Zimné prázdniny (The Holdovers)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Pra resizeNa nový film Alexandra Payna, ktorý sa naposledy uviedol netradične spracovaným sci-fi Zmenšovanie, sme čakali dlhých šesť rokov. Po najhoršie, respektíve najrozporuplnejšie prijatej snímke jeho kariéry, sa však znovu vracia vo veľkom štýle a dokazuje, že nezabudol vôbec nič zo svojho režijného umenia. Jeho novinka s názvom Zimné prázdniny totiž vzbudila v zámorí mimoriadne vrelé ohlasy a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by tomu malo byť v našich končinách inak.

Zimné prázdniny (v originále The Holdovers) vracajú diváka do roku 1970. Je koniec decembra a na vianočné prázdniny sa pripravuje aj Bartonova internátna škola v Anglicku. Nie všetci však majú možnosť niekam odísť a ich strážením počas sviatkov je poverený nepríliš obľúbený profesor Paul Hunham (Paul Pra2 resizeGiamatti). Z torza študentov však nakoniec zostane iba jeden, mierne problematický Angus Tully (debutujúci Dominic Sessa) a mimo občasne sa mihnúceho školníka sa v kampuse pohybuje už len hlavná kuchárka Mary Lamb (Da'Vine Joy Randolph). Tej totiž zomrel vo Vietname jediný syn, zhodou okolností bývalý študent Bartonu a preto nie je nateraz pripravená opustiť jej pôdu.

Po Zmenšovaní, ktorý bol obohatený o jemný sci-fi element, ide o Paynov návrat ku zdanlivo obyčajným ľudským príbehom. Tentokrát ide o stret trojice ľudí, ktorí sú viac či menej nútení stráviť vianočné prázdniny spolu, hoci ani pre jedného z nich nejde o niečo, čo by absolvoval z vlastnej vôle. No kým Paul a Mary dokážu koexistovať bez výraznejších problémov, pre Angusa, ktorý mal pôvodne odcestovať a plány sa mu na poslednú chvíľu zhatili, je to podstatne ťažšie. Iba ťažko totiž znáša matkino rozhodnutie a so svojim prehnane prísnym a zásadovým profesorom si logicky príliš nerozumie. Pra3 resizeJe to však práve Mary, ktorý má pre jeho situáciu väčšie pochopenie a i jej pričinením sa začne vzťah medzi profesorom a žiakom predsa len trochu meniť k lepšiemu.

No ak sa vám aj náhodou zdá, že dej nemôže vďaka tejto štruktúre ničím prekvapiť, nie je to tak úplne pravda. Scenár sa totiž vyhýba tým najklasickejším klišé, ktoré sa pritom vo vybraných momentoch vyložene núkajú a i navzdory zdanlivej obyčajnosti dokáže veľmi dobre zachytiť svoje rozmanité a patrične komplikované charaktery. A hoci sa možno v tomto smere nejedná o nič prelomové, nedá sa upierať, že Payne svojim postávam veľmi dobre rozumie. Dokáže ich tým pádom adekvátne priblížiť divákovi tak, aby sa dokázal naladiť na ich vlnu a priať im, nech ich cesta dopadne čo najlepšie. Čo teda mohlo byť silne schematickou záležitosťou je vďaka šikovnému scenáristickému peru Davida Pra4 resizeHemingsona a adekvátnej réžii Alexandra Payna milým a úprimným príbehom, aké píše samotný život.

Z tohto pohľadu tak neprekáža ani absencia tradičného happy endu, hoci reálne sa ani nedá povedať, že by to pre protagonistov dopadlo vyložene zle. Na konci sú totiž asi tam, kde by podľa všetkého mali byť. O niečo viac akceptujúci svoju pozíciu a pripravení čeliť novým životným výzvam, ktoré sľubujú, že neuviaznu na jednom mieste. Výrazne pomáhajú v tomto smere samotní herci – obzvlášť skvelý je neprekvapivo Paul Giamatti, no do širšieho hľadáčika treba nepochybne zaradiť i Dominica Sessu, z ktorého Payne ťahá maximum a do budúcna nás ešte môže čím-to prekvapiť. Da'Vine Joy Randolph, je oproti tejto dvojici predsa len trochu v pozadí, no nie až tak zásadne a stále dokáže silno zaujať svojím mimoriadne prirodzeným výkonom.Pra7 resize

Za zmienku stojí i fakt, že Payne vo svojom prvom dobovom filme využíva sedemdesiate roky nielen, ako prostriedok k tomu o čom chce rozprávať, no dáva si poriadne záležať, aby ich bolo cítiť vizuálne. A to sa mu darí na jednotku – nechýbajú dokonca ani postupné prechody medzi jednotlivými scénami, ako tomu bolo zvykom v minulosti. Z každého filmového políčka tak skutočne dýcha atmosféra sedemdesiatok, čo je však tentokrát v dokonalej synergii so štýlom tohto dnes už šesťdesiatdva ročného tvorcu. Že sme teda nedostali vôbec nič nové a iba veľmi príjemne strávenú dvojhodinovku plnú silných životných právd? To asi vonkoncom neprekáža a účasť na tohtoročných Oscaroch je v podstate plne zaslúžená.

Pra8 resizeZimné prázdniny (The Holdovers), USA, 2023
Dĺžka: 133 minút
Réžia: Alexander Payne
Scenár: David Hemingson
Kamera: Eigil Bryld
Hudba: Mark Orton
Strih: Kevin Tent
Zvuk: David J. Schwartz, Frank Gaeta
Scénografia: Ryan Warren Smith
Masky: Sarah Rubano
Kostýmy: Wendy Chuck
Produkcia: Bill Block, David Hemingson, Mark Johnson
Hrajú: Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph, Carrie Preston, Naheem Garcia, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan, Michael Provost, Gillian Vigman, Tate Donovan, Darby Lee-Stack, Dan Aid, Oscar Wahlberg, Pamela Jayne Morgan, Jonathan von Mering, Rena Maliszewski, Kelly AuCoin, Michael Malvesti, Ian Lyons
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 22. februára 2024
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.