Carstensz v Španielsku najlepším filmom

K2_Studio._resizeFilm slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša, Carstensz – Siedma hora, získal jednu hlavných cien na španielskom festivale horských filmov Mendi Film Festival. Porota ho spomedzi 22 dokumentov, ktoré sa dostali do užšieho medzinárodného výberu, ocenila ako Najlepší horský film s tematikou environmentalizmu a ekológie. Je to už pätnáste medzinárodné ocenenie pre tento film. Hlavnú cenu si odniesol brazílsky režisér Erick Grigorovski za krátky film Entre Nos. Predsedníčkou tohtoročnej medzinárodnej poroty bola Bernadette McDonald, dlhoročná líderka prestížneho Festivalu horských filmov v kanadskom Banffe.

Snímka Carstensz – Siedma hora obsahuje unikátne zábery zo zlatej bane, ktorá sa nachádza v blízkosti najvyššej hory Austrálie a Oceánie, Carstenszovej pyramídy, a výrazne zasahuje do životného prostredia v novoguinejskej džungli. Tvorcovia, ktorí podstúpili značné riziko pri ich nakrúcaní, sa o ne v tomto filme rozhodli podeliť s divákmi.

Človek vs. ekológia vo filme: „Skúste si predstaviť, že by naša Zem mala priemer iba niekoľko metrov a vznášala by sa niekde nad rozkvitnutou lúkou. Ľudia, ktorí by ju objavili, by ju prehlásili za najväčší zázrak. Obchádzali by ju s úctou a divili by sa veľkým vodným plochám, zeleným lesom i riekam, ktoré tečú z bielych hôr. Ľudia by Zem prehlásili za posvätnú. Chodili by sa k nej modliť za uzdravenie, čerpali by z nej energiu, vedomosti a hlavne krásu. Chránili by ju, pretože by vycítili, že bez nej by boli ich životy ničím...“ (urývok z filmu Carstensz – Siedma hora).

Kompletné výsledky: http://www.mendifilmfestival.com/
Viac o filme: http://www.k2studio.sk/?cube=text&c=407&lg=cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.