Jan Werich (Jan Werich: Když už člověk jednou je…/ Jan Werich: If Somebody Already Is)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Jan2 resizeKaždá krajina na svete má svoj národný poklad a tým českým, i keď určite nie jediným, je bezpochyby Jan Werich. Divadelný a filmový herec, scenárista, komik, spisovateľ, dramatik a spevák bol ten typ osobnosti, ktorú spoznáva každá nová generácia a opätovne si ho zamiluje. Určite je to dané jeho nadčasovým satirickým humorom, odvahou vzoprieť sa dvom režimom, empatiou s chudobou a, samozrejme, aj niekoľkým nesmrteľným filmovým úlohám. Spoločne s Jiřím Voskovcom dobyli medzivojnové, vojnové aj povojnové divadelné javiská a lákali do kina státisíce spoluobčanov.

Neskôr vytvoril ďalšie populárne duo, tentokrát s Miroslavom Horníčkom. Šéfoval niekoľkým divadlám a to aj v časoch, keď mali ľudia úplne iné starosti a pod divadelnými doskami bolo tak zima, že sa do divadla odvážil vkročiť iba málokto. Za svoj život toho stihol skutočne veľa, Jan4 resizepričom okrem práce prežil aj relatívne spokojný súkromný a rodinný život. Ako v pracovnej, tak aj v súkromnej sfére ho však čakalo aj zopár ťažkých období.

Nový dokumentárny film dvojice Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer uvádzaný v českej distribúcii s podnázvom Když už jednou člověk je... sa zameriava predovšetkým na pracovnú sféru Werichovho života, neostaneme však ukrátení ani o zopár informácií smerujúcich do jeho súkromia. Niet pochýb, že detailnejší rozbor každého dôležitého obdobia Werichovej kariéry by si vyžadoval seriálový formát, avšak aj na ploche 105 minút sa dá povedať a ukázať dostatočné množstvo informácií, aby sme tento chvályhodný počin autorského dua mohli považovať za dramaturgicky aj obsahovo vydarený dokument.

Slunečko a Šmídmajer si boli vedomí faktu, že český národ Wericha dokonale pozná a tak sa, podľa vlastných slov, snažili svoj film obohatiť o viacero nových informácií. Ťažko povedať, ktoré to konkrétne sú, tu to bude závisieť od konkrétneho diváka. Jan Werich je dramaturgicky orámovaný udalosťami z augusta 1968, keď sa začali pre Jana ťažšie pracovné časy. Po depresívnom začiatku sa vraciame do úplných počiatkov spolupráce Jan3 resizeV+W a dozvedáme sa, v akých ťažkých podmienkach vznikali hry v Osvobozeném divadle. Chronologicky pokračujeme cez obdobie druhej svetovej vojny a Werichov relatívne krátky pobyt v USA až po nástup komunistov v Československu, keď aj napriek dohľadu strany na kultúrne dianie dokázal vytvoriť vo svojom divadle ABC akýsi ostrov slobodného vyjadrovania.

Šesťdesiate roky priniesli určité uvoľnenie ako v kultúre, tak v spoločnosti, dokument sa v týchto pasážach zameriava na spoluprácu s Horníčkom, ale neopomína ani jeho významné filmové úlohy, ako napríklad účasť v kultových dielach Cisárov pekár a pekárov cisár alebo přijde kocour. Práve pri nich sa ale dozvedáme spomínané nie príliš známe informácie ohľadom ich vzniku či priebehu nakrúcania. Pomaly sa oblúkom dopracujeme späť k roku 1968 a potom sledujeme jeseň Werichovho života, kedy nastupujú vážnejšie zdravotné problémy ako v jeho prípade, tak aj v prípade jeho milovaných žien; manželky Zdeňky a dcéry Jany.

Slunečkovi a Šmídmajerovi sa podarilo dostať do filmu popredné osobnosti českého kultúrneho života, dôležité Jan 5 resizeinformácie pred kamerou prezentujú napríklad Zdeněk Svěrák, Jiří Suchý alebo Jiřina Bohdalová. Je pravdepodobné, že pre každého diváka bude hodnotenie filmu závisieť práve od množstva nových informácií. Pre niekoho tak môže byť veľkým prekvapením, ako bola dvojica V+W blízko tomu, aby sa z nich stali vďaka Orsonovi Wellesovi veľké medzinárodné hviezdy. Na prvý pohľad smutná historka okolo vzniku filmového Golema v európskej koprodukcii však končí, samozrejme, pozitívne, ak by Julien Duvidier zrealizoval svojho Golema podľa Werichových a Voskovcových predstáv, s najväčšou pravdepodobnosťou by sme každé Vianoce nepozerali na televíznych obrazovkách spomínaného Cisárovho pekára a pekárovho cisára.

Režiséri prinášajú na plátna kín aj niekoľko doposiaľ nevidených záberov. Farebné sekvencie z jeho pobytu v USA počas vojny, zábery z chaty na Sázave, či spoločnú scénu s Anthonym Quinnom z filmu 25. hodina. Mimochodom Werichova postava tu slávnemu kolegovi rozkazuje ako svojmu podriadenému. Film sa nevyhýba ani temnejším stránkam Werichovej osobnosti, presnejšie povedané ich však iba občas naznačí a hlbšie sa do problematiky nedostaneme (Werich nemal núdzu o ženskú pozornosť a nevyhýbal sa neverám). Jan Werich totiž zapadá do škatuľky oslavného portrétu významnej osobnosti, čo však v tomto prípade nie je výčitka, režisérske duo sa totiž bez problémov vyhlo akémukoľvek pátosu.

Jan resizeJan Werich (Jan Werich: Když už člověk jednou je…/ Jan Werich: If Somebody Already Is), Česko, 2021
Dĺžka: 105 minút
Réžia: Martin Slunečko, Miloslav Šmídmajer
Scenár: Martin Slunečko, Miloslav Šmídmajer, Jakub Vansa
Kamera: Miroslav Souček
Hudba: Petr Malásek
Hrajú: Jan Werich (a.z.), Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová, Pavel Taussig, Vladimír Just, Eva Tůmová, František Cinger
Produkcia: Martin Slunečko, Miloslav Šmídmajer
Strih: Jakub Vansa
Zvuk: Pavel Dvořák
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 28. okróbra 2021
Foto: Cinem Art SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.