Odišiel slávny kanadský režisér Norman Jewison

Norman JewisonVo veku úctyhodných 97 rokov zomrel uznávaný kanadský filmový a televízny režisér Norman Jewison. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru AP. Samotný Jewison zomrel ešte v sobotu vo svojom dome v Los Angeles, no jeho rodina si nepriala bližšie špecifikovať miesto skonu.

Norman Frederick Jewison, ktorý sa narodil 21. júla 1923 v Toronte, promoval na tamojšej umeleckej škole a potom sa presťahoval do Veľkej Británie, kde sa zamestnal ako scenárista pre známu televíznu stanicu BBC. Po pár rokoch sa však vrátil do Kanady, kde začal pracovať ako režisér pre ďalšiu známu stanicu CBS. Premiéru na veľkých plátnach si odbil komédiou 40 libier ťažkostí (1962), no skutočný prielom sa z jeho pohľadu dostavil až o pár rokov neskôr. To si totiž odbila premiéru dráma Cincinnati Kid (1965) so Stevom McQueenom v hlavnej úlohe, ktorá je dodnes považovaná za jednu z najlepších snímok o gamblingu.

Úspech zožal aj svojou komédiou Rusi prichádzajú! Rusi prichádzajú! (1966), mimoriadne oceňovanou krimi drámou V žiare noci (1967) a len o rok na to si zopakoval spoluprácu s McQueenom vďaka filmu Prípad Thomasa Crowna (1968). K vrcholom jeho kariéry však patria i snímky Fidlikant na streche (1971), Ježiš Kristus superstar (1973) či ...a spravodlivosť pre všetkých (1979). Z ďalšej jeho tvorby spomeňme Rollerball (1975), Pod vplyvom splnu (1987) a Hurikán v ringu (1999). Jewison, ktorý sa celkovo dočkalaž 7 nominácií na Oscara bol oceňovaný i za svoju prácu s hercami. V roku 1999 mu bola udelená Irving G. Thalberg Memorial Award od americkej Akadémie filmových umení a vied o štyri roky neskôr získal cenu generálneho guvernéra v kategórii múzické umenie za celoživotné umelecké dielo za prínos pre filmový priemysel v Kanade.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.