Šmolkovia 3D (The Smurfs)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 


smurfs0000Les Schtroumpfs, the Smurfs, Šmolkovia. Modrí piadimižíci s jedinou piadižienkou sú tu s nami už 53 rokov. Belgický kresliar Pierre Culliford, známy ako Peyo, ich svetu predstavil v roku 1958 a deti z frankofónnych oblastí sa ich hneď zamilovali, takže po komiksoch nasledovali krátke i celovečerné filmy. Do USA prenikli až v roku 1976 a päť rokov nato sa zjavil animovaný televízny seriál štúdií Hanna-Barbera, ktorý Šmolkov preslávil po celom svete, aj u nás.

Šmolkovia sa stali hračkami, zberateľskými figúrkami, videohrami, témou piatich zábavných parkov a jednej šou na ľade. Jestvuje viacero druhov šmolkovských cereálií a cestovín, džúsov a sladkostí. Na celom svete vychádzajú albumy so šmolkovskými pesničkami, ba je aj oficiálny šmolkovský tanec! Po dvoch celovečerných kreslených snímkach teda nevyhnutne museli prísť Šmolkovia i v podobe čoraz módnejšieho filmu, kombinujúceho akciu živých hercov s digitálnou animáciou. Najmä ak ich už predbehli Garfield, Scooby Doo, Rocky a Bullwinkle, Alvin a chipmunkovia, Medvedík Yogi či mnoho ďalších. Až na zopár výnimiek majú jedno spoločné: čím viac je digitálneho čarovania, tým menej je skutočného herectva a originálnych autorských nápadov. Kritika neľútostne drví jeden po druhom, no diváci ich bez ohľadu na recenzie milujú a nosia do pokladníc kín stovky miliónov dolárov.
smurfs0004

 

Producent Jordan Kerner na projekte pracoval od roku 1997. Po piatich rokoch rokovaní získal filmové práva, ďalších osem rokov trvali jednania s filmovými štúdiami, z ktorých napokon vyšli víťazne Columbia Pictures a Sony Pictures Animation. Film, ktorý práve uvádzajú naše kiná, by mal byť prvou časťou zamýšľanej trilógie, orientovanej najmä na čarodejníka Gargamela – čomu nasvedčuje aj nie celkom ukončený príbeh. 

Režisér Raja Gosnell sa popri snímkach Sám doma 3, Nepobozkaná a Agent v sukni etabloval aj kombinovanými hrano-animovanými adaptáciami kedysi populárneho televízneho kresleného seriálu štúdií Hanna-Barbera Scooby-Doo a Scooby-Doo 2: Príšery vypustené. S rozpočtom 110 miliónov dolárov a skúsenými animátormi (práce si vyžiadali 358 000 hodín animácie) teraz nakrútil 102 minútovú snímku, určenú celej rodine.
smurfs0003

Gosnell nezaprie, že nikdy nenakrúcal pre deti. Jeho Šmolkovia síce majú typický naivný, jednoduchý, infantilný šmolkovský príbeh, lenže rozprávanie sa orientuje na staršiu mládež a na dospelých. Vtipmi, dvojzmyslami, citáciami, parafrázami i tým, že ústrednou témou je zmierovanie sa marketingového manažéra Patricka Winslowa (Neil Patrick Harris) s nadchádzajúcim otcovstvom a jeho problémy s ambicióznou šéfkou. Boj Šmolkov proti Gargamelovi a za návrat domov do zázračnej krajiny chvíľami vyznieva len ako vedľajší motív. Pravda, Gargamel v podaní Hanka Azariu je skvelý komický zloduch. Azaria sa dosiaľ preslávil najmä ako dabingový herec, ktorý svojím hlasom oživuje viacero obyvateľov Springfieldu v seriáli Simpsonovci – barman Očko, šerif Wiggum, priatelia Carl a Lou... Jeho Gargamel spolu s kocúrom Azraelom (digitálne dotvorená skutočná mačka) sú, bohužiaľ, výraznejší, ako ich miniatúrni modrí protivníci.
smurfs0006Šmolkom totiž prechod z komiksovej dvojrozmernosti do 3D veľmi nepomohol. Verní kreslenej predlohe síce neustále vystrájajú, tancujú, spievajú a do každej repliky montujú predponu šmol-, no vyzerajú menej živo a viac ako hračky. Základným problémom adaptácií kreslených seriálov do hyperrealistickej podoby kombinácie živých hercov a skutočných prostredí s digitálnou animáciou je to, že film sa chce pridŕžať "ducha" predlohy, naivného prostoduchého televízneho humoru - čo sa dostáva do rozporu s obrazom. Napríklad: kreslenému Gargamelovi uveríme, že ho kŕdeľ múch môže odniesť spoza väzenských múrov na slobodu, ale otrocky prerozprávané do realistického obrazu to pôsobí nevtipne, ťažkopádne a čudne. 

Dojem kazí i násilný product placement: po prvých minútach pobytu Šmolkov v New Yorku nevdojak začnete rátať, koľko je v zábere počítačov, mobilných telefónov, prehrávačov, herných konzol či videohier alebo aspoň billboardov a reklám od Sony. V detskom filme je to neprirodzené, manipulatívne, nekorektné, agresívne. Naopak to, že vo filme niet detského hrdinu, malým divákom vôbec nevadí, veď tu majú celý húf rozkošných modrých bábik!
 

Divákom sa nenáročný letný film páči. Je síce pravda, že kvalitám nedostižného pravzoru Kto obvinil králika Rogera? sa nepribližuje ani zďaleka. Prináša však čosi z ducha pôvodných Šmolkov, vydarenú animáciu, zaujímavých hrdinov, fúru veselých pesničiek a pestrofarebných obrázkov. To všetko bez pachuti podobných snímok Alvin a Chipmunkovia či Hop. Za prvý víkend v amerických kinách utŕžil 61 miliónov, vedie rebríček za minulý týždeň a je tak zdatnou konkurenciou trhákom ako Captain America: Prvý Avenger, Kovboji a votrelci či Harry Potter a Dary smrti - 2.


smurfs0005Šmolkovia 3 D (USA-Belgicko 2011)

The Smurfs
102 minút
Námet: Peyo, J. David Stem, David N. Weiss. Scenár: J. David Stem, David N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn. Réžia: Raja Gosnell. Kamera: Phil Meheux. Strih: Sabrina Plisco. Hudba: Heitor Pereira. Účinkujú: Hank Azaria, Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Sofía Vergara, Tim Gunn, Madison McKinley a ďalší. V slovenskom znení: Ivan Romančík, Andrea Kiráľová, Richard Stanke, Monika Bekr-Hilmerová, Dušan Cinkota, Tomáš Hallon, Ján Tréger, Štefan Kožka, Daniel Fisher, Ján Galovič, Andrej Bičan, Zuzana Porubjaková a ďalší.
Premiéra 4. augusta 2011
Foto: ITAFILM
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.