Zlá výchova (Bad Education)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zla2 resizeFrank Tassone je riaditeľom strednej školy na Long Islande a vďaka jeho úsiliu a úsiliu jeho spolupracovníkov sa dostala škola na popredné miesta v hodnotení kvality výučby a prevádzky. Zásluhy sú pripočítavané aj jeho najbližšej spolupracovníčke, obchodnej asistentke Pam Gluckinovej.

Frank a jeho tím predstavujú symbol úspechu a tvrdej driny a na verejnosti vystupujú vždy ako zo škatuľky. Na svoj imidž dbá najmä metrosexuálny Frank. Ako je však možné, že z verejných prostriedkov štedro financovaná škola má na chodbách deravé stropy a kde-tu zateká voda? Študentka školy a zároveň reportérka školských novín začne písať článok Zla resizeo pôvode úspechov a postupne dochádza k množstvu nezrovnalostí vo faktúrach. Ide len o šlendriánstvo v papierovaní, alebo o dômyselnú spreneveru veľkého množstva peňazí? Príbeh na základe skutočných udalostí nakrútil Corey Finley podľa scenára Mikea Makowského.

Snímka je propagovaná ako mix drámy a komédie, popravde však jej komediálna zložka je značne utlmená a skôr ide, v niektorých momentoch, o satiru na klasický americký sen, respektíve na nablýskaný povrch snahy o dokonalú verejnú prezentáciu úspechu. Veci sa dajú do pohybu po prvom uverejnenom článku a odnesie si to „len“ jedna osoba, nejde však o typického obetného baránka, ale o jedného zo Zla3 resizestrojcov celej konšpirácie. No a poznáte to, ako to chodí s domčekmi z karát. Vytiahnete jednu kartu zo zdanlivo pevnej konštrukcie a celá stavba sa zrúti, vrátane uhladenej fasády. Zlá výchova  tak má možno ľahko predvídateľný priebeh, v ňom samotnom však netkvie kúzlo filmu.To z veľkej časti plynie z dobre napísaného scenára a vynikajúceho výkonu Hugha Jackmana v hlavnej úlohe. Vďaka nemu a skvele napísaným dialógom nepôsobí táto hra ako boj čistého dobra s diabolským zlom, ale veci sa ukazujú predsa len ambivalentnejšie. Stále tu sú však jasne stanovené mantinely a správanie vedenia skrátka nemá opodstatnené ospravedlnenie. Len si možno viacerí Zla4 resizeuvedomia, že odolať pokušeniu nie je vôbec jednoduché a ak si raz odkusnete z koláča a zrazu ho môžete mať celý, nie každý odíde od stola.

V tomto smere sa predviedol aj režisér Cory Finley a poteší chytrými metaforami typu nesmelého odkusnutia zo sendviča a jeho následné zjedenie z celej chuti. Snímka však ponúka aj napätie a nejaké tie prekvapenia na ceste za cieľom, prím však stále hrajú dialógy medzi inteligentnými ľuďmi predovšetkým z pedagogického prostredia. Frank Tassone tak na jednej strane patrí medzi najslizkejších antihrdinov poslednej doby, na druhej Zla5 resizestrane si však k nemu divák nachádza aj cestu a sem-tam pocíti aj istú empatiu. Niekedy práve naopak, vyhrážanie sa študentke mu body nepridávajú, hoci jeho argumenty môžu znieť rozumne. Dilemy tak nerieši len on, ale aj väčšina vedľajších postáv a každý herec dokáže využiť ten správny moment, kedy dať najavo, v akom ťažkom rozpoložení sa ich postava nachádza. A to aj vrátane investigatívnej študentky.

Okrem Hackmana nesmieme opomenúť ani ostatných hercov. V úlohe Pam predvádza skvelý výkon Allison Janney, držiteľka Zla6 resizeOscara za vedľajšiu úlohu v (opäť) životopisnej dráme so satirickým nádychom Ja, Tonya. Ak by akadémia akceptovala aj účinkovanie v televíznych filmoch, ďalšia nominácia by ju zrejme neminula. To platí, samozrejme, aj o Hackmanovi. Ostatní herci dostávajú už priestoru pomenej, ten je však, ako sme spomínali, využitý ako sa len dá. Zo známejších tvárí tu spoznáte ešte Alexa Wollfa, ktorého zatiaľ životnou úlohou je postava syna v posadnutej rodine v horore Hereditary: Desivé dedičstvo. Zahral si šéfa školských novín.

Pokiaľ máte radi drámy založené na skutočných udalostiach, Zlá Zla7 resizevýchova je pre vás jasnou voľbou. Len sa treba pripraviť na to, že sa budete na film pozerať občas ako na sci-fi odohrávajúce sa na cudzej planéte, či z ďalekej budúcnosti, kde je možné tunelovať milióny z rozpočtu na stredné školy. V tomto smere môžeme byť vlastne radi, že je naše školstvo na tom tak biedne. Tu sa však pozitíva asi končia, ak nerátame snaživých pedagógov a ich ochotu vyučovať aj v takýchto platových podmienkach.

Zla8 resizeZlá výchova (Bad Education), USA, 2019
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Cory Finley
Scenár: Mike Makowsky
Kamera: Lyle Vincent
Hudba: Michael Abels
Strih: Louise Ford
Scénografia: Meredith Lippincott
Kostýmy: Alex Bovaird
Producenti: Oren Moverman, Fred Berger, Brian Kavanaugh-Jones, Julia Lebedev, Mike Makowsky, Eddie Vaisman  
Hrajú: Hugh Jackman, Alex Wolff, Allison Janney, Kayli Carter, Jimmy Tatro, Geraldine Viswanathan, Ray Romano, Kathrine Narducci, Doris McCarthy, Annaleigh Ashford, Rafael Casal, Stephanie Kurtzuba, John Scurti, Stephen Spinella, Finnerty Steeves, Catherine Curtin, Hari Dhillon, Welker White, Ray Abruzzo, Jeremy Shamos, Will Meyers, Peter Appel
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.