Ľadové kráľovstvo (Frozen)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

lad0004Walt Disney Company ako jedna z mála filmových spoločností koncepčne vracia do kín v obnovených premiérach svoje staré snímky, aby ich nové generácie mohli spoznávať v prostredí, pre ktoré ich nakrútili. Na slávu Snehulienky, Popolušky a Bambiho nadviazala Levím kráľom, Kráskou a zvieraťom, Pocahontas, Mulan, Princeznou a žabou... Najnovšia celovečerná disneyovka Ľadové kráľovstvo však viac než predchádzajúce nastoľuje otázku, ako interpretovať klasické príbehy pre súčasné publikum.

Svetoznáma rozprávka Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná sa animátorom Walta Disneyho vzpierala už od roku 1943, keď mali vyrábať animované sekvencie do Andersenovho filmového životopisu. Nerealizovali sa ani plány na samostatný kreslený film o Snehovej kráľovnej z 90. rokov ani spoločný projekt so štúdiami Pixar. Nádej opäť ožila, keď v roku 2008 prišiel Chris Buck so svojou víziou klasicky kresleného filmu Anna a Snehová kráľovná, ale v roku 2010 vysvitlo, že kráľovná opäť odolá. Až po úspechu digitálne animovanej rozprávky Na vlásku Walt Disney Company ohlásila digitálne animovaný film v 3D s neveľmi nápaditým, pomerne frekventovaným titulom Frozen, ktorý má priamo poukazovať na pôvodný anglický názov Na vlásku - Tangled. V marci 2012 štúdiá informovali, že sa jeho režisérom stal Chris Buck, podpísaný pod kresleným filmom Tarzan a digitálne animovanými Divokými vlnami. Po jeho boku ako spolurežisérka debutuje scenáristka Jennifer Lee, autorka predlohy pre skvelú disneyovku Ralph Rozbi-to.

lad0000Pravdupovediac, Snehová kráľovná sa nedala ani tento raz. Napriek tomu, že autori zdôrazňujú Andersenov námet, nenájdeme tu Gerdu, Kaja, čertove kúzelné zrkadlo tajace krásu a zveličujúce všetko škaredé, ale ani príznačnú Andersenovu atmosféru. Zato je tu kráľovstvo Arendelle a sestry - princezné Elsa s Annou. Elsa má vrodenú schopnosť rozpútať mráz. Nevie kde ju nabrala a nedokáže ju ovládať, takže pri detskej hre vážne poraní Annu. Našťastie, zachrániť ju pomôžu lesní trollovia.

Rodičia po zlej skúsenosti Elsu z bezpečnostných dôvodov izolovali od roztopašnej Anny i zvyšku sveta. Dievča vyrástlo v osamelosti, s pocitom strachu, krivdy a trpkosti. Lenže keď kráľ s kráľovnou zahynuli v morskej búrke, nová vládkyňa Arendelle kráľovná Elsa nemohla zostať skrytá. A jej neovládateľný dar s prispením neposednej Anny rozpútal hotovú katastrofu a v celej krajine nastolil večnú zimu.

Ľadové kráľovstvo nielenže nemá veľa spoločného s Andersenom, je aj veľmi nerozprávková rozprávka. Stredobodom nie je tradičný boj dobra so zlom, cieľom nie je podobenstvo, metafora, ponaučenie či moralita, ale iba zábava. Podobne ako v Na vlásku aj tu v spletitom príbehu mnohé zostáva nevyužité, neobjasnené, nevypovedané a samoúčelné. Postavy ľubovoľne miznú a zasa sa objavujú. Slová menia svoj význam. Charaktery sa náhle bez varovania lámu na svoj opak a hrdinovia sú dôsledne nehrdinskí.

lad0001Ľadové kráľovstvo skrátka nie je pre divákov, ktorí chcú premýšľať a chápať, ale najmä pre tých, ktorí sa chcú zabávať a veľkomyselne prehliadnu scenáristické schválnosti i prehrešky voči logike. Napokon – aj u Andersena sa často musíme uspokojiť s rozprávkovou poetickou licenciou, s tým, že veci skrátka sú také ako sú. Rozprávanie má aj napriek tomu švih, správne tempo, zručne stupňované napätie na vhodných miestach ideálne odľahčujú presne dávkované pesničky i vtipy  – a celý film je pastvou pre oči.

