smoczyńska
Scenár: Joshua Long
Kamera: Tomasz Naumiuk, Arkadiusz Tomiak, Anna Rzepka, Mateusz Wichłacz, Rafal Paradowski, Jakub Kijowski
Hudba: Antoni Komasa-Łazarkiewicz, Marcin Masecki
Strih: Jarosław Kamiński
Kostýmy: Katarzyna Lewińska
Hrajú: Michalina Olszańska, Zofia Wichłacz, Robert Więckiewicz, Andrzej Chyra, Agnieszka Żulewska, Helena Sujecka, Maciej Musiał, Edyta Olszówka, Ewa Błaszczyk, Mirosław Zbrojewicz, Patrycja Volny, Julian Świeżewski, Agnieszka Glińska, Wojciech Kalarus, Katarzyna Skarżanka, Wiktor Zborowski, Andrzej Grabowski, Tomasz Włosok, Krzysztof Wach, Marcin Bosak, Maria Maj, Vu Le Hong, Sebastian Pawlak, Rafał Maćkowiak, Grzegorz Wons, Anna Konieczna, Andrzej Konopka, Zbigniew Stryj, Aleksandra Justa, Bartosz Cao, Dorota Kolak, Krzysztof Dracz, Andrzej Wichrowski, Bogusław Suszka, Julia Kostow, Bartosz Bielenia, Katarzyna Kwiatkowska, Sonia Roszczuk
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.