Dracula

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Dracula3 resizeKto by už nepoznal legendárneho grófa Draculu, ktorý vzišiel z pera írskeho spisovateľa Brama Stokera. Gotický hororový román z roku 1897 sa nezmazateľne zapísal do histórie a táto literárna postava sa stala predmetom inšpirácií mnohých tvorcov v populárnej kultúre. No a ani koncom druhej dekády dvadsiateho prvého storočia jeho popularita neupadá a najnovšie si na ňu posvietil jeden z najvýznamnejších britských scenáristov Steven Moffat a traja režiséri Jonny Campbell, Damon Thomas, Paul McGuigan.

Steven Moffat je známy hlavne fanúšikom seriálovej tvorby. Tú naštartovalo Párovanie, no celosvetovú popularitu mu pomohlo vydobyť až kultové sci-fi Pán času, na ktorom sa podieľal scenáristicky, a hlavne moderné spracovanie osudov Sherlocka Holmesa. Sherlock s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe si dokázal získať v priebehu siedmich rokov Dracula5 resizemnoho fanúšikov, na čom nič nezmenila ani trochu rozpačito prijatá záverečná sezóna. Nešlo pritom o jeho prvý pokus o prevedenie viktoriánskej doby do modernej éry. Ešte v roku 2007 totiž vznikol Jekyll, označovaný ako pokračovanie slávneho románu Podivuhodný prípad doktora Jekylla a pána Hyda. A z tohto pohľadu asi nie je prekvapením, že nakoniec vrhol aj na samotného Draculu.

Podobne, ako v prípade spomínaného Jekylla, ide o uzavretú trojdielnu minisériu, snažiacu sa pristupovať k originálnej látke sviežim a inovatívnym spôsobom. To sčasti naznačuje už Dracula2 resizesamotný úvod, avšak narozdiel od neho a vlastne i Sherlocka, tentokrát moderné prvky priamo zasahujú do klasickej doby. Väčšina deja prvej časti je rozprávaná z retrospektívy Johanathana Harkera ako nedobrovoľného návštevníka Drakulovho hradu. Ten si až postupne rozpomína na to, čo sa dialo na inkriminovanom mieste, a to za asistencie mníšky Agathy van Helsing. Práve ona, ako ženská verzia Abrahama Van Helsinga, predstavuje spočiatku jednu z najvýraznejších deviácií od pôvodnej predlohy,  pričom svojim vystupovaním vôbec nezapadá medzi rádové sestry.

Dracula6 resizeVo viac či menej výrazných obmenách klasickej látky pokračuje i druhý diel, zachytávajúci Drakulovu plavbu do Anglicka na ruskej lodi Demeter. Tu mali navyše scenáristi miniseriálu Steven Moffat s ďalším spolutvorcom Markom Gattisom o niečo voľnejšie ruky, pretože tento úsek nebol v pôvodnom románe podrobne rozobraný. Veľká časť dielu je v tomto prípade poňatá ako variácia na klasickú detektívku v štýle Agathy Christie, no s tým rozdielom, že divák od začiatku vie, kto stojí za postupným vyvražďovaním celej posádky. O to je to však paradoxne zaujímavejšie a túto hru s mačky s myšou neustále podporujú aj Dracula4 resizerôzne zvraty. Vrátane toho záverečného, ktorý mení pravidlá hry naozaj radikálne...

Je naozaj zaujímavé sledovať, ako prudko rozdelila rozdelila fanúšikov finálna epizóda, bežiaca v plne sherlockovskom móde. Tvorcovia v nej pritom nepredviedli nič iné, než to, s čím mal príbeh úspech už minule. To, že sa táto legendárna postava náhle ocitá v súčasnom svete,  nie je pritom vôbec samoúčelné a nepramenia z toho iba vtipné porovnania života v jednotlivých érach. I keď vidieť prastarého upíra ako používa Tinder, za účelom hľadania chodiacich zásobární krvi, vie byť svojim spôsobom Dracula resizevtipné... V prvom rade však tvorcovia i naďalej umne rozvíjajú príbeh a až do úplného záveru sa venujú tomu, čo pre neho znamenala Agatha Van Helsing ako jeho úhlavná nemesis, no súčasne i osoba, ktorá mu zrejme ako jediná skutočne rozumela. A nebol by to Moffat, keby v konečnom dôsledku nevrhol úplne iné svetlo na to, ako je to vlastne so známymi Drakulovými slabinami typu slnečné svetlo.

Nová variácia na starý príbeh sa síce neuberá v prekombinovaných stopách štvrtej série Sherlocka, no i odhliadnuc od toho ide o pomerne odvážny experiment, ktorý každý nestrávi ľahko. O to je však vlastne pozoruhodnejší, pretože opakovanie zaužívaných prvkov priebežne ustupuje Dracula8 resizenovým nápadom, prezentovaným s tradičným moffatovským šarmom. A že tomuto britskému tvorcovi nevychádza všetko tak, ako by asi chcel? To je síce pravda, no vynikajúci Claes Bang ako titulný Drakula a nemenej výborná Dolly Wells ako jeho náprotivok z rodu Van Helsing tiahnu tento projekt počas celej doby. Našincov môže navyše potešiť aj plnohodnotným zakomponovaním slovenských lokalít do deja - mimo iné sa totiž nakrúcalo aj v uliciach Banskej Štiavnice, v Zuberci a vyložene neprehliadnuteľný je predovšetkým Oravský hrad.

Dracula7 resizeDracula (TV seriál), Velká Británie, 2020
Dĺžka:  4 h 29 min (Minutáž: 88–91 min)
Manažéri projektu: Mark Gatiss, Steven Moffat
Réžia: Jonny Campbell, Damon Thomas, Paul McGuigan
Predloha: Bram Stoker (kniha)
Scenár: Mark Gatiss, Steven Moffat
Kamera: Tony Slater Ling
Hudba: David Arnold, Michael Price
Strih: Tom Hemmings, Paulo Pandolpho
Scénografia: Arwel Jones
Producent: Sue Vertue
Hrajú: Claes Bang, Jonathan Aris, Morfydd Clark, Sacha Dhawan, Mark Gatiss, John Heffernan, Youssef Kerkour, Clive Russell, Joanna Scanlan, Dolly Wells, Catherine Schell, Nathan Stewart-Jarrett, Lujza Richter, Petra Dubayová, Matthew Beard, Lyndsey Marshal, Patrick Walshe McBride, Anthony Flanagan, Alec Utgoff, Andrew Byron, Chanel Cresswell, Phil Dunster, Lydia West, Katherine Jakeways, John McCrea, Sarah Niles
Distribúcia: Netflix
Foto. ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.