Zomrela česká herečka Jana Hlaváčová zo série Básnici

Jana HlaváčováV sobotu 13. januára 2024 odišla do hereckého neba známa jedna z najvýznamnejších herečiek staršej generácie Jana Hlaváčová. Vo veku 85 rokov naposledy vydýchla krátko pred polnocou zo soboty na nedeľu. Úmrtie potvrdil hovorca ND Tomáš Staněk, veľa detailov však zatiaľ nie je známych. Vie sa len, že posledné roky bojovala s mnohými zdravotnými problémami, ku ktorým patrila aj Parkinsonova choroba.

Jana Hlaváčová sa narodila 26. marca 1938 v Prahe. Záujem o divadlo jej vzbudil otec, ktorý sa stal neskôr knihovníkom, no bavilo ho i ochotnícke herectvo. V roku 1960 vyštudovala DAMU a ihneď na to sa začala angažovať v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Tam sa vydala za svojho hereckého kolegu Jiřího Michného, po jeho úmrtí v roku 1969 sa však definitívne vrátila do Prahy, kde pôsobila aj v rámci Národného divadla. A to až do roku 1990, kedy so svojim druhým manželom Luďkom Munzarom podali výpoveď kvôli nezhodám a Hlaváčová prešla do Divadla na Vinohradoch.

Čo sa týka hereckej kariéry na striebornom plátne, úplný debut si odbila ešte v roku 1959 komédiou Kam čert nemůže. Postrehnúť ste ju mohli v mnohých snímkach ako Noční host (1961), Královský omyl (1968), Tajemství velikého vypravěče (1971), Terezu bych kvůli žádné holce neopustil (1976), no divácky výraznejšie zarezonovala vďaka sérii Básnici (Ako básnikom chutí život, Konec básníků v Čechách a Ako básnici nestrácajú nádej). Viac príležitostí dostávala každopádne v televízii vo filmoch ako Ikarův pád (1979), V zámku a podzámčí (1981), Ohnivé ženy (1984) či seriáloch Cirkus Humberto, Hraběnky alebo Dokonalý svet.

V roku 2012 inak získala Cenu Františka Filipovského za najlepší ženský výkon v dabingu, o tri roky neskôr dostala rovnakú cenu za celoživotný prínos. Ocenenie však už preberala jej dcéra, nakoľko po úmrtí druhého manžela a popri čoraz výraznejších zdravotných problémoch sa prakticky prestala objavovať na verejnosti.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.