Okupácia 1968 (SR/ČR/Bulharsko/Maďarsko/Poľsko 2018)

Okupacia-1968Dokumentárny, 130 minút
Scenár: Linda Dombrovszky, Magdalena Szymków, Stephan Komandarev, Jevdokia Moskvina, Marie Elisa Scheidt. Réžia: Linda Dombrovszky, Magdalena Szymków, Stephan Komandarev, Jevdokia Moskvina, Marie Elisa Scheidt. Kamera: Jakub Halousek, Ákos Nyoszoli, Zuzanna Kernbach, Vesselin Hristov.
Slovenská premiéra: 22. júna 2018
Dokumentárny projekt o auguste 1968 je kolektívnym subjektívnym pohľadom na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy na okupáciu Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v rámci nej zohrali. Hlavnou otázkou je, ako sa „malý človek“ človek chová v konfrontácii s tzv. „veľkým príbehom“. Akú úlohu zohráva osobná zodpovednosť, zachovanie osobného uhlu pohľadu alebo morálka a čo sa stane v momente, keď si musia vyberať medzi záchranou života a prijímaním rozkazov? Aké pocity mali vojaci, vyslaní do cudzej krajiny, aby tam „spravili poriadky“? Tento film sa zaujíma o vojakov rôznych národností a postavenia – od pešiakov po generálov. So zámerom získať čo najrôznorodejšie pohľady na tému, nakrúcali film 4 režisérky a 1 režisér z 5 krajín bývalého Varšavského paktu, ktoré spoločne participovali na okupácii. Snímka sa skladá z piatich 26.minútových dokumentov – Posledná misia generála Jermakova (Rusko), Red rose (Maďarsko), Ženy vojakov a špióni (Poľsko), Hlasy v lese (Nemecko) a Zbytočný hrdina (Bulharsko).
Foto: FILMTOPIA

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.