Vtedy v Hollywoode (Once Upon a Time... in Hollywood)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Holly7 resizeČi už máte radi Quentina Tarantina alebo nie, rozhodne nemôžete tvrdiť, že nemá talent, fantáziu a invenciu. Že je majstrom svojho remesla dokázal opäť vo filme Vtedy v Hollywoode, ktorý nakrútil podľa skutočnej udalosti.

 Snímka bola v súťaži na tohtoročnom festivale v Cannes a bolo okolo nej veľa vzruchu. Predovšetkým sa robili zbytočné tajnosti a nikdy sme ešte nezažili, aby jeden z moderátorov tlačových besied predstúpil pred publikum v sále Holly8 resizea požiadal novinárov, aby nezverejňovali pointu filmu. To tuším neurobia ani bulvárni novinári. Nikoho predsa nenapadne napísať, ako sa príbeh končí, veď potom už netreba ísť do kina. No v prípade filmu Vtedy v Hollywoode by to hádam ani neprekážalo, lebo je v ňom toľko momentov prekvapenia a Tarantino tak bezbreho popustil svoju fantáziu , že výborne zabáva každým novým záberom. Je cítiť, že sa aj s hercami, Leonardom DiCapriom a Bradom Pittom, spoločne tak dobre zabávali, že iskra preskočí aj na obecenstvo.

Príbeh sa odohráva v 60. rokoch v Hollywoode, keď v roku 1969 Charles Manson a jeho kumpáni zavraždili manželku režiséra Romana Polanského Sharon Tate. Tá bola v tom čase vo vysokom štádiu tehotenstva a Polanski bol, našťastie, odcestovaný. No snímka je najmä o westernovom hercovi, Holly resizektorý chce za každú cenu urobiť kariéru Rickovi Daltonovi (Leonardo DiCaprio) a jeho vernom priateľovi kaskadérovi Cliffovi Boothovi (Brad Pitt). A tí dvaja hrajú o dušu. Ich herecké výkony sú, nedá sa to inak povedať, brilantné a veru by si boli obaja zaslúžili ex aequo cenu za herecký výkon. Ale, ako to už bežne býva, za skvelý výkon herca neocenia, dostane ho za menej vydarenú interpretáciu a, ak nie je celkom v nemilosti, možno na konci kariéry za celoživotné dielo. Je tiež pravda, že americkí herci dostávajú v Cannes ceny poskromne, ale aj tak to bolo Holly2 resizetentoraz nespravodlivé. Možno k filmu budú mať podaktorí niekoľko výhrad, ale na tom, že tí dvaja hrajú úžasne, sa zhodnú všetci.

Tarantino mal v čase, keď Sharon Tare zavraždili, šesť rokov, ale neuveriteľne presne vystihol atmosféru tých čias. Rick a Cliff sú smutno-smiešne postavy, skôr klauni ako umelci, potĺkajú sa životom, vegetujú zo dňa na deň, robia čo môžu. Keď ich producent ( vynikajúci Al Pacino) pošle do Talianska, lebo tam sú teraz v móde spaghetti westerny, neostáva im nič iné len poslúchnuť. Vrátia sa späť a opäť čakajú na novú príležitosť. Cholerický Rick, herec televíznych westernov, je sentimentálny, Holly11 resizerád si poplače, ale jeho "dievča pre všetko", Cliff, nemá zľutovanie s nikým – svoje  tvrdé päste použije okamžite, keď má na to príležitosť. Po návrate z Talianska, odkiaľ si Rick priniesol aj manželku, bývajú v krásnej vile, blízko krásnej Sharon. Polanského manželku, si zahrala pôvabná Margot Robbie, ktorá zdôraznila jej posadnutosť filmom, túžbu uspieť za každú cenu, ale aj bezstarostnosť a istú naivitu. Herečka si poradila s úlohou takisto na výbornú.

Holly6 resizeNo okrem skvelých hereckých výkonov Tarantino bravúrne vystihol náladu a atmosféru mesta. Zrejme si veľa prečítal o tomto období, lebo bez dôkladnej orientácii v dejinách filmu sa táto téma realizovať nedá. Zákulisie filmových ateliérov, hviezdy prevážajúce sa v limuzínach, väčšie a menšie skupiny hippies, ktoré charakterizujú túto epochu, dodávajú príbehu šťavu i istý náznak, že takom prostredí sa môže stať všetko.Tarantino to však všetko vykresľuje humorne a vždy je nad vecou. Uťahuje si zo všetkého a zo všetkých. Neberie na nikoho ohľad, ale Holly3 resizepritom je chápavý a láskavý. Pri tomto filme, mám pocit, že sa jednoducho hral, a to s obrovským nadšením a vervou. Mám rada všetky jeho filmy, napríklad Gaunerov, Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Kill Bill, Sin City – mesto hriechov, Nespútaného Djanga a Nehanebných bastardov. Kto si dobre zapamätal o čo v poslednom spomínanom Tarantinovi išlo, tak nebude mať problém nájsť kľúč aj k filmu Vtedy v Hollywoode. Síce dva neporovnateľné námety, ale vychádzajú z rovnakej úvahy, presnejšie tarantinovskej. Akej na to si odpovedzte sami.

Diváci, ktorí sú zvyknutí, že v Tarantinových filmoch nikdy nechýbajú potoky krvi možno budú trochu sklamaní, ale Holly4 resizenetreba sa obávať prídu si na svoje. Tvorca si v tomto filme vytýčil tri ciele: po prvé vzdať hold poctivým remeselníkom filmu 60. rokov minulého storočia, po druhé strhnúť gloriolu z ospevovaného obdobia detí kvetín - hnutia hippies a po tretie nakrútiť ďalšiu variáciu na svoje už realizované námety. Vyšlo mu to, ako vždy, na sto percent a navyše dokázal zaskočiť aj na všetko pripravených divákov. Tarantino má rád prekvapenia, rád šokuje. Musím však zároveň dodať, že tým zrejme nikoho neuráža. Potvrdí to možno aj fakt, že manžel zavraždenej herečky neprotestoval, nikde sa k filmu nevyjadril. Buď je tak nahnevaný alebo tak tolerantný a múdry. Prikláňam sa k druhej alternatíve. Snímka má úžasné tempo, tých 162 minút ubehne hladko, výbornú muziku a ako som už spomenula veľa prekvapení. Nebudete sa nudiť.

Holly9 resizeVtedy v Hollywoode (Once Upon a Time... in Hollywood), USA, 2019
Dĺžka: 162 minút
Scenár a réžia: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Strih: Fred Raskin
Kostýmy: Arianne Phillips
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Margaret Qualley, Al Pacino, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Damian Lewis, Timothy Olyphant, Emile Hirsch, Damon Herriman, Dakota Fanning, Lena Dunham, Lorenza Izzo, Clifton Collins Jr., Rafal Zawierucha, Bruce Dern, Luke Perry, Austin Butler, James Marsden, Rafał Zawierucha, Zoë Bell, Nicholas Hammond, Keith Jefferson, Damon Herriman a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 15. augusta 2019
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.