So zvyšnými päťdesiatimi dvomi snímkami série Walt Disney Animated Classics nespája Ľadové kráľovstvo ani tak klasický všeobecne známy námet, ako skôr forma rodinného rozprávkového muzikálu s mnohými pesničkami, veľmi dobre prespievanými aj do slovenčiny. Tradične veľkolepá je i scénická hudba. Vďačné komické figúrky trollov, soba Svena a najmä bláznivého snehuliaka Olafa, snívajúceho o teplom lete, si deti zamilujú. V postavách, slovných a situačných gagoch sa tiež úročí bohatá disneyovská tradícia. Žiaden div, že tak často pripomínajú hrdinov a hrdinky predchádzajúcich klasických disneyoviek.

Ako je u Disneyho po akvizícii Pixaru zvykom, digitálna animácia predstavuje súčasnú špičku. Je výkladnou skriňou dokonale zvládnutých najpokrokovejších technológií. Hyperrealizmus vládne nielen v textúrach snehu a ľadu, ale i v oživení, rozpohybovaní postáv a v práci s priestorom. Trojrozmerný obraz je po technickej stránke bezchybný. Škoda len, že výtvarníci sa viac neinšpirovali škandinávskym folklórom či nostalgiou andersenovských ilustrácií. Lenže zámerom nebola nostalgia, ale smiech a radosť.

lad0007Najmä ľudské postavy pôsobia čudne. Hoci ich  pohyb je plynulý, ladný a dokonalý, ich vzhľad, kombinujúci realizmus s tradičnou štylizáciou, podobne ako vo filme Neskrotná vyvoláva zvláštny, chvíľami nie veľmi príjemný dojem.

Stalo sa zvykom, že súčasťou predstavenia novej celovečernej disneyovky je aj krátky predfilm. V posledných rokoch ide o filmársky aj umelecky nadšandardné diela, hravé, poetické, originálne, sršiace radosťou z tvorby, skúšajúce nové, neprešliapané cesty animácie. V prípade Ľadového kráľovstva je to groteska Kúp si koňa! Príbeh o tom, ako myšiak Mickey zachraňuje myšku Minnie z rúk lotra vtipne spája naivitu prvých starých kreslených dielok Walta Disneyho so súčasnou digitálne animovanou stereoskopickou zábavou. Zároveň však zvýrazňuje, čo všetko súčasní disneyovskí tvorcovia dokážu, ale vo svojich dlhometrážnych filmoch nerobia.

Ľadové kráľovstvo potvrdzuje známu floskulu, že ak dnes digitálne animovaný rodinný film nič neriskuje, nemôže byť divácky neúspešný. Hravé srdce Walta Disneyho síce už dávno zmrazil neľútostný chlad biznisu, no ako tovar je Ľadové kráľovstvo produkt zaručene vysokej kvality. A naozaj funguje.

UntitledĽadové kráľovstvo (USA 2013)
Frozen
109 minút.
Scenár: Jennifer Lee, Chris Buck, Shane Morris. Réžia: Chris Buck, Jennifer Lee. Výtvarník: Michael Giaimo. Strih: Jeff Draheim. Hudba: Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez Christophe Beck. V slovenskom znení účinkujú: Lucia Bugalová, Andrea Somorovská, Juraj Kemka, Michal Kľučka, Marián Labuda mladší, Dušan Kaprálik, Roman Pomajbo, Alfréd Swan, Ján Greššo a ďalší.

Slovenská premiéra 5. decembra 2013

Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.