Westworld 1-3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

West resizeProjekt spoločnosti HBO s názvom Westworld je nakrúcaný na motívy slávneho science fiction filmu Michaela Crichtona z roku 1973, kde si hlavnú úlohu humanoidného robota zahral Yul Brynner. Tvorcovia seriálu, režiséri a zároveň manažéri projektu, Jonathan Nolan a Lisa Joy sa príbehom zábavného parku v štýle divokého západu, kde kovbojov predstavujú roboty, iba zľahka inšpirovali a už od začiatku idú svojou vlastnou cestou.

Read More

Prvá séria z roku 2016 bola skutočným zjavením na pôde science fiction, aj televíznej tvorby vo všeobecnosti, komplikovaný príbeh o umelej inteligencii a jej vzťahu k ľudom, respektíve naopak, si získal veľkú pozornosť publika. Producenti skutočne nešetrili a obsadili do dôležitých úloh hercov formátu Anthonyho Hopkinsa, Eda Harrisa, Jeffreya West3 resizeWrighta, Evan Rachel Wood, Jamesa Marsdena či Thandie Newton. Čiže ide o skutočnú prvú ligu, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani ten najambicióznejší hollywoodsky film.

 

Prvá aj druhá séria sa odohrávali vo Westworlde, obrovskom parku, ktorý slúži bohatým návštevníkom na prežitie netradičného dobrodružstva. Zámery tvorcov parku a konglomerátu Delos stojaceho za celým projektom sú však omnoho zložitejšie a vážne nejde iba o prvoplánovú ždímačku peňazí z hostí. V stávke je vývoj umelej inteligencie, otázka vedomia týchto bytostí, slobodnej vôle a dokonca aj budúcnosti celého ľudstva. Obe série pokladali hlboké filozofické otázky, ponúkli niekoľko zásadných West8 resizezvratov a hrali sa zaujímavým spôsobom s časovými rovinami viacerých dejových línií. Hlavnou postavou je robot Dolores v podaní Ewan Rachel Wood, krásna žena hrajúca vopred predurčenú úlohu programátorov. Tá sa postupne vyvíja nielen v rámci určených naratívnych línií, ale začína využívať aj vlastné vedomie a ciele, spoločne s ďalšími výnimočnejšími „produktmi“ v rámci vlastného druhu. Podobne je tomu aj v sérii číslo 3.

 

Tá ponúka pre fanúšikov niekoľko zásadných noviniek. Príbeh sa presúva, spoločne s väčšinou postáv, na nové územie, a to do futuristického sveta bližšie časovo nešpecifikovanej budúcnosti. West9 resizeNa rozdiel od predchádzajúcich sérií nám tvorcovia ponúkli „iba“ osem epizód, čo naznačuje zhutnenie deja. Vysvetlením však zrejme bude fakt, že Westworld 3 sleduje súvislú časovú líniu a ako celok pôsobí priamočiarejším dojmom než jeho predchodcovia. Čo môžeme považovať za službu niektorým fanúšikom, pre ktorých bola druhá séria možno až príliš prekombinovaná. To však neznamená, že nás opäť nečakajú zásadné zvraty. Jedným z výrazných pozitív novej série je určite jej väčšia prehľadnosť, dá sa povedať, že na prvý krát je celý dej viac menej jasne pochopiteľný. Ale pozor, pred nasledujúcou, už ohlásenou štvrtou sériou bude jej zopakovanie zrejme nutnosťou.

 

Dolores má v našom svete od začiatku jasne daný cieľ. To platí aj pre –človeka- Williama v podaní Eda Harrisa. Mimochodom ten zámerne pripomína svojou vizážou a poker – faceom postavu West2 resizeYula Brynnera z pôvodného filmu. No a, samozrejme, aj pre riaditeľku korporácie Delos, ale ako sa pomerne skoro dozvieme, v skutočnosti ide o robota naklonovaného z osobnosti Dolores. Najdôležitejšiu novú postavu hrá Aaron Paul, známy ako Jessie z Breaking Bad. Jeho postava je nám predstavovaná prostredníctvom viacerých flashbackov a prostredníctvom nich sa toho dozvedáme viac o celom pozadí udalostí. No a nesmieme opomenúť ani možno najmocnejšiu figúrku v celom futuristickom svete, tajomného miliardára v podaní Vincenta Cassella. O čo mu v skutočnosti ide?

