Outsider (The Outsider, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Out12 resizePrepisu 560 stránkového románu Stephena Kinga do desiatich dielov televízneho seriálu je úctyhodná práca i s ohľadom na fakt, že vyšiel v roku 2018.  Vytvoril ho tím s bohatými skúsenosťami, scenáristka Jessie Nickson Lopez sa podieľala na seriáli Stranger Things (2017), Dennis Lehane na The Wire – špina Baltimoru (2004-2006) a Richard Pryce, iniciátor projektu, napríklad na skvelom seriáli Jedna noc (2016). Kvalita Outsidera prítomnosť špičkových tvorcov bez výhrad potvrdzuje.

Pred detektívom Ralphom Andersonom (Ben Mendelsohn) stojí v úvode úloha nájsť vraha beštiálne zavraždeného chlapca. Zdá sa, že všetko je jasné, nájdu sa svedkovia, ktorí potvrdia, že na parkovisku videli bielu dodávku a Out resizezakrvaveného trenéra baseballového chlapčenského družstva Terryno Matilanda (Jason Bateman). Zhromaždiť potrebné dôkazy tiež nestojí vyšetrovací tím veľké úsilie a Ralph trénera hneď zatkne. Všetko sa vyvíja rýchle až do momentu, keď právnik predloží nepochybné dôkazy, že páchateľ bol v čase zločinu na konferencii na úplne inom mieste. Šokovaný Ralph vidí záznam, kde dokonca domnelý vinník kladie zúčastneným otázky. Následuje proces, kde po predložení dôkazového materiálu, spochybňujúceho vinu, Terryho oslobodia. Na ceste zo súdnej siene naňho zaútočí maskovaný muž a Ralph ho zastrelí. Ukáže sa, že to bol starší brat zavraždeného chlapca. Počet mŕtvych rastie, na následky streľby umiera i Terry a situácia jeho rodiny sa v prostredí, presvedčenom o jeho vine, stáva neúnosnou. Snaha očistiť Maitlandovo meno a zistiť, čo sa vlastne stalo, vedie Ralpha Out11 resizek ďalšiemu pátraniu. Prizve si k nemu odborníčku na neštandardné javy Holly Gibneyovú (Cynthia Erivo). Cesta za bielou dodávkou ich vedie do Texasu a postupné odkrývanie tajomstva má nečakané a ťažko  pomenovateľné rozuzlenie. Vedie do sveta, vymykajúceho sa racionálnemu chápaniu.

Holly je postavou, ktorú by si prial vymyslieť asi každý tvorca mystických hororov. Má nevšedné schopnosti, prítomné už od detského veku, čosi ako kombinácia autistického počítačového génia s neprekonateľnou analytickou bravúrou, založenou na okamžitom spracovávaní faktov a ich významov pre vyšetrovanie Out9 resizečohokoľvek. Dokáže odhadnúť výšku budov s presnosťou na centimeter, pozná všetky značky áut aj s ich rokom výroby, deň, na ktorý pripadne vybraný dátum v horizonte dvoch storočí. Ovláda terminológiu akéhokoľvek odboru a s prekvapenými

detektívmi si pripíja litovským „ i sveikata“! Už ako dieťa ju študovali psychológovia, aby vysvetlili tieto schopnosti s jediným záverom, nemali poňatia, odkiaľ sa to všetko berie. Vyhovuje  deálne i typovo, jej výraznej černošskej fyziognómii dominujú veľké magnetizujúce oči. Plachá aerofobička Holly zistí, čo stojí za vraždami a vie, ako to nazvať.  Ralph vysvetlenia odmieta, žena Maitlanda  sa pri záveroch jej zistenia nahnevane zdvihne a odmieta sa s vyšetrovateľmi baviť. K racionálnej pravde a Out7 resizezastaveniu vraždenia vedie cesta cez  prijatie nadprirodzeného, výnimočného javu. Táto kombinácia je autorskou licenciou, skonštruovanou v celej škále kriminálneho žánru, s presahom do tajomna, spracovaného v seriále s nepochybnou profesionalitou. Mierne  rozpaky sa dostavia len ohľadne dynamiky rozprávania, vo fáze, keď si vyšetrovateľka potrebuje všetky zhromaždené fakty akosi utriediť a premyslieť. Situačný sled sa stráca v záberoch Holly, meditujúcej vo vani a podobne. V čom sa autorom darí, je ponurá a napätá atmosféra, bez lacných riešení, verná reputácii majstra hororov. Divákov určite nesklame.

Vymyslieť koncepciu zla a nejako zrozumiteľne ju uchopiť, žiada Out4 resizeod autora aj intelektuálnu invenciu. King ho odkazuje do celého spektra kultúr, ktoré poznajú fenomén mytologického doppelgangera, tieňového dvojníka, s širokou možnosťou zasahovania do života svojho reálneho partnera.

Vo vzdialenejšej perspektíve otvára tento príbeh i otázku viery, prijatia toho, čo nemôže pochopiť naše racionálne myslenie. Nestačí na všetko, a preto je vždy užitočné, trochu s ním „pocvičiť“.

Out3 resizeOutsider (The Outsider, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka:  9 h 29 min (Minutáž: 49–60 min)
Manažéri projektu: Richard Price
Réžia: Andrew Bernstein, Jason Bateman, Igor Martinovic, Karyn Kusama, Daina Reid, J.D. Dillard, Charlotte Brändström
Predloha: Stephen King (kniha)
Scenír: Richard Price, Jessie Nickson-Lopez, Dennis Lehane
Kamera: Zak Mulligan, Rasmus Heise, Igor Martinovic, Kevin McKnight
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Strihh: Dorian Harris, Leo Trombetta, Daniel James Scott
Scénografia: Jeff Mann
Kostýmy: Stephani Lewis
Producenti: Katharine Werner, David Auge, Ben Mendelsohn
Hrajú: Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo, Bill Camp, Mare Winningham, Paddy Considine, Julianne Nicholson, Yul Vazquez, Jeremy Bobb, Marc Menchaca, Regina Ting Chen, Harrison Stone, Leiloni Arrie Pharms, Athena Akers, Summer Fontana, Michael Esper, Claire Bronson, Hettienne Park, Scarlett Blum, Matthew Carter, DJames Jones, John Curran, David E. Collier, Nneoma Nkuku, Duncan E. Clark, Derek Cecil, Martin Bats Bradford, Steve Witting, Joshua Whichard, Quinn Bozza, Genevieve Hudson-Price, Demi Castro, Oscar Torre, Susan Gallagher, Andrea Frankle, Frank Deal, William Mark McCullough, Denny Dillon, Surely Alvelo, Max Beesley, Jeffrey Pillars, Carlos Navarro, Cory Scott Allen, Kevin Wayne, Susan Williams, Michael Banks Repeta, Maddie Nichols, April Billingsley, Jordan Cox, Drez Ryan, Richard Price
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.