Slovenské klasické filmy uvedú na festivaloch v Rotterdame a Terste

SFUlogo resizeV kalendári filmových podujatí patrí prvý mesiac roka dvom popredným festivalom, na oboch sa premietnu aj filmy z našich národných zbierok. Na 52. MFF v Rotterdame diváci uvidia snímky prvej dámy slovenského animovaného filmu Jaroslavy Havettovej, na 34. ročníku filmového festivalu v Terste uvedú diela slovenských režisérov Dušana Hanáka a Dušana Trančíka i film Karola Plicku. V programe oboch podujatí sú aj nové slovenské filmy, svetovú premiéru v Rotterdame bude mať dráma Moc (2023) Mátyása Priklera.

Filmový festival Terst: pozoruhodné filmy zo strednej a východnej Európy

Festival filmov zo strednej a východnej Európy v talianskom Terste, ktorý sa tento rok koná od 21. do 28. januára, uvádza každoročne celovečerné a krátke hrané, dokumentárne a animované filmy. Jeho tohtoročná retrospektívna sekcia nesie názov Za hranicami: Okraje českej a slovenskej kinematografie (Beyond the Boundaries: The Fringes of Czech and Slovak Cinema) a uvedie historicky významné slovenské a české krátke a dlhometrážne diela. Jej zámerom je reflektovať hlavné trendy vo vývoji československej kinematografie v období 30. až 60. rokov 20. storočia.

Organizátori v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) do programu vybrali krátke filmy Dušana Trančíka Fotografovanie obyvateľov domu (1968) a Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966), premietne sa aj študentský film Ela Havettu 34 dnů absolutního klidu (1964) z pražskej Obrazystarehosveta resizeFAMU. Festival ponúkne tiež Hanákov oceňovaný celovečerný dokument Obrazy starého sveta (1972) a dokumentárny film s etnografickými motívmi Karla Plicku Zem spieva (1933), prvý slovenský celovečerný zvukový film. Sekcia je venovaná československej kinematografii a slovami organizátorov „cieľom tejto pocty Československu je ukázať a zvečniť mnohotvárnosť jeho identity, v celej jeho národnej histórii tým, že dáva priestor alternatívnym reprezentáciám a jej okrajovým častiam.“ Sekcia okrem diel slovenských tvorcov uvedie aj filmy českých režisérov.

Okrem klasických filmov sa na festivale v Terste predstaví aj sedem súčasných titulov. V súťažnej sekcii dokumentárnych filmov budú Slovensko reprezentovať snímky Návštevníci (2022) Veroniky Liškovej a Fragile Memory (2022) Igora Ivanka a v súťažnej sekcii krátkych filmov sa o priazeň poroty budú uchádzať hraný film Zjavenie Jána (2022) Andreja Kolenčíka a animovaný film Peniaze a šťastie (2022) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak Jr. Festival uvedie mimo súťaž aj film Michala Blaška Obeť (2022), pre malých divákov premietne film Tvoja zem (2022) Petra Budinského a v talianskej premiére sa predstaví koprodukčná historická hudobná dráma Il Boemo (2022) Petra Václava.

 MFF Rotterdam: Originálne filmy mladých tvorcov aj poklady kinematografie

Medzinárodný filmový festival Rotterdam je prestížnym podujatím, tento rok sa uskutoční v termíne od 25. januára do 5. februára. Okrem súčasných diel venuje špeciálny priestor aj retrospektívam a tematickým programom. V sekcii klasických filmov Cinema Regained, ktorá sa sústreďuje na znovuobjavovanie PiesenSFU resizednes často zabudnutých majstrovských filmových diel, predstaví tri krátke snímky prvej dámy slovenského animovaného filmu Jaroslavy Havettovej. Videoklip s popartovými motívmi Pieseň (1969) k skladbe Heleny Vondráčkovej a Waldemara Matušku, film Kým sa ucho neodbije (1971) inšpirovaný habánskou keramikou a slovenskými porekadlami s hudbou Pavla Hammela a Mariána Vargu a tiež snímku Kontakty (1980) so sugestívnymi obrazmi absurdných a bezvýchodných tragédií s hudbou Deža Ursinyho. Organizátori sekciu označujú ako „priestor kolektívnej pamäti a predstavivosti, ktorá ponúka reštaurované klasické filmy, dokumenty o filmovej kultúre a skúmanie filmového dedičstva.“ Všetky filmy Jaroslavy Havettovej sú digitálne reštaurované, v minulom roku festival v rovnakej sekcii uviedol film Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní (1964).

Festival v oficiálnom programe predstaví aj dva súčasné slovenské filmy. Svetovú premiéru bude mať druhý celovečerný film Mátyása Priklera Moc (2023), dráma s prvkami politického trileru, ktorá odhaľuje MocMPhilms resizedilemy moci v súčasnej spoločnosti. Kladie si otázku, či je pravda skrytá v udalostiach alebo v ich dôsledkoch. Pred desiatimi rokmi festival uviedol vo svetovej premiére aj Priklerov debut Ďakujem, dobre (2013). Súčasnú kinematografiu bude zastupovať v tohtoročnom programe festivalu aj film Petra Václava Il Boemo (2022), ktorý sa na rotterdamskom festivale so svojím autorským filmom predstaví už po tretíkrát. Jeho historická hudobná dráma zobrazuje život českého hudobného skladateľa Josefa Myslivečka a je príbehom o vzniku a rozpade kariéry.

MF krátkych filmov Clermont-Ferrand: najlepšie krátke filmy z celého sveta

Na prelome mesiacov sa bude konať 45. MF krátkych filmov v Clermont-Ferrand vo Francúzsku. V medzinárodnej súťaži bude Slovensko na podujatí reprezentovať film Chlieb náš každodenný (2021) režisérky Alice Bednárikovej. Rozpráva príbeh troch generácií na prvý pohľad obyčajnej rodiny, ktoré sa stretávajú pod strechou rodinného domu na juhu Slovenska. Počas festivalu, ktorý sa koná od 27. januára do 5. februára, sa uskutoční Trh krátkych filmov. Už po piaty raz sa ho zúčastní Slovenský filmový ústav v spolupráci s Českým filmovým centrom a Slovinským filmovým centrom, ktorý v spoločnom stánku Central European Cinema predstaví filmovým profesionálom z celého sveta slovenskú krátkometrážnu tvorbu.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.