Zomrel významný slovenský herec Ivan Letko

Ivan LetkoIvan Letko, ktorého môžu slovenskí diváci poznať predovšetkým z televízie a divadla, sa ešte v nedeľu 21. januára 2024 definitívne rozlúčil s týmto svetom. Skon tejto hereckej legendy slovenského neba potvrdil pre TASR jeho vnuk Daniel Gajdoš s tým, že samotný Letko mal skonať na zlyhanie srdca v jednej z bratislavských nemocníc. V tom čase mal inak 89 rokov a koncom toho roka by dokonca oslávil okrúhlu deväťdesiatku.

Významný slovenský herec a pedagóg sa narodil v obci Farná. Vyrastal však v Hlohovci, kde ešte počas štúdia na gymnáziu účinkoval v rôznych ochotníckých súboroch. Štúdium herectva absolvoval na VŠMU v Bratislave a následne sa začal angažovať v Divadle SNP v Martine. Neskôr sa však stal členom Novej scény v Bratislave, kde bol i umeleckým šéfom činohry.

Okrem divadla, v ktorom sa našiel asi najviac, sa angažoval aj v rozhlase, v dabingu a v neposlednom rade, samozrejme, i vo filme. Na televíznych obrazovkách stvárnil množstvo osobitých postáv, pričom spomeňme napríklad filmy ako Živý bič (1966), Muž, ktorý luže (1968), Medený gombík (1970), Tanec nad plačom (1989) a iné ďalšie. Taktiž sa objavoval v seriáloch ako Stalo sa pozajtra, Povstalecká história či Odsúdené. V neposlednom rade však spomeňme aj jeho pedagogickú činnosť na VŠMU, kde pomáhal vychovať množstvo hereckých osobností ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, či Ján Kroner.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.