 

Westworld 3 môže publikum rozdeliť na viacero názorových skupín. Jedna ho so všetkým prijme taký, aký je. Tá ďalšia ocení West5 resizevývoj udalostí k údernému a logickému záveru, ale bude pociťovať nostalgiu nad svetom divokého západu, ktorý je raz a navždy minulosťou. No a tretia neprijme ani tento vývoj, znateľne sa vzďaľujúci pôvodnému smeru prvých epizód, a ani nový svet. Popravde jeho stvárnenie je v rámci žánru až príliš tuctové. Je cítiť, že ide predovšetkým o televízny projekt a financovať osem hodín deja, naplneného okrem iného aj akciou, je niečo iné, ako financovať celovečerný film. V tomto smere Westworld 3 stráca body, originalita prvých dvoch sérií je skrátka preč. Na scenári si ale dal tým tvorcov opäť záležať a pokiaľ sa naladíte na ich vlnu, budete si užívať seriál znova plnými dúškami.

 

West11 resizeWestworld 3 (TV seriál), USA, 2016–2020
Dĺžka: 28 h 31 min. (Minutáž: 54–91 min.)
Manažéri projektu: Lisa Joy, Jonathan Nolan
Réžia: Jonathan Nolan, Lisa Joy, Richard J. Lewis, Neil Marshall, Vincenzo Natali, Jonny Campbell, Frederick E.O. Toye, Stephen Williams, Michelle MacLaren, Craig Zobel, Tarik Saleh, Nicole Kassell, Uta Briesewitz, Amanda Marsalis, Paul Cameron, Anna Foerster, Jennifer Getzinger, Helen Shaver
Scenár: Jonathan Nolan, Lisa Joy, Daniel T. Thomsen, Ed Brubaker, Carly Wray, Roberto Patino, Halley Wegryn Gross, Dan Dietz, Kath Lingenfelter, Ron Fitzgerald, Jordan Goldberg, Karrie Crouse, Suzanne Wrubel, Denise Thé
Kamera: Paul Cameron, Brendan Galvin, Robert McLachlan, Jeff Jur, David Franco, Darran Tiernan, John Grillo, M. David Mullen, Zoe White, Matt Flannery
Hudba: Ramin Djawadi
Strih: Mark Yoshikawa, Stephen Semel, Andrew Seklir, Ron Rosen, Mako Kamitsuna, Tanya M. Swerling, Marc Jozefowicz
Scénografia: Nathan Crowley, Howard Cummings, Zack Grobler, Federico del Cerro (set dekoratér), Julie Ochipinti (set dekoratér)
Kostýmy: Trish Summerville, Ane Crabtree, Sharen Davis, Shay Cunliffe, Jo Kissack
Producenti: Bryan Burk, Jerry Weintraub, Carly Wray, Stephen Semel, Jordan Goldberg, Cherylanne Martin
Hrajú: Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Ed Harris, Aaron Elliott, Calvin Grubb, Eric Whiteley, Shannon Woodward, Luke Hemsworth, Angela Sarafyan, Jimmi Simpson, Rodrigo Santoro, Clifton Collins Jr., Simon Quarterman, Leonardo Nam, Joshua Sawtell, Ingrid Bolso Berdal, Steven Ogg, Currie Graham, Kyle Bornheimer, Brian Howe, Jackie Moore, Louis Herthum, Demetrius Grosse, Brook Kerr, Eddie Rouse, Jason Konopisos
Producenti: Bryan Burk, Jerry Weintraub, Carly Wray, Stephen Semel, Jordan Goldberg, Cherylanne Martin
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.  

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.