Zomrel herec Ryan O'Neal z filmu Love Story

Ryan ONealHerec Ryan O'Neal, ktorého mimo iné preslávil kultový film Love Story z roku 1970, naposledy vydýchol v piatok 8. decembra 2023 v americkom meste Los Angeles. Túto smutnú správu zverejnil jeho syn Patrick prostredníctvom svojho Instagramu, no presnú príčinu úmrtia neuviedol. Herec skonal vo veku 82 rokov, pričom už dávnejšie bojoval s rôznymi zdravotnými problémami vrátane chronickej leukémie či s rakovinou prostaty.

Samotný herec sa narodil 20. apríla 1941 v Los Angeles, kde sa spočiatku venoval boxovaniu. Ešte v mladosti sa však vrhol na hereckú dráhu, hoci spočiatku začínal ako komparzista či kaskadér. Pred kamerou sa začal objavovať v roku 1960, no výhradne v televízii, kým filmový debut si odbil až v roku 1969 filmom The Big Bounce. Na prelom však čakal iba rok - na výslnie ho totiž katapultoval oceňovaný film Love Story režiséra Arthura Hillera, ktorý mu vyniesol aj nomináciu na Oscara za najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Následne sa blysol spoluprácou s ďalším uznávaným režisérom Peterom Bogdanovichom a to vo filmoch ...a čo ďalej, doktor? (1972), respektíve Papierový mesiac (1973). Ten mu vyniesol i nomináciu na Zlatý Glóbus, už druhú celkovo a v sľubne naštartovanej kariére pokračoval aj snímkou Barry Lyndon režiséra Stanleyho Kubricka. Ďalej spomeňme filmy ako Nickelodeon (1976), Vzdialený most (1977), Zelený ľad (1981), či Nezmieriteľné rozpory (1984). Koncom sedemdesiatych rokov však nasledoval mierny ústup zo slávy a po roku 2000 sa sa pred kamerou objavoval skôr v televíznych seriáloch, najviac v krimiseriáli Kosti, kde stvárňoval otca hlavného hrdinu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.