Ursiny v Momentkách na DVD

Deo_Ursinyi_1V týchto dňoch sa k fanúšikom legendy slovenského bigbítu a filmára Deža Ursinyho dostáva na DVD celovečerný dokument v réžii Petra Krištúfka Momentky. Film, ktorý vyrobil Trigon Produktion v koprodukcii so Slovenským filmovým ústavom, mal premiéru na MFF Bratislava v decembri 2008 a odvtedy sa hral na mnohých festivaloch a podujatiach.

Najvýznamnejším boli určite premietania na MFF Karlove Vary 2009 v sekcii Hudební odyssea. Film uviedli aj na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti, premietali ho v Budapešti, Prahe, na festivale Kino na hranici v Českom Těšíne i Czieszyne, na Febiofeste, bol nominovaný na Silver Eye v rámci MFF dokumentárnych filmov v Jihlave. Vlani na jeseň sa dostal i do filmovej distribúcie na Slovensku.

Deo_Ursinyi_2DVD, ktorého vydanie podporil grantom slovenský Audiovizuálny fond, obsahuje aj päť bonusov. V prvom Andrej Šeban rozpráva o tom, ako Dežo hral na gitare a skladal hudbu, pričom hrá motívy aj na gitare. V druhom Oskar Rózsa hovorí o priateľstve Deža a Jara Filipa. V treťom Oskar Rózsa rozoberá a hrá Dežovu skladbu "Pod hladinou". Vo štvrtom zvukár Juraj Solan sprevádza po Dome zvuku na Kolibe, po štúdiu, kde Dežo nahrával a ktoré je už dnes takmer prázdne. A v piatom hrá mladá kapela Diego Dežovu skladbu "Kto to tam stojí" - je to unikátna nahrávka, pretože cover-verzie Dežových skladieb pre ich výnimočnosť takmer neexistujú. Tieto momenty sa do filmu nezmestili, fajnšmekri ich určite ocenia.

DVD sa predáva v sieti kníhkupectiev Artforum.

Foto: Tomáš Písecký (Ursiny), Peter Krištúfek – foto z filmu

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.