Kura na slivkách (Poulet aux prunes)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kura 5 resizeKde bolo, tam bolo... tak sa začínajú rozprávky i francúzsky film Kura na slivkách, ktorý od konca januára  uvádza v našich kinách Asociácia slovenských filmových klubov. V tomto prípade  je to však s určením žánru problematickejšie, lebo štýl rozprávania sa mení, takže  v niektorých okamihoch chápeme príbeh ako rozprávku z Perzie, vzápätí akoby paródiu na ňu alebo ako romantický príbeh o osudovej láske. Navyše  zaujme skutočnosť, že ide o druhé spoločné dielo tvorcov presláveného filmu Persepolis (2007).

V prvom rade je to Marjane Satrapi (1969). Rodáčka z Iránu pochádza z voľnomyšlienkárskej rodiny s aristokratickou minulosťou. Ako štrnásťročnú ju poslali na strednú školu do Viedne. Po návrate do Teheránu študovala umenie na univerzite, neskôr vizuálnu komunikáciu v Štrasburgu a štúdia ukončila v Paríži, kde sa usadila. Vo Francúzsku sa začala Kura 4 resizevenovať kresleniu a ilustrovaniu predovšetkým detských knižiek. Celosvetovo ju preslávil  štvordielny comiksový román Persepolis, v ktorom líči svoje autobiografické zážitky z detstva a štúdia v Európe. Animovanú adaptáciu jeho prvej časti nakrútila v roku 2007 ako spolurežisérka a spoluscenáristka s francúzskym režisérom a scenáristom Vincentom Paronnaudom (1970). Obaja za ňu získali rad prestížnych ocenení, mimo iného i mimoriadnu cenu poroty na festivale v Cannes.

 

Kura na slivkách (2011) nadväzuje na Kura 2 resizePersepolis, ale  tento raz  ide o hraný film s animovanými časťami.  Tvorcovia zakotvili príbeh do Teheránu roku 1958 a jeho obsah by sa dal vyjadriť slovami: Slávny husľový virtuóz Nasser Ali Khan (Mathieu Amalric) príde o husle, a keďže nemôže nájsť  žiadne ďalšie, s ktorými by bol skutočne spokojný, rozhodne sa zomrieť. Deväť dní (nimi sú určené jednotlivé kapitolky)  leží  v posteli, čaká na smrť a  spomína na to, čo prežil, ale zároveň  sníva o tom, čo by bolo, keby...

 

Napríklad, ako by to bolo, keby sa dožil Kura 7 resize - kópiadospelosti svojich detí a sklamaný videl, že jeho milovaná dcérka Lili vyrástla vo francúzsku modénnu dámu (Chiara Mastroianni), ktorá sa upísala drogám a hazardu. Alebo syn by žil v USA a podľahol tamojšiemu spôsobu života (časť paroduje  televízny sitkom). Spomína aké to bolo, keď mu krásna Iran (Golshirteh Farahan) zlomila srdce. Či ako sa dal presvedčiť svojou matkou (Izabella Rossellini), aby sa oženil s učiteľkou matematiky (Maria de Medeiros), ktorú  nikdy nemiloval. Spomína na detstvo s bratom, prvé stretnutia s hudbou, ktorá je pre neho rozhodujúca, ale aj to, že uspokojenie mu nepriniesla ani svetová sláva.

 

Kura 6 resizeVo  filme má rozhodujúce slovo obraz, tu, v duchu orientálnej tradície, väčšinu deja  prerozpráva  Rozprávač (Edouard  Baer), ktorý zároveň stvárňuje anjela smrti Azraela. Napriek známym menám herecké výkony i filmové či animované zábery iba akoby ilustrovali to, čo počúvame, a  bežný divák je odsúdený do pozície poslucháča a pozorovateľa. Sotva teda možno očakávať, že bude spoluprežívať dejové zvraty, nevraviac o tom, že charaktery jednotlivých postáv a ich stvárnenie, vrátane ústrednej Nassera, mu ani nedávajú šancu  aspoň  s nimi sympatizovať.

 

Kura 10 resize - kópiaNapriek tomu by sa mu postupne niektoré situácie  mohli dostať pod kožu a citovo ho osloviť. Napríklad, otázka zmyslu života, hľadania šťastia, mužského i ženského sebectva a neschopnosti pochopiť toho druhého. Vynára sa i téma zodpovednosti k rodine a úprimnosti k sebe samému, ale aj potreby  mať radosť zo života. Ironizujúcou metaforou je aj samotný názov tohto filmu o Kura 3 resizezomieraní a vnútornom hľadaní: Manželka pochopí, že situácia je vážna,  keď manžel, napriek  známej pravde o tom, že láska ide cez žalúdok,  odmietne aj svoje najobľúbenejšie jedlo - kura na slivkách.

 

Ťažko povedať ako komplikovanú štruktúru rozprávania a pohrávania sa s rôznymi žánrami i svojský humor,  strávi  náš divák, kde sa zasmeje, kde dojme, kde zostane chladne ľahostajný, alebo, či ho, ako mňa,  emotívne strhnú  až záverečné scény. Ale rozprávka, animovaná či hraná, má v sebe vždy niečo očarujúce a niečo z jej posolstva v nás pretrváva. I keby len poznanie, že  film Kura na slivkách je „artové“  dielo, ktoré  zaujme  nielen samotným spracovaním či iným uhlom pohľadu na veci dávno známe, navyše ako sa vyjadrila jedna z kritičiek po projekcii, pre niekoho, môže byť pohladením po duši.  

 

Kura 8 resize - kópiaKura na slivkách (Poulet aux prunes)
Francúzsko, Nemecko, Belgicko 2011
Minutáž: 93 minút
Réžia: Marjane Satrapi,Vincent Parannaud
Scenár: Vincent Parannaud, Marjane Satrapi
Kamera: Christophe Beáucarne
Strih: Stéphane Roche
Hudba: Olivier Bernet
Hrajú: Mathieu Amalric, Golshifteh Farahani, Maria de Medeiros, Edouard Baer, Eric Caravaca, Chiara Mastroianni, Izabela Rossellini a ďalší.
Premiéra v SR: 31.januára 2013
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.